Sundar Pichai uz novu poziciju dobio i oveću povišicu

Novi prvi čovjek Alphabeta će godišnje zarađivati 2 milijuna dolara u obliku plaće, no to je sitnica u odnosu na paket bonusa koji će mu biti isplaćen u dionicama kompanija

Sandro Vrbanus nedjelja, 22. prosinca 2019. u 16:55

Larry Page i Sergey Brin početkom ovog su se mjeseca oprostili od aktivne operativne uloge u Alphabetu, a za glavnog operativca ove krovne kompanije postavili su čovjeka od povjerenja i onoga koji istu ulogu već godinama vrlo dobro obavlja u Googleu – Sundara Pichaija.

Pichai je tako preuzeo kormilo jednog od najvrjednijih koncerna na svijetu te dobio još više utjecaja na razvoj sporednih projekata poput medicinskih, biotehnoloških i drugih razvojnih ideja koje Alphabet financira milijardama dolara. S novom ulogom CEO Alphabeta preuzeo je i mnoge dodatne odgovornosti, pa je sasvim logično da mu se proširenje ovlasti adekvatno i plati.

Viša funkcija, veća zarada

Prema nedavno objavljenim podacima koje je Alphabet prijavio američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC), Sundar Pichai će s novim radnim zadacima od početka 2020. godine primati ukupnu godišnju plaću od 2 milijuna američkih dolara. 2018. godine je kao CEO Googlea u obliku plaće primio 650.000 dolara, a za ovu godinu isplaćeno mu je oko 1,8 milijuna.

Međutim, sve to je "kikiriki" ako se usporedi s bonusima u dionicama koje je Pichai zaradio i koji su mu najavljeni. Kao jedan od najbolje plaćenih menadžera u tehnološkom svijetu on je u proteklih pet godina zaradio oko milijardu dolara u Googleovim dionicama, a taj će se iznos u narednim godinama još povećati. Preuzimanje mjesta na čelu Alphabeta u naredne će mu tri godine donijeti 240 milijuna dolara bonusa u dionicama, kao i dodatnih 90 milijuna koje će zaraditi ako kompanija ostvari zadane ciljeve u tom razdoblju.

Zanimljivo, 2018. godine Pichai je bio odbio dodatni bonus u obliku dionica (nepoznatog iznosa) jer je vjerovao kako je u tom trenutku bio sasvim dovoljno plaćen za posao koji obavlja.