APC Back-UPS BE700G-GR - Štiti i upravlja

Temeljna svrha APC-ove pametne letve jest da zaštiti uređaje koji su u nju spojeni te nam ponudi malo vremena kako bismo ih sami isključili u slučaju nestanka električne energije

Davor Šuštić nedjelja, 4. lipnja 2017. u 00:00
SPECIFIKACIJE
Snaga 405 W (230 V)
Broj utičnica 8 (4 na bateriji)
Prenaponska zaštita Da
Hlađenje Pasivno
Kabel 1,83 m
Dimenzije i masa 40 x 28 x 13 cm / 6,9 kg
Trajanje baterije 13,3 minuta pri opterećenju od 50%
Komunikacija USB
Jamstvo 2 godine

Ovaj APC-ov uređaj nije sasvim pošteno nazvati pametnom strujnom letvom, jer se, zahvaljujući ugrađenoj bateriji, radi (i) o neprekidnom napajanju. Baterija ima kapacitet od 86 Wh i sposobna je ponuditi oko 13 minuta autonomije u slučaju 50-postotnog opterećenja (oko 200 W) te malo više od tri minute rada, kad je opterećena s maksimalno podržanih 405 W. Na bateriju su spojene četiri utičnice, a kod preostale četiri koristi se “samo” zaštita od strujnog udara. Punjenje posve ispražnjene baterije traje oko 16 sati.

Osim šuko-utičnica, APC-ov UPS posjeduje i mrežne konektore, namijenjene zaštiti kućnog routera, odnosno DSL modema, jednog od prvih uređaja koji stradavaju u slučaju olujnog nevremena
Osim šuko-utičnica, APC-ov UPS posjeduje i mrežne konektore, namijenjene zaštiti kućnog routera, odnosno DSL modema, jednog od prvih uređaja koji stradavaju u slučaju olujnog nevremena

Iznimno nam se sviđa što su šuko-utičnice dovoljno razmaknute da se u njih mogu spojiti i nešto veći transformatori, bez rizika od blokiranja susjednih utičnica. Letva također posjeduje konektore za telefonski kabel (RJ-11) i žicu lokalne mreže (RJ-45).

S obzirom na navedene karakteristike baterije, Back-UPS BE700G-GR smatramo mnogo pogodnijim za korištenje u okolini televizora, AV receivera, set-top boxa i HTPC-a, nego za kombiniranje s gejmerskim konfiguracijama visoke klase, prije svega zato što će ona pod punim opterećenjem, primjerice prilikom igranja, iz utičnice povući više od 405 W, koliko APC-ov uređaj maksimalno može podnijeti. Taj njegov limit ne znači da će se sa spojenim uređajem koji traži više snage dogoditi nešto loše, već jednostavno da on u slučaju nestanka električne energije neće nastaviti raditi na bateriji. Za napajanje moćnijih računala jednostavno će vam trebati snažniji UPS, kao što je APC Back-UPS BX1400U-GR (700 W), čija je cijena oko 1.100 kuna.

Master i Slave

Kad se APC-ova pametna letva poveže s računalom, za što se koristi obični USB port, unutar tvrtkine aplikacije PowerChute možemo definirati sve njene radne parametre, poput automatskog hiberniranja računala u slučaju pada kapaciteta baterije na određenu vrijednost. Na istom se mjestu aktivira funkcija koja jednu od četiri strujne utičnice koje su spojene na bateriju proglašava Masterom, a tri utičnice na suprotnoj strani, onoj koja nije pod kontrolom baterije, Slaveovima. Kad potrošnja energije na Masteru preskoči vrijednost koju odredimo unutar PowerChutea, Slave utičnice se automatski uključuju. Vrijedi i obratno – kad potrošnja padne ispod zadane vrijednosti, Slaveovi se isključuju. Takav princip rada omogućuje nam da, primjerice, nakon isključenja računala automatski dolazi do isključenja zvučnika, monitora i drugih uređaja spojenih u Slave utičnice. Tako se donekle može smanjiti račun za struju, doduše, zasigurno ne toliko da biste nakon nekoliko mjeseci korištenja ovog uređaja doživjeli financijski preporod.

Uzmemo li u obzir da se radi o UPS-u koji će se istovremeno pobrinuti za sigurno isključenje četiri spojena uređaja u slučaju nestanka električne energije, ali i za potpunu zaštitu njih ukupno osam u slučaju strujnog udara, cijena od oko 850 kuna ne čini se nerazumnom. Istina, radi se o relativno nezgrapnom komadu hardvera, dimenzija od 40 x 28 x 13 centimetra i masom od 7 kilograma, no isplati se pronaći mu mjesto u okolini računala ili kućnog kina. Bezbrižnost koju ćete osjećati u slučaju olujnog nevremena ili nepredviđenih problema u opskrbi električnom energijom itekako su vrijedni traženog novca.

APC Back-UPS BE700G-GR

  • Raspored i razmak utičnica
  • Četiri utičnice su spojene na bateriju
  • Napredne mogućnosti upravaljanja pomoću softvera PowerChute
  • Pozamašni gabariti
Snaga baterije 9
Softver 8
Isplativost 7
UKUPNO 8
Cijena 850 kn Prikaži sve cijene Ustupio: King ICT