Apple ponovno suočen s tužbom zbog usporavanja starijih uređaja

Euroconsumers su u prosincu podnijeli dvije slične tužbe u ime organizacija članica Test-Achats u Belgiji i OCU u Španjolskoj, a planiraju i četvrtu parnicu u Portugalu.

Matej Markovinović srijeda, 27. siječnja 2021. u 16:30

Apple je suočen s tužbom od strane udruge za zaštitu potrošača Euroconsumers, zbog navodnog namjernog usporavanja starijih iPhone uređaja u Italiji, prenosi TechCrunch.

Od Applea se traži 60 milijuna eura odštete, odnosno oko 60 eura po uređaju za vlasnike iPhone 6 serije modela prodanih u Italiji između 2014. i 2020. godine. Euroconsumers navodi da je naknada od 60 eura prosječan iznos koji su potrošači platili za zamjenu baterije na svojim uređajima. Glavna direktorica politike i izvršenja Euroconsumersa, Els Bruggeman, rekla je da korisnici iPhone 6 serije modela nisu dobili proizvod održive kvalitete.

„Ne samo da su potrošači prevareni, već su se morali suočiti s frustracijom i financijskom štetom“, objašnjava Bruggeman te dodaje kako je s ekološkog stajališta to krajnje neodgovorno. Appleov je glasnogovornik rekao za The Verge da nikada nisu skratili vijek proizvoda ili pogoršali korisničko iskustvo s namjerom da potrošači nadograde svoje postojeće uređaje.

„Naš je cilj uvijek bio proizvoditi uređaje koje naši kupci vole, a važan je dio učiniti da životni vijek iPhonea bude što duži“, zaključuje glasnogovornik Applea.

Prošle je godine Apple pristao na nagodbu u Sjedinjenim Američkim Državama u vrijednosti 613 milijuna dolara nakon što su priznali usporavanje starijih iPhonea kako bi se sačuvao vijek trajanja baterije. Korisnici iPhonea otkrili su 2017. godine da iOS ograničava brzinu procesora kako baterije stare, a da im je Apple otkrio tu značajku, potrošači bi mogli umjesto novog uređaja jednostavno kupiti novu bateriju.