Google podiže tužbu koja bi mogla izbaciti Tinder sa Play Storea

Match Group, vlasnik Tinder aplikacije za upoznavanje, optužio je Google za monopolističku politiku dok Google tvrdi da Match ne želi ništa platiti da bi bio u Play Storeu. Znači li to kraj Tindera?

Tomislav Stanković srijeda, 13. srpnja 2022. u 21:36
📷 Image: Unsplash
Image: Unsplash

Sve je počelo još u svibnju kada je Match Group, vlasnik Tindera, tužio Google zbog odluke da sva plaćanja „digitalnih roba i usluga“ unutar aplikacija moraju ići preko sustava naplate Play Storea prenosi Engadget.

Google je na to odgovorio protutužbom tražeći novčanu odštetu i presudu koja bi mu omogućila izbacivanje Tindera i drugih aplikacija za upoznavanje, kojih je Match Group vlasnik, iz Play Storea.

Nakon tužbe u svibnju, Google i Match postigli su privremeni sporazum kojim je Matchu omogućeno da ostane na Play Storeu i nastavi koristiti vlastiti sustav plaćanja. Google je također pristao "u dobroj vjeri" uložiti napor u rješavanju Matchovih problema s naplatom dok se Match trebao potruditi ponuditi Googleov sustav naplate kao alternativu.

📷 Image: Google Play Store
Image: Google Play Store

Da sve ipak nije tako idealno, Alphabet, matična tvrtka Googlea, tvrdi da Match Group sada želi izbjeći plaćanje "bilo čega" Googleu, uključujući naknade za Play Store od 15 do 30 posto. "Match Group nikada nije namjeravao poštivati ​​ugovorne uvjete na koje je pristao... to bi također stavilo Match Group u povlašteni položaj u odnosu na druge programere aplikacija", navodi se u dokumentu.

Nasuprot tome Match Group u izjavi za Bloomberg tvrdi da "Google ne želi da ih itko drugi tuži pa su njihove protutužbe zamišljene kao hitac upozorenja" I nastavlja "Uvjereni smo da će naša tužba, zajedno s drugim programerima, američkim Ministarstvom pravosuđa i 37 državnih odvjetnika koji iznose slične zahtjeve, biti riješena u našu korist početkom sljedeće godine."