Microsoft Hrvatska izgubio višegodišnji spor s bivšom voditeljicom korporativnih komunikacija

Microsoft u sudskom postupku dugom skoro osam godina nije uspio dokazati utemeljenost razloga za donošenjem odluke o otkazu, te je sud u cijelosti presudio u korist Zrinke Makovac, bivše uposlenice

Drago Galić petak, 15. veljače 2019. u 20:34

Nakon gotovo osam godina spora, odlukom zagrebačkog Županijskog suda pravomoćno je okončan radni spor između Microsoftove bivše uposlenice, Zrinke Makovac i Microsofta Hrvatska u korist tužiteljice kojoj je sud dao u cijelosti za pravo da se radi o nezakonitom otkazu. Spor je pokrenut sredinom 2011. godine nakon otkaza koji je Microsoftov ured u Hrvatskoj obrazložio time da radnicu iz financijskih razloga nije moguće zadržati na njenom radnom mjestu (voditeljice korporativnih komunikacija i marketinga), iako je tvrtka u globalu te godine imala porast prihoda od 12% i ukupni prihod od 70 milijardi dolara.

Zrinka Makovac
Zrinka Makovac

Prema presudi Županijskog suda, tužiteljicu treba vratiti na posao i ispuniti sva prava iz radnog odnosa kao da otkaza nije ni bilo, što uključuje i isplatu naknade za izgubljene mjesečne plaće, te dodijeliti dionice i dividende za proteklih osam godina, kao da je ostala uposlena.

Zanimljivo je da je u tijeku drugostupanjski sudski postupak pred istim sudom (prvostupanjski je također završen presudom u korist tužitelja) Marka Makovca, koji je svega dva tjedna nakon supruge Zrinke također dobio otkaz u Microsoftu Hrvatska pod istim obrazloženjem.

Na naš upit, iz lokalnog Microsoftovog ureda smo dobili sljedeći komentar ovog slučaja:

„Uvijek nastojimo stvarati poticajno, raznoliko i uključivo radno okruženje puno poštovanja, koje našim zaposlenicima omogućuje da budu kreativni, produktivni i korisni, kako među sobom, tako i prema našim partnerima i klijentima. U Microsoftu ne komentiramo pravne procese vezane uz naše sadašnje ili bivše zaposlenike.“ - Tatjana Skoko, direktorica Microsofta u Hrvatskoj