Nizozemski gradić tuži Twitter zbog štetne teorije zavjere koja se tamo širi

Twitterom od 2020. godine kruže neutemeljene priče o tome da je gradić Bodegraven-Reeuwijk bio poprište strašnih zločina 80-ih godina prošlog stoljeća. Lokalne vlasti žele tome stati na kraj

Sandro Vrbanus utorak, 20. rujna 2022. u 12:07
Groblje u Bodegravenu 📷 Google Street View
Groblje u Bodegravenu Google Street View

Prije otprilike dvije godine na Twitteru se pojavila priča o malenom nizozemskom gradu Bodegraven-Reeuwijk na zapadu te zemlje. Pokrenuo ju je jedan stanovnik obližnjeg, i nešto poznatijeg, Haga, koji je na toj društvenoj mreži napisao kako je u djetinjstvu, 1980-ih godina, svjedočio strašnim zločinima na području ovog malenog mjesta. Prema njegovoj priči, iznesenoj bez ikakvih dokaza ili temelja, jedna je grupa stanovnika Bodegravena maltretirala druge stanovnike, odala se sotonizmu i pedofiliji, pa čak i ubijala djecu.

Sve je otišlo predaleko

Ova se dezinformacija proširila Internetom, a stvar je otišla tako daleko da su skupine ljudi obilazile lokalno groblje i ostavljale cvijeće i poruke navodno tada ubijenoj djeci. Slijedom svega toga, lokalne su vlasti zatražile da se netočna priča ukloni, budući da šteti ugledu njihovog mjesta. Ispostavilo se da su priču širila trojica ljudi, koji su već u zatvoru zbog raznih prijetnji nizozemskim političarima, pa je sud naredio da se njihove objave vezane uz Bodegraven uklone.

Međutim, one se i dalje mogu naći na Twitteru, a društvena mreža ništa nije učinila da se širenje lažne priče zaustavi. Sada je vlast gradića, koji broji tek oko 35 tisuća stanovnika, odlučila i pravno stvar istjerati načistac.

Podigli su tužbu protiv Twittera, a gradonačelnik Christiaan van der Kamp izjavio je kako su tvrdnje o zločinima vrlo bolne za stanovnike i rođake preminulih, kao i za lažno optužene. Društvena mreža trebala bi identificirati da je riječ o teoriji zavjere i lažnim informacijama te ukloniti objave koje povezuju njihov grad s pedofilima i sotonistima, smatraju vladajući. Presuda se očekuje 4. listopada.