Riot Games i Bungie tuže GatorCheats zbog cheatova za Valorant i Destiny 2

Tvorci popularnih mrežnih igara Valorant i Destiny 2 su udružili snage i podigli zajedničku tužbu protiv GatorCheatsa i njihovog vlasnika zbog prodaje i distribucije softvera za varanje

Damir Radešić utorak, 12. siječnja 2021. u 18:00

Iako je Bungie već ranije upozorio GatorCheats da prestane prodavati cheatove za Destiny 2, očito im je prekipjelo. Naime, njihova upozorenja su svojevremeno djelomično urodila plodom jer su tvorci istih obavijestili igrače kako više ne mogu kupiti njihov softver, ali će i dalje pružati podršku i objavljivati nadogradnje za one koji su ranije nabavili njihov proizvod. Da priča bude efektivnija, odvjetnici Bungieja su se udružili s predstavnicima Riot Gamesa i zajednički tužili Camerona Santosa, vlasnika nekolicine platformi za distribuciju cheatova i njegove stranice GatorCheats, obzirom da je uz Destiny 2 i Valorant jedna od igara za koju potonji nude softver koji igračima omogućava varanje.

Dapače, cheatovi za Valorant su prema službenom dokumentu čak i značajnije skuplji od onih za Destiny 2, a cijene se kreću od 90 dolara za mjesečnu uporabu, do 500 dolara za doživotnu podršku, nadogradnje i sve one lijepe stvari zbog kojih obično hvalimo developere, dakako, ne i softvera ovakve orijentacije.

Kako prenosi Polygon, u tužbi tužitelji navode da su Cameron Santos i njegov GatorCheats zaradili "desetke ili stotine tisuća dolara" na svom softveru koji omogućava varanje u Valorantu i Destinyu 2, a istog mjere zaštite u spomenutim igrama očito ne mogu detektirati. Sporni softver je navodno prodavan direktno putem stranica GatorCheats, ali i putem mailova, Telegrama i Discorda.

Navodno je riječ o "multipraktiku" među programima koji omogućavaju varanje, obzirom da je kupcima davao nekolicinu podešavajućih opcija, od klasičnog aimbota, do uključivanja nešto "blažih" cheatova poput prikaza protivničkog zdravlja i opreme koju nosi. Riot i Bungie navode kako je GatorCheats izazvao višemilijunsku štetu i od suda traže da zaustavi sve operacije spomenutih, a vrlo vjerojatno je u planu i oveći odštetni zahtjev.