'Zloglasni' Bowser platit će Nintendu 10 milijuna dolara da bi se riješio tužbe

Hakerska grupa Team Xecuter najpoznatija je po svom SX Pro USB-u koji omogućuje da se na Nintendo Switchu pokreću piratske videoigre

Matej Markovinović četvrtak, 9. prosinca 2021. u 18:33

Iako je zahvaljujući svojim modifikacijama i jailbrakeovima uštedio mnogo novaca korisnicima Nintendo Switcha, 3DS-a, NES-a i drugih konzola, kanadski haker i član grupe Team Xecuter, Gary Bowser, nije prošao toliko dobro.

Naime, da bi riješio tužbu koja je japanska tvrtka pokrenula protiv njega, Bowser im je pristao platiti čak 10 milijuna dolara. Međutim, nakon što je prošle godine uhićen i optužen za piratstvo, naređeno mu je da plati 4,5 milijuna „zelembaća“, što znači da je kanadski haker za rješavanje ovog slučaja isplatio Nintendu ukupno 14,5 milijuna dolara.

Iako je riječ o vrtoglavoj cifri, čini se da je Bowser napravio vrlo profitabilan biznis od prodaje modifikacija za konzole. Kako prenosi The Verge, možda ga je upravo ta „pohlepa“ koštala uhićenja, jer zajednica modifikacija i emulacija svoje kućne uratke najčešće postavlja besplatno i usredotočuje se na otvoreni kod, što obično vješto izbjegne savezne vlasti.

SX Pro USB koji omogućuje pokretanje piratskih videoigara na Nintendo Switchu.
SX Pro USB koji omogućuje pokretanje piratskih videoigara na Nintendo Switchu.

Podsjetimo, Nintendo je u prošlosti bio dosta agresivan oko neovlaštenog korištenja njihovog intelektualnog vlasništva. Da su njihova pravila bila poprilično rigorozna, dokazuje i činjenica da YouTube kreatori do kraja 2018. godine nisu mogli monetizirati gameplay i livestream sadržaj igara u Nintendovom vlasništvu.

Do donošenja te odluke, tvrtka je zahtijevala da se kreatori pridruže njihovom „partnerskom programu“, koji je izazvao brojne kontroverze zahvaljujući svojim pravilima i uvjetima. Valja istaknuti da je Nintendo redovito progonio i web stranice s kojih su se besplatno mogli preuzeti ROM-ovi za njihove videoigre.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi