Josef Prusa predstavio open source SLA 3D pisač

Jedan od pionira industrije 3D ispisa nakon velikog uspjeha s FDM pisačima bacio se u izradu jednostavnog i jeftinog 3D pisača zasnovanog na tehnologiji ispisa u smoli

Sandro Vrbanus utorak, 25. rujna 2018. u 06:00

Josef Prusa, autor nekoliko vrlo popularnih modela Prusa 3D pisača, svih zasnovanih na otvorenom kodu i dostupnih za korištenje i nadogradnju, predstavio je svoj novi proizvod. Nakon što je svojim 3D pisačima zasnovanima na FDM tehnologiji (pojednostavljeno, ekstrudiranju otopljene plastike) osvojio svijet i izgradio brand, sada se bacio i na izradu 3D pisača koji obično proizvode kvalitetnije predmete i rade daleko brže.

Upotrijebio je tzv. SLA tehnologiju (stereolitografsko stvrdnjavanje smole) i izradio sasvim novi pisač – Original Prusa SL1 3D printer. On funkcionira na način da se u njegovu posudu ulije posebna smola, koja se potom stvrdnjava osvjetljivanjem UV svjetlom iz LED dioda, i to brzinom od oko 6 sekundi po sloju. Takvi slojevi "slažu" se jedan na drugoga odozgo prema dolje, pa se predmet u biti ispisuje "naglavce", a kada je gotov zajedno s radnom površinom stroj ga izvlači iz ostatka nestvrdnute tekuće smole.

Ovaj postupak brži je od klasičnog FDM ispisivanja filamenta i daje preciznije rezultate. No, zbog više cijene smole i samog pisača obično se koristi za ispis manjih predmeta na kojima je potrebna viša razina detalja. Debljina pojedinog sloja može ići i do zapanjujuće malenih 0,01 milimetar.

Prusin SL1 3D pisač moguće je naručiti već sada, i to sastavljenog po cijeni od 1.599 dolara ili u kitu za 1.299 dolara. Naravno, Josef Prusa obećava i kako će svi nacrti potrebni za izradu ovog naprednog pisača biti dostupni kroz open source licencu pa će se entuzijasti moći pozabaviti te u vlastitoj izradi složiti svoj prvi stereolitografski pisač.