Nova Canonova tehnologija UVgel spremna je unijeti revoluciju u tisak širokog formata

Stvari se vrlo brzo mijenjaju u branši digitalnog tiska širokog formata. Ova tehnologija se sve češće koristi i izvan uobičajenih segmenata tradicionalnog oglašavanja i znakova velikog formata. Uz rast tiska tapeta i dekoracija interijera, tržište grafike širokog formata postaje uzbudljivije nego ikad

Bug.hr petak, 29. svibnja 2020. u 18:25

Stoga nije iznenađenje da istraživanje o trendovima u tisku širokog formata koje je provela tvrtka Keypoint Intelligence pokazuje da 70 % ispitanih očekuje da se njihov obim tiska širokog formata poveća tijekom sljedećih 12 mjeseci. Globalni rast obima tiska širokog formata korištenjem lateksne tehnologije, ekosolventnog tiska i UV tiska iz role bi se trebao gotovo udvostručiti, a količina ispisanog materijala doseći više od 1,3 milijarde kvadratnih metara već 2023. godine.

Svladavanje izazova

Iako se postojeća tehnologija tiska širokog formata značajno poboljšala tijekom proteklih nekoliko godina, davatelji usluga tiska još uvijek očekuju da nadiđe nekoliko izazova vezanih uz produktivnost, kvalitetu pri prihvatljivoj brzini i svestranost medija za tisak.

Uz rast obima, raste i pritisak na vrijeme obrade. Prema istraživanju tvrtke Keypoint Intelligence, više od 60 % tiska velikog formata treba biti završeno unutar 24 sata od primitka.

 Da bi bolje shvatio svakodnevne frustracije u operativi s kojima se tiskare susreću te kako tehnološkim inovacijama podržati rast i razvoj njihovog poslovanja, Canon je vodio dubinske razgovore s nizom tiskara širokog formata – velikih i malih – u Europi, Sjedinjenim Državama i Aziji.

Povratne informacije davatelja usluga tiska jasno su naznačile da s tehnologijama koje su danas dostupne na tržištu postoji praznina u ponudi proizvoda. Većina uređaja danas dostupnih tiskarama su formata 64” (1,6 m) namijenjenih tisku manjeg obima, zasnovani na lateksnoj i ekosolventnoj tehnologiji. I dok ti uređaji imaju prednost relativno niskog početnog ulaganja i jednostavnog korištenja, ne odgovaraju u potpunosti potrebama produktivnosti, kvalitete i svestranosti medija.
 

Razvoj novih tehnologija i tinti za tisak ključ je za bolju efikasnost i održivost. 

Identificirajući ovu prazninu u ponudi, Canon je krenuo u stvaranje sveobuhvatnog tehnološkog rješenja koje bi stalo na kraj kompromisima koje danas čine davatelji usluga tiska kada biraju između rješenja koja korisne lateksnu, ekosolventnu i tradicionalnu UV tehnolgiju.

Tapete u tvornici ispisane uređajem Colorado 1650
Tapete u tvornici ispisane uređajem Colorado 1650

Canonova tehnologija UVgel — rješenje koje mijenja tržište širokog formata

Canonova tehnologija UVgel spaja najbolje od tri svijeta: gamut boja i otpornost na blijeđenje koju nudi ekosolventna tehnologija, prikladnost za unutrašnju upotrebu i brzo sušenje lateksa te produktivnost i nisku temperaturu prilikom procesa tiska poznate iz UV tehnologije. 

Tinta se trenutno pretvara u gel kada stupi u kontakt s medijem na koji se tiska. Rezultat je precizno postavljanje točke i kontrola područja tiska za visokokvalitetni otisak pri velikoj brzini. Slike se stoga mogu otiskivati najvećom učinkovitošću i kvalitetom. Zahvaljujući ultratankom raspršivanju, tinta ne ostavlja vidljivo zadebljanje. U usporedbi s ekosolventnim ili lateksnim tiskom, na ovaj način količina potrošene tinte smanjuje se gotovo upola.

Zahvaljujući tome, tehnologija UVgel brzo se počela koristiti na tržištu tiska dekoracija interijera na kojemu se traže dodatni zahtjevi poput striktnog pridržavanja dimenzija i dosljednosti boja u tisku velikih površina za prekrivanje zidova. Te zahtjeve treba ispuniti i unutar otiskivanja jedne količine, ali i tijekom vremena kada se traže dodatni primjerci već otisnutih materijala. 

Uz poštivanje najstrožih standarda zaštite okoliša, tehnologija UVgel savršeno je sigurna za korištenje u osjetljivim okruženjima kao što su bolnice, škole i druga javna mjesta. 

 

Whitepaper o tehnologiji UVgel

Whitepaper o tehnologiji UVgel opisuje razvoj ove nove Caonove tehnologije i ocrtava kako ova najnovija inovacija rješava kompromise koje su do sad ograničavale davatelje usluga tiska prilikom tiska na široki format. Whitepaper možete preuzeti na web-mjestu na engleskom jeziku: https://www.canon-europe.com/business/insights/articles/uvgel-technology-whitepaper/.

Da biste dobili detaljnije informacije o tržištu tiska na materijale iz role i tehnologiji UVgel, molimo kontaktirajte g. Niku Vlastelicu iz tvrtke Canon Adria putem e-maila na e-mail adresu niko.vlastelica@canon.si.