SELPHY SQUARE QX10, bežičan i kompaktan pisač za fotografije iz Canona

Canon je predstavio novi kompaktni pisač za fotografije – SELPHY SQUARE QX10 i posebni set kvadratnih papira XS-20L. Dovoljno je malen da stane u svaku torbu, a fotografije ispisane njime potrajat će i do 100 godina

Stjepan Bilić srijeda, 19. veljače 2020. u 07:00

Canon već cijelo desetljeće u svojoj ponudi ima i male kompaktne pisače iz serije SELPHY. Riječ je o specijaliziranim pisačima za brzi ispis fotografija koje ste prethodno napravili sa svojim fotoaparatom, a u novije vrijeme i sa pametnim telefonom. Najnoviji model u seriji nosi oznaku SELPHY SQUARE QX10.

Navedeni pisač odlikuje se kompaktnim dimenzijama od 102,2 x 143,3 x 31,0 milimetara i malom masom od svega 445 grama. Zahvaljujući tome bez problema će stati u svaki ruksak ili torbu te na putovanjima neće predstavljati smetnju. Jedna od odlika pisača je njegova mogućnost povezivanja s pametnim telefonima putem Wi-Fi mreže.

Budući da ima vlastitu bateriju (puni se preko USB porta) uz pisač i telefon nije potrebno nositi nikakve druge kabele, što ga čini praktičnim za rukovanje. Fotografije se ispiju na posebnom papiru, kvadratnog oblika, XS-20L koji zbog okolnih rubova neodoljivo podsjeća na fotografije iz 80-tih koje su nastajale pomoću Polaroid fotoaparata. Papir ima samoljepljivu pozadinu pa je ispisane fotografije moguće koristiti i kao naljepnice.

Za ispis fotografija koristi se Dye-sublimation tehnologija koja osigurava postojane boje koje će potrajati i do 100 godina. Razlučivost ispisa je 287 x 287 dpi. Prilikom ispisa koriste se tri boje (Yellow, Cyan, Magenta), a na svaku fotografiju stavlja se i posebni zaštitni sloj koji ih čini otpornim na vodu, prljavštinu i kidanje. Fotografije se na pisač šalju preko aplikacije SELPHY Photo Layout. Aplikacija je kompatibilna s pametnim uređajima temeljenim na Android i iOS operacijskim sustavima. Za ispis jedne fotografije potrebno je otprilike 43 sekunde.

Unutar pisača može se pohraniti do 20 listova XS-20L papira koji će biti dostatan za jednaki broj fotografija. Detaljne specifikacije pisača nalaze se na službenim stranicama proizvođača. Na tržište dolazi tijekom ožujka 2020. godine po cijeni od oko 150 eura za pisač i oko 16 eura za paket XS-20L papira (20 komada).