Dalekosežna presuda: političari moraju ograničiti kontakte s društvenim mrežama

Američki sudac zabranio je Bijeloj kući i nekim saveznim agencijama da kontaktiraju platforme društvenih mreža zbog "sadržaja koji sadrži zaštićenu slobodu govora"

Mladen Smrekar četvrtak, 6. srpnja 2023. u 13:29
Prilikom izricanja presude sudac se pozvao na klauzulu o slobodi govora iz prvog amandmana američkog ustava 📷 freepik
Prilikom izricanja presude sudac se pozvao na klauzulu o slobodi govora iz prvog amandmana američkog ustava freepik

Dužnosnicima Bijele kuće i određenim vladinim agencijama naređeno je da ograniče svoju komunikaciju s tvrtkama društvenih mreža i ograniče zahtjeve za moderiranje sadržaja, presudio je američki savezni sud. U presudi na 155 stranica, savezni sudac Terry Doughty zabranio je Bidenovim dužnosnicima da kontaktiraju platforme društvenih mreža zbog "sadržaja koji sadrži zaštićenu slobodu govora".

Utjecaj na moderiranje sadržaja

Ova odluka suca kojeg se u Americi doživljava kao "Trumpovog čovjeka" rezultat je tužbe koju su pokrenuli bivši državni odvjetnici saveznih država Missouri i  Louisiana, koji su dužnosnike američke vlade optužili kako su otišli predaleko u poticanju vlasnika društvenih mreža da se bave objavama koje sadrže dezinformacije o pandemiji kovida. 

"Čini se da je tijekom pandemije Vlada preuzela ulogu sličnu orwellovskom Ministarstvu istine", rekao je sudac Terry Doughty 📷 Twitter
"Čini se da je tijekom pandemije Vlada preuzela ulogu sličnu orwellovskom Ministarstvu istine", rekao je sudac Terry Doughty Twitter

Ovaj slučaj je izazvao veliku raspravu o ulozi vlade u moderiranju sadržaja objavljenog na internetskim platformama. U presudi je navedeno da određene vladine agencije ne mogu razgovarati s tvrtkama društvenih mreža u "svrhu poticanja, pritiska ili ohrabrivanja da se uklanja, briše, potiskuje ili smanjuje sadržaj koji sadrži zaštićenu slobodu govora", a prilikom objašnjenja presude sudac se pozvao na klauzulu o slobodi govora iz prvog amandmana Ustav Sjedinjenih Američkih Država.

"Distopijski scenarij"

"Dokazi koji su do sada prikupljeni prikazuju gotovo distopijski scenarij. Čini se da je tijekom pandemije Vlada preuzela ulogu sličnu orwellovskom Ministarstvu istine", rekao je sudac Doughty u svojoj presudi. 

Odluka suda odnosi na nekoliko vodećih državnih agencija, uključujući Federalni istražni ured (FBI), State Department, Ministarstvo pravosuđa te Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, a poimenice se spominju i neki dužnosnici poput tajnika Ministarstva domovinske sigurnosti Alejandra Mayorkasa i Jen Easterly, voditeljice Agencije za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture.

Njima je zabranjena  "suradnja, koordinacija, partnerstvo" s ključnim akademskim grupama, uključujući Election Integrity Partnership, koaliciju istraživačkih institucija koje se bave plasiranjem neistina u vezi s izborima. Savezni sud spominje i iznimke od presude pa dopušta kontaktiranje tvrtki kako bi ih se upozorilo na rizike za nacionalnu sigurnost i kriminalne aktivnosti.

Stav Bijele kuće

Bijela kuća odgovorila je kako Ministarstvo pravosuđa SAD-a preispituje presudu te da dosljedno ostaju pri stajalištu kako "društvene mreže imaju ključnu odgovornost da uzmu u obzir učinke koje njihove platforme imaju na narod i donose neovisne odluke o informacijama koje prezentiraju".