Sud poništio isplatu kompenzacije Musku od 56 milijardi dolara

Sud u Delawareu odbacio je Elon Musku paket kompenzacije od 56 milijardi dolara, smatrajući ga neshvatljivo velikim i nepravednim prema Teslinim dioničarima

Matej Markovinović petak, 2. veljače 2024. u 11:18
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Sud u Delawareu donio je presudu koja navodi da Elon Musk nema pravo na značajan paket kompenzacije od 56 milijardi dolara koji dodjeljuje Teslin upravni odbor. Rečeno je, naime, da se radi o „neshvatljivo velikoj svoti novca“ koja, prije svega, nije pravedna prema dioničarima Muskove tvrtke.

Kako javlja AP News, odvjetnici dioničara tvrdili su da bi paket kompenzacije trebao biti poništen jer ga je „diktirao Musk“ i jer je bio „proizvod lažnih pregovora s direktorima koji nisu bili neovisni o njemu“. Uz to, navode i da su taj paket odobrili dioničari koji su dobili obmanjujuće i nepotpune podatke u izjavi punomoći.

S druge strane, Muskovi odvjetnici usprotivili su se i rekli da je paket kompenzacije bio pošteno ispregovaran od strane komisije za kompenzacije čiji su članovi bili neovisni te da je, među ostalom, blagoslovljen glasovanjem dioničara koje čak nije bilo ni potrebno prema zakonu Delawarea. Također, navode da Musk nije bio većinski dioničar jer je u to vrijeme posjedovao manje od jedne trećine tvrtke.

Iako to još nije službeno potvrđeno, pretpostavlja se da će se Musk žaliti na ovu presudu. Valja napomenuti da je presuda utjecala i na vrijednost Teslinih dionica koje su od njene objave pale za preko 2,2 posto.