HyperX QuadCast S - Ozbiljna igra

Vizualno atraktivan i praktičan mikrofon umjerenih dimenzija, koji ne bi izgledao neobično čak ni u ozbiljnom produkcijskom okruženju

Borna Pleše ponedjeljak, 8. svibnja 2023. u 07:03

  

Specifikacije
Tip Kondenzatorski USB mikrofon
Usmjerenost Stereo, višesmjerni, kardioidni, dvosmjerni
Razlučivost 16-bit/48 kHz
Frekvencijski raspon 20 Hz – 20 kHz
Vrsta priključka USB-C
Jamstvo 2 godine

Visoki standardi za zvuk u svijetu streaminga idu ruku pod ruku s očekivanjima za visoku estetiku. U tom smislu, mikrofon koji koristite dok ste vidljivi na kameri mora dobro zvučati, ali i lijepo izgledati. HyperXov model QuadCast S očito je osmišljen kako bi ispunio oba kriterija. RGB osvjetljenje ugrađeno u sam mikrofon te relativno kompaktan dizajn stalka, znače da se radi o atraktivnom komadu opreme, koji će se prirodno uklopiti u prostor profesionalnih streamera i onih koji to žele postati.

Tipka za isključenje elegantan je i praktičan detalj, koji dobro opisuje jednostavnost čitavog mikrofona
Tipka za isključenje elegantan je i praktičan detalj, koji dobro opisuje jednostavnost čitavog mikrofona

Dvije i više boja

Prvi detalj koji će većini korisnika upasti u oči čim spoje QuadCast S u USB port svojeg računala, njegovo je RGB osvjetljenje. Ono obasjava spužvu i vidi se kroz rupice na površini. Spužva, osim estetike, ima ulogu pop filtera, kojim se umanjuje pucketanje ploziva prilikom govora. Ako ne želite koristiti mikrofon kao izvor svjetla ili želite prilagoditi boje, morat ćete instalirati HyperXovu aplikaciju Ngenuity.

Dizajn mikrofona vrlo je dopadljiv i nenametljiv u crnoj ili bijeloj varijanti, ali dojma smo da višebojno osvjetljenje više dolazi do izražaja u kontrastu s bijelom površinom. U paketu s QuadCastom S dolazi metalni stalak, koji će ga držati na radnoj površini. Tu je i adapter koji omogućuje spajanje na 3/8" ili 5/8" navoj stativa ili pomične ruke. U obje varijante mikrofon će ostati smješten u priloženi shock mount, koji smanjuje prijenos vibracija i neželjene buke.

S gornje strane mikrofona nalazi se tipka za isključenje mikrofona. Nju je dovoljno lagano dotaknuti kako bi se aktivirala. Odozdo se može upravljati osjetljivošću samog mikrofona, dok na suprotnoj strani nalazimo ulaze za USB-C kabel, 3,5-milimetarski izlaz za slušalice i kotač za upravljanje polaritetom mikrofona.

Na poleđini se nalazi kotačić za mijenjanje polariteta mikrofona, ovisno o tome želite li snimati jedan ili više izvora zvuka
Na poleđini se nalazi kotačić za mijenjanje polariteta mikrofona, ovisno o tome želite li snimati jedan ili više izvora zvuka

Svestranost

Mogućnost prilagodbe polariteta odličan je dodatak i značajno povećava raznolikost upotrebe mikrofona. Najobičnijim okretanjem kotačića, QuadCast S može se pretvoriti iz kardioidnog mikrofona za streamanje u mikrofon za podcaste, koji će uspješno uhvatiti više govornika iz raznih smjerova. Naravno, vidljiva je razlika u kvaliteti kada se koristi izvan idealnih udaljenosti, te višesmjerno snimanje svakako nije zamjena za profesionalna rješenja s više mikrofona, ali za ovako jednostavno i značajno jeftinije rješenje, više je nego dovoljno.

Kada se koristi samo za snimanje govora jedne osobe, QuadCast S pokazuje se u najboljem svjetlu. Od iznimne blizine do udaljenosti od oko jednog metra, razgovijetno će snimiti govor bez distorzije, šuma ili gubljenja razlučivosti. Pozadinski šum nismo primijetili niti u jednoj od četiri postavke polariteta, a osjetljivost na pozadinsku buku postoji, no to je tipičan slučaj i za profesionalne kondenzatorske mikrofone. Zadani profil zvuka nije potpuno neutralan, već je pojačan u srednje niskim tonovima, kako bi dao malo dubine i snage snimkama glasa. Srećom, to nije pretjerano naglašeno, jer mikrofon i dalje zvuči prirodno i prepoznatljivo. Frekvencijski raspon ograničen je na onaj tipičan za većinu slušalica i zvučnika, ne za audiofilsku opremu, jer je očita pretpostavka da će sadržaj snimljen ovim mikrofonom ionako biti objavljen preko Twitcha, YouTubea i sličnih servisa, koje će ga ionako komprimirati u taj okvir.

Posebno naglašavamo karakter zadanog profila zvuka jer, osim prilagodbe osjetljivosti, nije moguće upravljati time kako mikrofon snima. Zvuk koji ćete dobiti "iz kutije" jedini je koji ćete moći koristiti, uz eventualne prilagodbe okoline, ali rekli bismo da to nije nužno loša stvar, pogotovo ako se ne volite previše zamarati detaljima, već samo želite nešto što radi dobro i jednostavno.

Aplikacijom Ngenuity može se detaljno upravljati osvjetljenjem, ali postavke zvuka iznimno su ograničene
Aplikacijom Ngenuity može se detaljno upravljati osvjetljenjem, ali postavke zvuka iznimno su ograničene

Namjenski uređaj

QuadCast S cijenom se smješta između jeftinih višenamjenskih mikrofona i osnovnih kondenzatorskih modela te znatno skupljih mikrofona, kakvi se mogu naći u profesionalnim produkcijama. Prema svemu što smo vidjeli i čuli, tu mu je i mjesto, ne nužno zato što je kvalitetom miljama daleko od vrhunskih modela, već zbog jednostavnosti korištenja. USB-C sučelje znači da to nije uređaj koji ćete moći provući kroz višekanalnu miksetu kako biste napravili ozbiljniju produkciju zvuka, ali u klasi "ukopčaj i koristi", zaista nema mjesta za prigovore.

Uzorak mikrofona

HyperX QuadCast S

  • Kvaliteta izrade i dobar stalak
  • Jednostavnost korištenja
  • Kvaliteta snimljenog zvuka
  • Mogućnost promjene usmjerenosti
  • 3,5-milimetarski izlaz za slušalice
  • Softverom se može upravljati samo svjetlom i glasnoćom
Izrada 9
Mogućnosti 7
Isplativost 8
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 125 eura Prikaži sve cijene Ustupio: HyperX
Bug 367 lipanj 2023.