TEAC CD-P750DAB - Radni konj

Neobično koncipirana audiokomponenta s korijenima u profesionalnoj audioindustriji, kataloški pozicionirana kao uređaj za kućnu upotrebu, čini se kao dobro rješenje za kuću, ali i izvrsno rješenje za razne vrste javnih objekata ili javnih događaja

Vedran Vukašinović srijeda, 31. svibnja 2023. u 06:00
Tanak, širok i nakrcan sitnim tipkama, TEAC CDP-P750 DAB izgleda kao audiokomponenta otprije tridesetak godina
Tanak, širok i nakrcan sitnim tipkama, TEAC CDP-P750 DAB izgleda kao audiokomponenta otprije tridesetak godina
TEAC CD-P750DAB
Tip CD svirač s DAB+/FM tunerom i Bluetooth/SD/USB reprodukcijom
Podržani mediji CD, SDHC kartica (do 32 GB), USB memorija (do 64 GB)
Analogni audioulazi 1x AUX (3,5 mm stereo, na prednjoj ploči)
Analogni audioizlazi 2x RCA CD svirač, 2x RCA DAB+/FM tuner
Izlaz za slušalice 1x 6,35 mm
Digitalni audioizlaz 1x S/PDIF optički (TOSLINK), 1x koaksijalni RCA
Bluetooth SBC, AAC, aptX, aptX HD
Dimenzije i masa 446,2 × 58,8 × 297,1 mm, 3,6 kg
Jamstvo 2 godine
Dojam Uređaj neobičnog koncepta, solidan kao kućni CD svirač, ali koji će svoje prednosti najbolje pokazati ako ga tretiramo kao radni stroj, u okruženjima režija, ugostiteljskih objekata ili za potrebe javnih događaja

Japanske kompanije koje proizvode audiokomponente imaju poseban status u krugovima entuzijasta, pratitelja scene, pa i među "regularnim" kupcima, koji hi-fi uređaj ne nabave više od nekoliko puta u životu. Posljedica je to općenitog ugleda koji uživa tehnologija potekla s tog dalekoistočnog otočja, a koji je utemeljen u – opravdanom – uvjerenju korisnika da će nabavom uređaja s oznakom "Made in Japan" dobiti predmet koji će, bez ostatka, dugo i kvalitetno obavljati poslove zbog kojih su izdvojena financijska sredstva za njegovu nabavu. Taj status, koji je zapravo otjelovljenje japanskog poslovnog etosa u obliku funkcionalnog industrijskog produkta, nikako nije stvoren preko noći, a svijest kupaca o upornom i neumornom radu japanskih radnika tijekom tog procesa – neovisno o njihovoj ulozi u njemu, od inženjera i menadžera do radnika u proizvodnji – dodatno učvršćuje postojanost tog ekskluzivnog epiteta.

Takav je slučaj i s uređajem koji danas testiramo. Tvrtka koja ga je proizvela Tokyo Electronic Acoustic Company, odnosno TEAC, osnovana je još tijekom razdoblja velikog ekonomskog (i društvenog) oporavka Japana u godinama nakon Drugog svjetskog rata. Braća Tani, Katsumo i Tomomo, osnovali su kompaniju početkom 1950-tih godina, te su već prvim proizvodom, reel-to-reel magnetofonom izvrsnih karakteristika i naziva TEAC TD-102, stekli ugled na sjevernoameričkom tržištu, u prvom redu profesionalnih ustanova kao što su radijske postaje i studiji za snimanje, s obzirom na to da kućni audio kao hobi još nije niti postojao.

Ne možemo se sjetiti neke druge kućne audiokomponente koja ima dva neovisna izvora zvuka u jednom kućištu
Ne možemo se sjetiti neke druge kućne audiokomponente koja ima dva neovisna izvora zvuka u jednom kućištu

Držeći se konstantno prerogativa visoke kvalitete, kako pri izradi uređaja, tako i samih njihovih performansi, u tih sedamdesetak godina razgranali su posao po praktički svim segmentima tržišta koje se tiču snimanja i reprodukcije zvuka, ali i profesionalnog videa (tvrtka je razvila prvi svjetski slow motion sustav za potrebe televizijskog prijenosa Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine), kao i u pojedinim segmentima generalne elektroničke opreme, primjerice, medicinskih uređaja i sustava za masovnu pohranu podataka.

Tako danas, kad je riječ o audiouređajima, tvrtka u svom portfelju ima čak tri vrlo cijenjena brenda. U svijetu profesionalnog zvuka radi se o poznatom brendu Tascam, dok high-end segment kućnih uređaja pokriva jedna od najznačajnijih tvrtki usmjerenih na digitalni front-end, odnosno reprodukciju digitalnog zvuka, pod imenom Esoteric. Krovno ime TEAC zaduženo je za brendiranje audiokomponenti nazivno srednje klase, no ono u svojim analima drži i takve proizvode kakav je, primjerice, legendarni VRDS CD transport, čije su se prve verzije pojavile početkom milenija, a koji se praktički smatra tehnološki dosad najboljim CD mehanizmom.

Stoga nije niti slučajno što je protagonist današnje recenzije upravo jedan CD player, uređaj pod nazivom TEAC CD-P750DAB.

Korijenima u profesionalnom segmentu

Svatko će, vjerujemo, prvo primijetiti vrlo neuobičajen dizajnerski stil ovog uređaja. TEAC CD-P750DAB izgleda kao nešto što pripada u režiju kakve radiopostaje, točnije kao nešto što je radiopostaji ostalo kao rezerva iz prethodne tehnološke obnove, prije uvođenja računalnih sustava za emitiranje.

Širok ali nizak profil, slot-in mehanizam CD svirača, gomila sitnih gumbića, plavo obojen dot-matrix zaslon i pokoja crvena ili jantarna dioda, nepogrešivo podsjećaju na uređaj na kojem bi, prema svemu sudeći, trebalo pisati TASCAM. To i nije daleko od istine, jer TASCAM pod oznakom CD-400U uistinu nudi brata blizanca ovog TEAC-ovog uređaja, koji se od CD-P750DAB razlikuje samo po tome što ima bočne nosače za ugradnju u studijski rack te balansirane XLR analogne izlaze, a ne posjeduje digitalne SPDIF izlaze.

S prednje strane, dakle, uređaj pruža korisniku dojam da se koristi pravim profesionalnim strojem, nudeći mnoštvo opcija za razne načine rada.

S lijeve strane priču započinje mehanički on-off prekidač, ispod kojeg se nalazi 3,5-milimetarski analogni ulaz te kontrolna lampica. Pored toga, nalazi se TEAC-ov slot-in CD mehanizam, koji možda nije ovjenčan tehnološkim lovorikama kao što je to slučaj s VRDS-om, ali obećava pouzdano funkcioniranje uređaja na dugi rok. Ispod njega, u stilu uređaja otprije tridesetak godina, nalazi se deset tipkica za izravno biranje, što se odnosi i na CD trake i na predmemorirane radiostanice. Uz to, te malene tipke dubliraju i razne funkcije upravljanja i programiranja uređaja. Prije plavo osvijetljenog displeja nalaze se još tipka za izbacivanje diska iz transporta, te dvije dodatne tipke koje se kombiniraju s direktnim izbornicima. Zaslon, sam za sebe, u potpunosti slijedi tu retro notu uređaja, jer na njemu nema ničega od onoga što su nas suvremeni ekrani navikli – samo karakteri i piktogrami, u bijeloj boji i na plavoj pozadini.

Na drugoj strani uređaja, TEAC nas časti s još tipkica, dva utora – za SD karticu i USB memoriju – zatim 6,35-milimetarskim konektorom za slušalice, te još dva kotačića. Jedan je potenciometar za spomenuti ulaz za slušalice, a drugi je takozvani multi-jog kontroler. Radi se o konceptu prilično popularnom na digitalnim uređajima s početka milenija. Primjerice, svaka MiniDisc komponenta koja je tada držala do sebe, morala je imati jedan takav kontroler.

Sa stražnje strane, CD-P750DAB nije toliko krcat funkcionalnostima, ali jednako je konceptualno unikatan. Naime, uređaj posjeduje dva odvojena analogna izlaza, od kojih je jedan line out izlaz iz digitalnih playera – dakle, i CD svirača, i svirača datoteka sa SD kartice, ali i USB-a, odnosno Bluetootha – te s vanjskog playera prikopčanog na onaj analogni ulaz s prednje strane. Drugi RCA par služi samo za izlaz iz DAB+/FM tunera. Dva odvojena izlaza u neku ruku i imaju veze s odvajanjem osjetljivih signala prije pojačavanja, no čini se da je osnovna ideja bila dodatna funkcionalnost uređaja, u prvom redu glede dodatnih zona i sličnih koncepata ozvučenja prostora.

CD-P750DAB ima i digitalni optički i koaksijalni izlaz, pa je digitalne segmente uređaja moguće koristiti s naprednijim vanjskim DAC komponentama, bilo samostalnim, bilo onima ugrađenim u pojačala, odnosno pretpojačala.

Uz TEAC-ov uređaj u pakiranju dolazi vrlo simpatičan daljinski upravljač manjih dimenzija, oznake RC 1336, zatim osnovni set potrebnih kabela, te uistinu masivan priručnik za upotrebu. Radi se o pravoj knjizi A4 formata, koja broji više od 280 stranica. Uistinu benevolentno od TEAC-a, iako je dio opsega prouzročen činjenicom da je, naravno, riječ o višejezičnom dokumentu.

TEAC CDP-P750DAB dolazi sa simpatičnim daljinskim upravljačem malih dimenzija
TEAC CDP-P750DAB dolazi sa simpatičnim daljinskim upravljačem malih dimenzija

Pouzdana potpora

Ono što uistinu jest važno, kad procjenjujemo neki proizvod, jest to kako će se on pokazati u uvjetima u kojima ga koristimo, što se, naravno, zbraja s brojem potencijalnih situacija u kojima je to oportuno. U slučaju ove TEAC-ove "kombinirke", nameće se pomisao da je područje njegove uporabe puno šire nego što bi se inače očekivalo od kućne audiokomponente.

Naime, koliko će estetski izričaj ovog TEAC-ovog CD svirača biti privlačan široj populaciji kućnih korisnika, pravo je pitanje, no takav je slučaj sasvim moguć i ovisit će o osobnoj preferenciji svakog pojedinog kupca. Nama se, primjerice, uređaj svidio baš na konto tog "tech-noir" izričaja, iako objektivan zaključak ne može biti drugačiji nego da je riječ o vrlo individualnom pristupu, barem kad je riječ o korištenju u kućnim uvjetima.

S druge strane, čini se da će taj faktor biti puno manje važan tamo gdje je TEAC, izgleda, i pretežno računao da bi mogao plasirati ovaj stroj. U okruženju javnih prostora, primjerice, raznih ugostiteljskih objekata, ili javnih događaja, estetika uređaja gotovo da i neće biti važna, sve dok su funkcionalnost i pouzdanost na visokoj razini. A tu je ime TEAC sigurno jaka karta, kao i vrlo unikatna činjenica da je ovaj nazivno CD svirač zapravo još i DAB+/FM tuner u istom kućištu, s posebnim setom izlaznih priključaka, koji omogućuju, primjerice, ozvučenje dodatnog prostora drugom vrstom glazbene podloge. Kad na to dodamo još ukupno tri mogućnosti za ulaz digitalnih sadržaja – preko USB memorije, SD kartice ili Bluetootha u adekvatno kvalitetnoj verziji (kodeci SBC, AAC i aptX HD), jasno je da će kupci koji trebaju uređaj za podršku svojim poslovnim aktivnostima dobiti mnogo funkcionalnosti za uloženu investiciju.

Također, kad je riječ o organizaciji raznih javnih događaja, koji će sigurno u nekom trenutku trebati pozadinsku glazbu (u pauzama ili očekivanju glavnog događaja, primjerice), robustan i lagan uređaj s toliko funkcionalnosti, bez svake će sumnje biti promišljen izbor svakog voditelja tehnološke potpore takvih evenata.

Iako o samoj tehnološkoj osnovi nemamo puno informacija, primjerice, o tipu i vrsti konverterskog čipa, racionalno je očekivati da će se uređaj i u kućnim okolnostima, u ulozi tipične audiokomponente u okvirima dnevne ili sobe za slušanje, sasvim dobro snaći.

Strategije korištenja

U svojim propagandnim tekstovima, TEAC promovira ovaj svoj uređaj argumentacijom koja može vrijediti za popriličan broj drugih uređaja. No, činjenica jest da takva vrsta argumentacije – prema kojoj veliki broj korisnika ima određen broj CD nosača zvuka, koji svakome ponaosob nose jedinstveno, sasvim individualno značenje, i za kojima svatko od njih (nas) povremeno posegne – uistinu i stoji, bez ostatka. Također, vrijedi i navod da za takve namjene nisu potrebni posebno vrijedni ili skupi uređaji s vrha ponude, s obzirom na to da većina potencijalnih kupaca samo želi trajan i pouzdan, što univerzalniji reproduktor.

U tom smislu, tržište za TEAC CD-P750DAB bez svake je sumnje osigurano, bez obzira na to što nije tako široko kao što je to bilo prije desetak ili više godina, ili kao što je to slučaj kad je riječ o tržištima mrežnih reproduktora u aktualnim vremenima.

Uzevši u obzir renome tvrtke glede dugoročne pouzdanosti investicije – posebno ako smo svjesni da je u slučaju CD svirača riječ upravo o mehanizmu, nužno podložnom mehaničkom trošenju – sigurno postoji određen broj individualnih kupaca koji će se odlučiti uložiti određenu svotu više od usporedive konkurencije, kako bi si osigurali duži rok, u kojem će navadu slušanja CD medija držati riješenom. Posebno zbog toga što su same sonične performanse TEAC-ova pulena vrlo solidne, čak i ako ne uključujemo u opciju vanjski D/A konverterski uređaj.

Kad je riječ o ostalim funkcionalnostima, vidimo i funkciju DAB+/FM tunera kao opciju koja bi svakako mogla zainteresirati pojedinačnog kupca. U slučaju da je riječ o korisniku koji redovno sluša i radijski program, a vlasnik je integriranog pojačala ili pre/amp kombinacije (tj. ne kupuje istodobno i novu amplifikaciju), takav kupac gotovo da i nema izbora, s obzirom na to da je samostalne prijemnike radijskog programa potrebno na tržištu tražiti svijećom. U tu, praktičnu kategoriju, upada i prijem signala preko Bluetootha, što je svakako koristan dodatak koji besprijekorno obavlja svoju funkciju.

Jedino što ispada iz nekakve racionalne opcije svakodnevne funkcionalnosti jest sviranje glazbenih datoteka s USB-a ili SD kartice – s obzirom na to da nema mogućnosti upravljanja tim funkcijama preko nekakve aplikacije, a ekran retro stila ne pruža praktički nikakvu informaciju o strukturi foldera na disku, fotografijama omota albuma, ili bilo čemu sličnom, na što smo navikli – ne daje gotovo ništa, samo gole nazive albuma, izvođača i trake koja svira, a koji se mogu izmjenjivati pritiskom na tipku "Display/Info". Uistinu ne vidimo kako bi itko poželio u kućnim okolnostima uz informaciju o, primjerice, "320 traka" s USB diska, doslovno nabadati skladbu ili album koji poželi slušati. Pri om ništa ne pomaže niti ugrađena mogućnost da se zapis s audio CD-a ili tunera može presnimiti na rečenu SD/SDHC karticu ili USB memorijski uređaj. CD-P750DAB, naime, manipulira samo lossy datotekama, pa o FLAC-u ili nekim drugim naprednijim formatima koje individualni kupci bez svake sumnje očekuju od svoje nove komponente, nema govora ni pri snimanju, a niti pri sviranju.

Realno, jedina oportuna opcija za taj svirač glazbenih datoteka jest ona u poslovne svrhe, gdje će on veselo podupirati atmosferu pozadinskom glazbom u kakvom ugostiteljskom objektu, ili preko razglasa dok se čeka neki scenski ili javni događaj.

TEAC-ov brat blizanac odaziva se na ime TASCAM CD-400U DAB
TEAC-ov brat blizanac odaziva se na ime TASCAM CD-400U DAB

Kao da je bilo nekad

Možemo, dakle, zaključiti kako i za kućnog korisnika ostaje sasvim dovoljno mogućnosti da svoj novi TEAC svakodnevno upotrebljava. Bilo da je riječ o tome da će se koristiti u kombinaciji s radijskim tunerom i Bluetoothom, bilo isključivo u ulozi CD svirača, ova komponenta pružit će puno zadovoljstva svom vlasniku, a usto je racionalno očekivati da će to činiti i ubuduće, dugi niz godina. Pouzdanost uređaja u nemalom je broju slučajeva upravo odlučujući faktor, naravno, ako je poduprt adekvatnom kvalitetom performansi.

Kako bismo se u to uvjerili, uzeli smo iz kolekcije jedan prilično rijedak disk – radi se o albumu iz 1985. godine, pod nazivom "Steve McQueen" britanske skupine Prefab Sprout. Riječ je o izdanju koje se zbog nesuglasica s obitelji tada već preminulog glumca (koja nije prethodno kontaktirana glede prava korištenja njegova imena) nakon prvotne naklade prestalo prodavati pod tim imenom, a reizdanja albuma više od 20 godina izlazila su pod alternativnim nazivima (najčešće "Two Wheeled God").

Ovdje se radi o jednom od ranih CD izdanja, odnosno digitalnih mastera, koji stoga zvuče prilično "stiješnjeno", bez obzira na to što je produkciju albuma radio studijski znalac Thomas Dolby. Objektivno, to bi se izdanje tvrtke CBS moglo nazvati jednim od lošije "svirajućih" albuma iz police s CD-ovima, s obzirom na to da je industrija u narednim godinama u pravilu riješila probleme kad je u pitanju dinamika snimke, svojevrsna dječja bolest Red Book formata, koji su još uvijek primjetni na ovom konkretnom izdanju. No TEAC je i iz pora tog diska ipak uspio izvući dovoljno lirske atmosfere kojom album inače obiluje, a koju je iza sebe ostavio jedan od najzapostavljenijih genijalaca pop-glazbe, glavni autor i alter-ego grupe, nesretni Paddy McAloon, što se svakako osjeti u, primjerice, predivnoj skladbi "Goodbye Lucille No.1".

U svakom slučaju, mirne duše može se reći da TEAC CD-P750DAB i za kućnog korisnika može ponuditi vrlo dobru vrijednost, iako je prilično realan zaključak da će većina njegovih kupaca ipak biti među onima koji će ga koristiti za potrebe vođenja svojih poslovnih avantura.

TEAC CD-P750DAB

  • Simpatičan retro dizajn
  • Vrlo solidne performanse kad je riječ o CD medijima i radijskom prijemniku
  • Naočigled dobra kvaliteta izrade
  • Praktičan koncept uređaja ako se koristi za poslovne svrhe
  • Ne reproducira lossless formate s USB ili SD medija, a upravljanje i manipuliranje s onima koje podržava daleko je ispod današnjih standarda
  • Cijena nešto viša od konkurencije u segmentu CD svirača
Bug 367 lipanj 2023.