Primare NP5 Prisma MKII - Digitalna harmonija

Glazbeni streamer iz ergele poznatog švedskog proizvođača, dobitnik nagrade EISA za 2022. – 2023. godinu, nudi pristupačan ulazak u društvo probranih audiofilskih brendova, a da se pritom nije učinio kompromis kad je riječ o kvaliteti u bilo kojem smislu

Vedran Vukašinović srijeda, 19. travnja 2023. u 15:56
SPECIFIKACIJE
Tip Mrežni glazbeni svirač s multiroom mogućnostima
Razlučivost Do 24-bit/192 kHz
Povezivost Ethernet (10/100), Wi-Fi 4, Bluetooth 5.0 (SBC), Spotify Connect, AirPlay 2, Google Chromecast
Digital izlazi 1x koaksijalni S/PDIF (RCA), 1x optički (TOSLINK)
Ostali priključci 1x USB Type-A (vanjska memorija), RS232 port za komunikaciju s Primare komponentama
Dimenzije i masa 36 x 143 x 125 mm, 500 g
Jamstvo 2 godine
Dojam Primare NP5 Prisma MK2 nije uređaj koji uspostavlja neke nove tehnološke granice, no zahvaljujući promišljenom konceptu, kvalitetnoj izvedbi i odmjerenoj cijeni, predstavlja razumnu kupnju za dugoročniji ostanak u sustavu svakog ljubitelja glazbe

Već više od 30 godina švedska tvrtka Primare zauzima važno mjesto na zemljovidu svjetski kredibilnih hi-fi kompanija. Posljedica je to, kako globalnih tržišnih gibanja, tako i od početka čistog i jasnog fundamentalnog načela, sukladno kojem se proizvode sve tvrtkine komponente, utemeljene u skandinavskom pojmu "Lagom", što bi okvirno značilo "u pravoj mjeri".

Naime, u razdoblju neposredno prije nastanka kompanije, došlo do krucijalnih promjena u industriji kućnih audiouređaja. Proces je to koji počinje otprilike krajem 1970-tih, nakon što su industrijski giganti, uglavnom iz Japana, ali i sa sjevernoameričkih i europskih meridijana (Philips, primjerice), skrenuli smjer s masovne proizvodnje audiokomponenti u smislu uređaja za kućnu zabavu, i počeli razvijati nove tehnološke koncepte za nove generacije kupaca.

Kućne audiouređaje i borbu za prestiž glede upravo njihove kvalitete, ti su industrijski velikani prvo zamijenili fokusom na novo propulzivno tržište – kućni video, odnosno na televizore, kao i videorekordere (te DVD/BluRay svirače u nastavku tog "kraka" industrije), a kasnije i na razne uređaje koji su omogućili rast industrije videoigara (konzole, kućna računala), pa sve do aktualnih perjanica industrije zabavne elektronike kakve danas predstavljaju mobiteli.

Primare Prisma NP5 MKII temeljni je model u ponudi tvrtke, jedini u seriji koja se prodaje pod nazivom "5"
Primare Prisma NP5 MKII temeljni je model u ponudi tvrtke, jedini u seriji koja se prodaje pod nazivom "5"

Audioindustrija kućnih komponenti, dakle, nastavila je svoj život u opsegom manjoj i više specijaliziranoj tržišnoj niši usmjerenoj na entuzijaste, čiji su protagonisti postale tvrtke koje su u njoj tražile svoje mjesto, preko uređaja vrhunskih performansi i autentičnog dizajna. Kao posljedica toga, na popisu relevantnih hi-fi brendova otad do danas našao se, proporcionalno, prilično velik broj skandinavskih proizvođača. Razlog tome je, dakako, činjenica da sjevernjačka životna filozofija i estetika industrijskog dizajna, konkretizirana takvom vrstom konceptualnih rješenja, kao što ih je, u svom slučaju, definirao Primare, izvanredno odgovaraju upravo tim manjim i specijaliziranim tržišnim nišama, kakve su se stvorile u industriji kućnih audiouređaja.

Izvrstan dizajn, kvalitetni materijali, promišljeni tehnološki koncepti i odlične krajnje akustičke performanse, bili su praktički utkani u genetski kôd proizvoda porijeklom iz Danske, Švedske ili Finske, pa tako i ne čudi što je Primare sve to vrijeme čvrsto u rukama držao kormilo poslovanja, postavši pritom jedno od imena koje se krajnje ozbiljno razmatra kad se kupuje uređaj za duže vrijeme (kako se hi-fi uređaji uobičajeno i kupuju), u pravilu kao nadogradnja na komponente ulazne klase.

Sa stražnje strane Primare mrežnog svirača nalaze se sve osnovne konekcije potrebne za uspostavu funkcionalne usluge streamanja, kako i priliči osnovnom modelu proizvođača visoke klase
Sa stražnje strane Primare mrežnog svirača nalaze se sve osnovne konekcije potrebne za uspostavu funkcionalne usluge streamanja, kako i priliči osnovnom modelu proizvođača visoke klase

Izvanredan razvoj segmenta digitalnih glazbenih platformi i hardverske podloge adekvatne njihovoj kvalitetnoj reprodukciji, omogućio nam je, ipak, da danas imamo na testu vjerojatno najpristupačniji proizvod s logotipom Primare u povijesti tvrtke, a da je pritom još uvijek riječ o punopravnoj i punokrvnoj audiokomponenti, koja jamči "kvačicu" na ispunjenju svih uvjeta zadanih proklamiranom filozofijom.

Riječ je drugoj inkarnaciji njihova samostalnog mrežnog reproduktora, utemeljenog na vlastitoj platformi pod nazivom Prisma, a imena NP5 Prisma MK2.

I "Lagom", i "Hygge"

Kao dio spomenute filozofije, u Primareu kažu da vjeruju kako svaki aspekt njihovih uređaja – način kako izgledaju, način kako se njima upravlja – pridonosi ukupnom iskustvu življenja s njime. Kod uređaja koji recenziramo osnovna ideja bila je da bude neprimjetan, da ne privlači pretjeranu pozornost u okviru sustava, odnosno da to čini sukladno načelu "Lagom" – ni previše ni premalo, u ravnoteži, proporciji i harmoniji, ne samo s ostalim komponentama, nego i sa samim činom slušanja glazbe.

Primare Prisma NP5 MKII izgledom je punopravni predstavnik skandinavske škole industrijskog dizajna
Primare Prisma NP5 MKII izgledom je punopravni predstavnik skandinavske škole industrijskog dizajna

Posljedica je to, vjerojatno, i činjenice da je NP5 MK2 zapravo otjelovljeni modul u samostalnom obličju, koji je život započeo u "neoklopljenom" izdanju, kao dio modularnog sustava njihovih 25 i 35 serija uređaja, kao add-on kartica za modele I25 i I35 integriranih pojačala, PRE35 pretpojačala, kao i CD35 CD svirača. Svima njima može biti dodan navedeni modul SM35 Prisma (Prisma je ime koje označava njihovu platformu za mrežni streaming), bilo u trenutku kupnje ili kasnije.

Primareova aplikacija dopušta vam solidan broj podešavanja opcija, uključivo i izbor fiksnog bitratea, prema želji
Primareova aplikacija dopušta vam solidan broj podešavanja opcija, uključivo i izbor fiksnog bitratea, prema želji

Stoga je samostalni uređaj NP5 Prisma MK2 zamišljen kao dodatak sustavima koji nisu modularni, bilo Primareovim, bilo onima drugih proizvođača, pomoću kojeg se dodaje Prisma platforma mrežnog glazbenog svirača svakom sustavu koji u nekom dijelu ima digitalni koaksijalni ili optički ulaz. Kad je riječ o Primareovim modelima prethodnih generacija, bez modularnih mogućnosti, NP5 Prisma MK2 omogućuje podešavanje glasnoće, isključivanje zvuka, stanje pripravnosti i odabir ulaza i za takve uređaje. Bitno je da su oni opremljeni RS232 ulazom te, očito, internom Primareovom logikom za te svrhe, a to obuhvaća njihov katalog otprilike unatrag desetak godina.

Kad je riječ o svim ostalim sustavima, pa tako i onome u okviru kojeg smo uređaj testirali, NP5 Prismu MK2 potrebno je tretirati kao samostalnu audiokomponentu.

U tu svrhu dolazi na red druga konceptualna komponenta, utemeljena u široko primjenjivanom skandinavskom pojmu "Hygge". Tu riječ često ćete čuti i kad se govori o arhitekturi, od dizajnera interijera do profesionalaca slične vrste, a ukratko, bila bi riječ o pojmu koji doslovno znači "ugodno", a u punom značenju odnosi se na duboko unutarnje zadovoljstvo produktivno provedenim vremenom.

Primareova interpretacija tog pojma značila bi da je njihov streamer osmišljen tako da vas pri korištenju u prvom redu ne opterećuje, a da pritom pruža sve ono što vam je njegovom nabavom obećano. To se, dakako, odnosi, ne samo na njegov fizički izgled, nego i na generalno iskustvo korištenja.

Pogledajmo, dakle, koliko su Šveđani u tome uspjeli.

Crna kutija

Sučelje Prisme otkrit će vam podatke o internetskoj radiopostaji koju svirate, no neće pročitati tagove o izvođaču i skladbi koja se trenutačno izvodi
Sučelje Prisme otkrit će vam podatke o internetskoj radiopostaji koju svirate, no neće pročitati tagove o izvođaču i skladbi koja se trenutačno izvodi

Kad je u pitanju fizički izgled, nije teško pogoditi da su u Primareu, bez svake sumnje, uspjeli u postizanju navedenih konceptualnih ciljeva. Iako im je, kao i svakoj drugoj tvrtki koja bi se u to upustila, na ruku išla činjenica da mrežni svirač kakav danas poznajemo u principu fizički može ispasti kompliciran i napadan, samo ako se to želi, rezultat svejedno odiše diskretnim potezima, koji otkrivaju izvorno skandinavsko porijeklo.

Sama kutija uređaja malih je dimenzija, odnosno broji 36 x 143 x 125 milimetara, i izrađena je u potpunosti od metala. Na prednjoj ploči doslovno nema ničega, čak niti logotipa proizvođača ili oznake modela. Kompletno sučelje uređaja, u svakom smislu, preseljeno je na gornju stranu. Tamo se, umjesto na prednjoj ploči, nalaze navedene labele, kao i tri kontrolne diode koje označavaju pojedine načine rada. Tu priča o fizičkoj interakciji s uređajem završava, nakon što se, naravno, odrade potrebne radnje povezivanja komponente s ostatkom sustava. U tu svrhu, sa stražnje strane, nalazi se ipak puno više funkcionalnosti, koje su u krajnjoj liniji i nužne, kako bi se ostvarila svrha uređaja.

Redom, tu su priključak za napajanje od 5 V, koaksijalni i optički digitalni izlazi za signal, USB priključak za vanjsku memoriju, Ethernet port za žično umrežavanje u mrežu, već spomenuti RS232 priključak za kompatibilne uređaja, te tipka za resetiranje uređaja. Osim navedenih funkcionalnosti, u uređaju se nalaze i dvije skrivene antene za potrebe Wi-Fi i Bluetooth konekcije.

U paketu s uređajem, u kartonskoj kutiji, koja pomalo podsjeća na pakiranja tvrtke IKEA, nalaze se još strujni adapter SMPS tipa, RS232 kabel, te vrlo solidne upute za rukovanje Prisma sučeljem, odnosno za spajanje na Chromecast. U kutiji ćete dobiti i vaučere za dvomjesečnu pretplatu na Roon, te na tromjesečnu besplatnu pretplatu na Tidal.

Adekvatna tehnološka platforma

Sve u svemu, samom fizičkom obličju Primareova streamera ne može se uputiti nikakva posebna zamjerka. Možda bismo, s obzirom na porijeklo i pripadnost tvrtki iz "gornjeg doma" hi-fi proizvođača, mogli poželjeti barem još i USB izlaz za DAC (ako već ne i neki od onih koji se znaju koristiti kod najnaprednijih D/A konvertera, tipa AES), koji bi, čini nam se, mogao podići bitrate na još više razine od deklariranih 24-bit/192 kHz. No očito je da Primare čuva barem neke od navedenih opcija za serije svojih proizvoda više u hijerarhiji, što je i prilično racionalan zaključak.

Bez obzira na to, uvidom u detalje interne topologije koji su nam na raspolaganju, možemo zaključiti da NP5 MK2 ispunjava sve predispozicije koje se očekuju od modernog, aktualnog mrežnog glazbenog uređaja u tržišnom razredu u kojem ga je Primare plasirao.

Platforma Primare Prisme NP5 MK II koncipirana je i izvedena u standardu kvalitete modernih, aktualnih tehnologija glazbenog mrežnog streaminga
Platforma Primare Prisme NP5 MK II koncipirana je i izvedena u standardu kvalitete modernih, aktualnih tehnologija glazbenog mrežnog streaminga

Kao i gotovo svi ostali uređaji takve namjene, i Primareov mrežni svirač temeljen je na jednoj od brojnih SBC platformi. U ovom slučaju radi se o STM32F103 ARM platformi, koja koristi Cortex M3 jezgre. Za izlazno sučelje prema A/D konverziji, odnosno kao S/PDIF transceiver, izabran je Cirrus Logicov čip WM8804G (popudbina tvrtke Wolfson, koju je Cirrus Logic kupio prije nekog vremena), prilično cijenjeno rješenje, koje podržava propuštanje DSD-over-PCM protokola, kao i MQA signala kroz digitalni izlaz uređaja. Napajanje je izvedeno preko vanjskog strujnog adaptera SMPS tipa i generičkog izgleda, za što postoji i konkretan razlog.

Naime, kada pogledamo na, i usporedimo cijene, NP5 MK2 i praktički identični SM35 Prisma modul za Primareove modularne uređaje, ispada da nam tvrtka "kutijanje", dodatni strujni adapter i samostalni status uređaja ne naplaćuje više od pedesetak eura. Smatramo da to ukazuje na iznimno pošten odnos prema kupcima, koji nisu primorani kupovati skuplje Primare uređaje kako bi se okoristili promišljenom i elaboriranom platformom mrežnog strujanja. U tom smislu, i s obzirom na koncept i unutarnje ustrojstvo uređaja, ni vrlo bazično strujno napajanje ne može puno utjecati na krajnji performans, a naravno, kupac uvijek ima mogućnost sam nešto učiniti po tom pitanju.

U svakom slučaju, u pogledu izbora, izvedbe i realizacije tehnološke platforme samostalnog uređaja kakav je Primare NP5 Prisma MK2, ne može se uputiti niti jedna racionalna zamjerka.


Softverska platforma - Pogled kroz prizmu

S obzirom na ne baš visokozahtjevan zadatak "kutijanja" uređaja, očito je da će glavni test za postizanje "Hygge" nirvane za Primareov streamer predstavljati kompetencija njihove Prisma platforme za upravljanje mrežnim streamovima. I tu je, zapravo, tvrtki olakšan posao, s obzirom na to da je ona razvijena za potrebe kompletne njihove ponude uređaja, pa zapravo ispada da bi se relativno jeftin uređaj kakav je NP5 MK2 njome trebao gotovo besplatno okoristiti. Odnosno, još bolje – platformom visokovrijednih uređaja za relativno malo novca trebao bi se okoristiti svaki kupac ovog osnovnog Primareovog uređaja.

Naš je utisak da se radi o dobro koncipiranoj platformi, kojoj do ispunjenja željenog konceptualnog cilja nedostaju samo neki detalji.

Osnovni tab vrlo je pregledan, čist i funkcionalan. Iz njega je moguće odabrati izvor sadržaja, bilo da je riječ o glazbenim servisima, internetskom radiju, arhivama na lokalnoj mreži ili na USB memoriji priključenoj na uređaj.

Iz glavnog izbornika Primare NP5 MKII omogućuje korištenje nekoliko glazbenih servisa, poimence Tidal, Spotify, Qobuz, Deezer, Google Play Music, SoundCloud, TuneIn Radio. Uz to, uključuje i suradnju sa sustavom AirPlay 2, nudi certifikat Roon Ready, te spajanje na Spotify preko servisa Connect. Stavka "Chromecast-enabled" odmah će vam ponuditi najčešće korištene aplikacije kompatibilne s tom platformom, koje će moći streamati svoje sadržaje u Prismu. Naravno, i one aplikacije koje nisu odmah ponuđene, a licencirane su za Chromecast, uredno će raditi, a radi se o uistinu velikom broju njih. Primjerice, aplikacija Paradise Radio može streamati radijski program u lossless formatima.

Tu ćemo morati primijetiti povremene nesuglasice između informacija u sučelju Prisme i takve vrste aplikacije, ovisno o tome koji smo izvor prije toga svirali. Ponekad je pomagao samo izlazak iz Prisme, i ponovni izbor NP5 MK2, kako bi tagovi bili usklađeni. Drugi nedostatak pri uporabi odnosi se na čitanje tagova iz interne Prismine usluge za internetski radio. Naime, zbog nekog razloga nema mogućnosti praćenja informacija o trenutačno sviranoj skladbi. Pomalo kao FM radio iz vremena prije RDS sustava. Ako vam to smeta, uvijek se možete poslužiti nekom Chromecast-enabled aplikacijom. Također, primijetili smo čudno zapinjanje pri pregledavanju kolekcije na vanjskoj memoriji, naime, Prisma, izgleda, ne može pročitati kompletan sadržaj USB sticka od 64 GB odjednom.

Tu negdje možemo i zatvoriti knjigu žalbe, jer svi ostali aspekti Prisme funkcioniraju na adekvatnoj, ako već ne na visokoj razini.

Podešavanja opcija relativno su široka, pa je tako, primjerice, moguće odabrati fiksni ili varijabilni izlaz iz streamera (podešavanje glasnoće), te hoće li digitalni signal biti istovjetan originalu, ili ćemo omogućiti podizanje na više frekvencije uzorkovanja, do 192 kHz, kako bismo se prilagodili digitalnom konverteru koji prima signal, ovisno o tome podržava li on više frekvencije uzorkovanja ili ne.

Sviranje i čitanje tagova s USB memorije i lokalne mreže odvija se u očekivanom tonu, ovisno o formatu koji želimo svirati i izvedbi njegova tagiranja, a NP5 MK2 odsvirat će i lokalno spremljene DSD datoteke. Također, NP5 Prisma MK2 podržava "DSD over PCM" protokol (DoP), te mogućnost propuštanja MQA signala kroz digitalni izlaz, ako je odabrani DAC osposobljen za čitanje navedenih protokola. Sve opcije s jedne strane jesu dobrodošle, dok su s druge strane – u neku ruku – i obavezne za streamer koji pretendira na mjesto u ozbiljnijem sustavu, pa sa zadovoljstvom možemo zaključiti da NP5 Prisma MK2 taj status uistinu i zaslužuje. Posebno s obzirom na traženu cijenu.

Od ostalih mogućnosti, NP5 Prisma MK2 nudi povezivost Bluetoothom, ovdje u verziji 5.0, s podržanim A2DP protokolom, te opcije povezivanja u multiroom/multizone sustave, što su vrlo korisni dodaci za potencijalnog korisnika, no čini nam se da su vrlo rijetki slučajevi gdje će upravo te opcije biti glavni pokretač za nabavom upravo ovog mrežnog svirača.


Dnevno dostupni snovi

Preostaje, dakle, samo priključiti uređaj na vlastiti audiosustav, odabrati glazbeni sadržaj prema vlastitom izboru, i prepustiti se kreiranju intimne atmosfere kakvu poželimo. Primare NP5 Prisma MK2 neće vam pritom stajati na putu, dapače, servirat će ostatku sustava maksimalno adekvatne informacije potrebne za rekreaciju digitalnog glazbenog zapisa, već ovisno o tome u kojim je uvjetima – umjetničkim, tehnološkim i zanatskim – negdje u nekom glazbenom studiju ta informacija i zapisana.

Primjerice, odlučili smo poslušati nadahnutu reinterpretaciju klasika grupe Mamas & Papas "California Dreamin'", koju je na svom solo albumu "Games, Dames & Guitar Thangs" izveo američki gitarist Eddie Hazel. Hazel je najpoznatiji po tome što je, pod imenom Funkadelic, praktički samostalno, uz asistenciju "inspiriranog" Georgea Clintona za tonskim pultom, izveo u život vlastiti klasik, nezemaljski desetminutni uvid u snove "Maggot Brain" s istoimenog albuma. Ovdje se, sukladno potpuno drugom diskursu originalne skladbe, Hazelova gitara našla na pravoj granici između jave i sna. NP5 MK2 suptilno je podržao tu interpretaciju, potpuno u skladu s Primareovim načelima – u harmoniji i skladu s ostatkom sustava.

Uzevši u obzir sve faktore koji utječu na krajnji doseg bilo koje, pa tako i ove, pojedinačne audiokomponente – tehnološku osnovu, kvalitetu performansi, razinu korisničkog iskustva, dugoročnu pouzdanost utemeljenu u imenu koje stoji iza nje, te traženu cijenu – smatramo da ima sasvim dovoljno temelja da preporučimo nabavu Primare NP5 Prisma MK2 glazbenog streamera, svakome tko traži upravo takvu vrstu uređaja.

Primare NP5 Prisma MKII

  • Uređaj koji prati aktualne tehnološke standarde hardverske konstrukcije i primijenjenog softverskog rješenja
  • Odlične zvučne performanse
  • Vrlo dobra kvaliteta izrade
  • Kompetitivna cijena u odnosu na ciljanu publiku
  • Primare aplikacija nije do kraja "izbrušena"
Izrada 10
Performanse 10
Mobilna aplikacija 6
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 599 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Ronis
Bug 367 lipanj 2023.