IBM prvi na svijetu predstavio 2-nanometarsku tehnologiju proizvodnje čipova

Prvi 2-nanometarski čip na svijetu proizveden je u pogonima IBM-a, čime ova tvrtka otvara novo poglavlje u proizvodnji poluvodiča te ostvaruje velik korak naprijed u efikasnosti i performansama

Sandro Vrbanus petak, 7. svibnja 2021. u 10:35

Jedan od odgovora IBM-a na posvemašnju nestašicu poluvodičkih čipova u svijetu je potpuno nova tehnologija koju su predstavili ovoga tjedna. Prvi su u svijetu uspjeli proizvesti poluvodički čip novom, 2-nanometarskom tehnologijom, čineći tranzistore u čipovima manjima nego ikada prije. Samim time takvi čipovi su energetski efikasniji i omogućavaju daleko bolje performanse.

Iz IBM-a kažu da je bi njihovi čipovi nastali na ovom proizvodnom procesu trebali imati oko 45% bolje performanse ili 75% manju potrošnju energije od aktualnih 7-nanometarskih čipova kakvi su prosjek u industriji (usporedbu s 5-nm rješenjima nisu objavili).

Komponente su manje od molekule DNK

Osnovna namjena ovih čipova, prema IBM-ovom priopćenju, bit će ugradnja u mobitele, prijenosnike te automobile. Uređaji s 2-nanometarskim čipovima mogli bi isti kapacitet baterije "razvući" na četiri puta duže trajanje, a osim toga korisnici će imati snažnije uređaje, dok će u proizvodnji biti generiran značajno manji ugljični otisak.

Snimka 2nm nanosheet čipa elektronskim mikroskopom
Snimka 2nm nanosheet čipa elektronskim mikroskopom

Nova IBM-ova tehnologija oslanja se na postojeću nanosheet tehnologiju, kojom ova tvrtka već proizvodi 5-nanometarske čipove. Razvijena je u njihovom istraživačkom laboratoriju u Albanyju (savezna država New York), u suradnji sa znanstvenicima iz javnog i privatnog sektora.

2-nanometarski dizajn čipova prvi je u svijetu, a omogućit će IBM-u smjestiti čak 50 milijardi tranzistora na čip "veličine nokta", kako su to zorno opisali. Druga usporedba koju navode jest ona o veličini pojedine komponente na silicijskom waferu – ona je manja od jedne molekule DNK.

Ovaj napredak u proizvodnji čipova trebao bi, kažu, biti okosnica novih tehnologija i ubrzati napredak područja poput umjetne inteligencije, 5G i 6G mreža, naprednog računalstva, autonomnih sustava, pa čak i istraživanja svemira.

Iz IBM-a poručuju da sada, kada je tehnologija izrađena, ne bi trebalo proći previše vremena dok 2-nanometarski poluvodiči postanu industrijski standard.