Hrvatska prvi puta kroz HAVC novčano potiče razvoj videoigara

Hrvatski audiovizualni centar prvi je put raspisao javni poziv za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara, na sličan način kako već godinama potiče ostale kreativne industrije

Sandro Vrbanus četvrtak, 21. listopada 2021. u 11:05

Hrvatsko audiovizualno vijeće na temelju prijedloga ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra raspisalo je Javni poziv za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2021. godini, koji od sada uključuje i kategoriju "poticanje razvoja i proizvodnje videoigara". Prvi je ovo puta da će HAVC u sklopu svojeg poticanja kreativnih industrija uključiti i onu koja se tiče videoigara.

Cilj ove kategorije unutar Javnog poziva je potaknuti razvoj izvrsnosti videoigara edukativnog, kulturnog i/ili umjetničkog značaja koji su od interesa za Republiku Hrvatsku te hrvatsku i europsku audiovizualnu kulturu, stoji u objavi HAVC-a.

Cjeloviti tekst Javnog poziva i informacije o svim uvjetima prijave dostupni su na stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra, a rok za prijavu projekata na javni poziv je 19. studeni 2021. godine. HAVC je za ovaj projekt izdvojio ukupno 595.000 kuna, a odluke o raspodjeli tih sredstava na prijavljene tražitelje poticaja bit će donesene u roku od 90 dana od isteka roka za prijavu.

Prijave se, uz svu potrebnu dokumentaciju, podnose elektroničkim putem na internetskoj stranici HAVC-a.

Pravo sudjelovanja u Javnom pozivu imaju pravne i fizičke osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj ili one koje obavljaju djelatnost u Republici Hrvatskoj, upisane u sudski ili drugi registar za obavljanje audiovizualnih te računalnih i srodnih djelatnosti, producent, zajednički s glavnim autorom videoigre (npr. glavni dizajner, kreativni direktor), s koncepcijom igre tj. skraćenim oblikom dokumenta dizajna videoigre za koji su uređena autorska prava.

Nakon prijave, razmatranje i vrednovanje projekata prijavljenih na Javni poziv obavljat će umjetnički savjetnici za ovu kategoriju, a na njihov će prijedlog potom morati usvojiti HAVC.