Trigonometrijske funkcije u CSS-u

Konzorcij W3C odobrio je uvrštavanje novih funkcija u programski jezik CSS što bi web developerima trebalo pojednostaviti neke izračune za koje su sada morali koristiti JavaScript

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 11. ožujka 2019. u 03:03

Programski jezik Cascading Style Sheets (CSS) koji se koristi primarno za opis izgleda dokumenta napisanog pomoću HTML-a, uskoro će dobiti nekoliko novih funkcija iz područja matematike. Krajem veljače konzorcij W3C (World Wide Web Consortium) je kroz svoju radnu skupinu odobrio skoro uvrštenje trigonometrijskih funkcija u CSS.

Odobrene funkcije uključuju izračunavanje sinusa, kosinusa, tangenti, korijena, hipotenuze i potencija. Sve one trebale bi web developerima omogućiti lakši rad s matematičkim operacijama bez korištenja JavaScripta – kao što je do sada bio slučaj s nekoliko jednostavnijih funkcija poput pronalaženja najveće ili najmanje vrijednosti ili izvođenja osnovnih računskih operacija.

Podrška u CSS-u za trigonometrijske funkcije razmatrana je na zahtjev mnogih developera koji žele unutar svojih stranica raditi izračune s kutovima, kontrolirati animacije, i prikazivati razne druge sadržaje za koje su do sada trebali učitavati vanjske libraryje.