Britanski startup prodaje potpuno funkcionalne štitove nevidljivosti

Prilikom izrade ovog štita korišten je usavršeni optički fenomen lentikularnih leća kakav se nekad koristio pri izradi nagibnih razglednica 

Mladen Smrekar petak, 8. travnja 2022. u 19:13

Posljednjih godina zabilježeno je mnogo pokušaja da se osmisli neka vrsta tehnologije nevidljivosti. Sada je svoju verziju nevidljivog plašta prikazao i britanski Invisibility Shield Co. Čini se da osoba doista nestaje iza štita zahvaljujući optičkom fenomenu lentikularnih leća, nizu tankih leća u obliku cilindra raspoređenih paralelno na površini.

Princip razglednice

Lentikularne leće nekad su se koristile na nagibnim razglednicama koje mijenjaju sliku ovisno o kutu, a kolekcionari ploča taj su efekt posebno cijenili na albumu Rolling Stonesa "Their Satanic Majesties Request". Dakako, korištenje lentikularnih leća u nevidljivom štitu malo je kompliciranije, ali osnovna načela su ista.

"Svaki štit koristi precizno projektiran niz leća za usmjeravanje većeg dijela reflektirane svjetlosti, šaljući ga bočno preko štita lijevo i desno", piše startup na Kickstarteru.

"Budući da su leće u ovom nizu okomito orijentirane, okomito orijentirana traka svjetlosti koju reflektira subjekt koji stoji/čuči brzo postaje vrlo difuzan kada se vodoravno raširi pri prolasku kroz stražnji dio štita."

Svaki štit koristi precizno projektiran niz leća za usmjeravanje većeg dijela reflektirane svjetlosti
Svaki štit koristi precizno projektiran niz leća za usmjeravanje većeg dijela reflektirane svjetlosti

Štit je posebno dobar u održavanju integriteta vodoravnih linija, ali budući da su leće na štitu okomite, manje je učinkovit u prikazivanju okomitih linija iza osobe.

Besplatni priručnik

Načela iza proizvoda koje Invisibility Shield Co. postavlja na Kickstarteru zapravo postoje već nekoliko godina, a videozapis vojne stealth tvrtke Hyperstealth iz 2019.  inspirirao je mnoge ljude da na YouTube postave svoje izvedbe štita nevidljivosti. Postoji čak i besplatno dostupan priručnik s uputama inženjera i YouTubera Iana Charnasa o tome kako izraditi svoj vlastiti štit.

Nevidljivi ogrtači za zvuk, elektromagnetske valove i vidljivu svjetlost
Nevidljivi ogrtači za zvuk, elektromagnetske valove i vidljivu svjetlost

Ovaj nevidljivi štit tvrtke Invisibility Shield najnoviji je rezultat "istraživanja nevidljivosti" koji nam je dosad podario nevidljive ogrtače za zvuk, za elektromagnetske valove, pa čak i za vidljivu svjetlost (pa makar i u jednoj boji).