Draper prošao ispit: uspješno testiran radikalni hipersonični motor

Američka tvrtka Ursa Major ispitala je mogućnosti svog raketnog motora na tekuće gorivo

Mladen Smrekar četvrtak, 6. lipnja 2024. u 06:00
Draper je tesktiran na poligonu Ursa Majora u Coloradu 📷 Ursa Major
Draper je tesktiran na poligonu Ursa Majora u Coloradu Ursa Major

Hipersonične letjelice trebat će hipersonične motore. S tim ciljem na umu, tvrtka Ursa Major je u suradnji s američkim zračnim istraživačkim laboratorijem AFRL u Berthoudu u Coloradu provela niz hotfire testova svog raketnog motora na tekuće gorivo nazvanog Draper i dizajniranog za hipersoničnu obranu, propulziju u svemiru i brzo lansiranje.

Zatvoreni katalizatorski ciklus

Motor sa zatvorenim katalizatorskim ciklusom i katalizatorskim ciklusom potiska od 1800 kilograma koristi pogonsko gorivo hidrogen-peroksid/kerozin. 

Draper pokazuje stabilnost krutih goriva, ali i aktivnu kontrolu i raspon motora na tekuće gorivo 📷 Ursa Major
Draper pokazuje stabilnost krutih goriva, ali i aktivnu kontrolu i raspon motora na tekuće gorivo Ursa Major

Hipersonične rakete (one s brzinama većim od 5 Macha) se nalaze u središtu zanimanja vojnih planera i stratega. Jedno od pitanja glasi: kako takva hipersonična vozila opremiti praktičnim motorom? Hotfire test Drapera pokazao je da je ovaj motor dizajniran ne samo za ponovno pokretanje i prigušivanje, već i za lako skladištenje i transport.

Ključ je dakako u tekućem nekriogenom gorivu koje koristi Draper. Zamrzavajuća hladna kriogena goriva poput tekućeg vodika i tekućeg kisika izuzetno su energetski učinkovita, ali ih je teško skladištiti i rukovati njima. No, Draper je motor sa zatvorenim katalizatorskim ciklusom potiska koji sagorijeva kerozin i vodikov peroksid. Djeluje s pomoću katalizatora za razgradnju peroksida za proizvodnju kisika za pogon turbina prije miješanja s kerozinom u komori za izgaranje.

Sigurnije i jednostavnije

Draper je učinkovit zbog postupnog izgaranja u kojem pogonski plinovi prolaze kroz više komora za izgaranje, a pogonski plinovi mogu se lako pohraniti na sobnoj temperaturi. To nije samo sigurnije, već je i jednostavnije i uklanja opasnost od iskuhavanja pogonskih goriva.

Draper je revolucionarni novi motor dizajniran za hipersoničnu obranu, propulziju u svemiru i brzo lansiranje 📷 Ursa Major
Draper je revolucionarni novi motor dizajniran za hipersoničnu obranu, propulziju u svemiru i brzo lansiranje Ursa Major

Prema Ursa Majoru, Draper pokazuje stabilnost krutih goriva, ali i aktivnu kontrolu i raspon prigušnice motora na tekuće gorivo za veću upravljivost. To znači da se može koristiti i u hipersoničnom oružju i u simulatorima za obuku i testiranje protuzračne obrane, kažu tvorci Drapera koji nastavljaju razvijati program razvoja svestranog raketnog motora.