Svemirsko hladnoratovsko prepucavanje Amerike i Rusije: od satelita do novog nuklearnog oružja

Sjedinjene Američke Države imale su uzbudljiv dan kad je riječ o ratovanju u svemirskoj domeni. Istodobno su lansirale svoje nove nadzorne satelite te doznale za uznemirujuće nove ruske planove

Sandro Vrbanus četvrtak, 15. veljače 2024. u 13:10

Ove srijede, na samo Valentinovo, svemirsko ratovanje neočekivano je došlo u fokus javnosti. Razvoj događaja koji podsjeća na hladnoratovske napetosti ovoga puta se preselio u Zemljinu orbitu, za koju mnogi već smatraju da bi mogla postati sljedeće "bojno polje" svjetskih vojnih velesila. Uspostava svemirske dominacije prioritet je i SAD-u, koji ima i svoje Svemirske snage (Space Force), ali, kako se čini, i Ruskoj Federaciji, koja čini određene korake za povećanje svojih mogućnosti djelovanja u orbiti.

Američko lansiranje

Prvi događaj, onaj planirane naravi, zbio se u svemirskoj bazi na Cape Canaveralu. S tamošnje lansirne rampe SLC-40, kojom upravlja Space Force, raketa Falcon 9 SpaceX-a lansirala je klasificirani teret u nisku orbitu. Misija USSF-124 obavijena je velom tajne, no neke pojedinosti ipak su poznate. U teretnom prostoru rakete kod lansiranja nalazila su se dva satelita za nadzor neba. Oni su razvijeni u sklopu misije Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor (HBTSS) za američku Agenciju za raketnu obranu (Missile Defense Agency).

Jedan od satelita proizvela je kompanija L3Harris, a drugi Northrop Grumman. Oba imaju istu svrhu – iz Zemljine orbite pratiti moguća lansiranja hipersoničnih krstarećih raketa i interkontinentalnih balističkih projektila niskog radarskog odraza. Riječ je o najnovijim dodacima konstelaciji HBTSS, koji će SAD-u dati dodatne mogućnosti praćenja kretanja hipersoničnih projektila, čak i kada oni manevriraju u letu, a sve kako bi se poboljšale mogućnosti obrane od napada takvim "svemirskim" oružjem.

Ruska tehnologija

No, tijekom istog se dana, 14. veljače, kroz američki Kongres pronio glas o velikoj "strateškoj prijetnji" američkoj nacionalnoj sigurnosti. Tajni dokument s izvješćem, svježe dobavljenim od obavještajaca, proslijeđen je zastupnicima, koji su ga imali prilike proučiti u posebno zaštićenim prostorijama. Iako je riječ o klasificiranim informacijama, u javnost je dospjelo nekoliko pojedinosti o tome što su zapravo američke tajne službe doznale.

Prema navodima nekoliko izvora, Rusija je učinila velik napredak u svojem planu da u Zemljinu orbitu lansira – nuklearno protusatelitsko oružje. Takav je sustav navodno u pripremi, ali još nije lansiran. Imao bi mogućnost, navodno, uništavati suparničke satelite, od komunikacijskih, preko špijunskih, pa do nadzornih, baš poput ovih tek lansiranih iz Cape Canaverala.

Dobivene informacije u Kongresu su ocijenili kao uznemirujuće, osjetljive i dovoljno ozbiljne, pa su ih odlučili podijeliti i sa svojim ključnim međunarodnim partnerima. Navode kako nije riječ o "trenutačnoj opasnosti", već o nečemu što Rusija tek razvija, no SAD i saveznici to ipak moraju imati na umu kad je riječ o strateškom promišljanju ratovanja u svemirskoj domeni.