Osma Generacija NOW: Nagrađena najbolja rješenja za osobe s poteškoćama i/ili invaliditetom

Nakon dva mjeseca izrade projekata na temu „Pametna rješenja za svijet bez prepreka“ odabrani su pobjednici ovogodišnjeg programa Generacija NOW kojeg provodi Hrvatski Telekom u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)

Bug.hr četvrtak, 13. lipnja 2024. u 16:18

Programom Generacija NOW ove je godine bilo obuhvaćeno više od 1500 djece, a njihova kreativnost odrazila se u 91 prijavljenom radu, koji svi redom uz pomoć tehnologije nastoje unaprijediti kvalitetu života osoba s invaliditetom i poteškoćama i pomoći im u savladavanju brojnih izazova s kojima se susreću u svakodnevnom životu. Rješenja koja su izradili sežu od pametnih štapova za lakše snalaženje u prostoru slijepih i slabovidnih osoba, preko alata za učenje za djecu s poteškoćama u razvoju, komunikacijskih alata za osobe iz autističnog spektra, do pametnih invalidskih kolica te digitalnih rješenje za nepokretne osobe.

Svi pristigli radovi natjecali su se u tri dobne skupine – od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, od petog do osmog razreda te učenici srednjih škola, a šest najboljih iz svake dobne skupine prezentiralo je uživo svoje radove.

Najbolji rad prema odluci stručnog žirija u kategoriji prvog do četvrtog razreda osnovne škole je „Mi to možemo“ (OŠ Sveti Križ Začretje) čiji učenici su osmislili cijeli sustava pomagala, a koji je uključivao:  zvono namijenjeno gluhim osobama koje se manifestira u vizualnom obliku,  prozor koji se otvara pritiskom na prekidač namijenjen nepokretnim osobama, senzore koji signaliziraju slijepim i slabovidnim osobama kada je primjerice čaša puna te nosivi sustav senzora koji olakšavaju snalaženje u prostoru.

U kategoriji petih do osmih razreda najboljim je proglašen rad „Pametna ruka“ (Udruga tehničke kulture Galileo Galilei, Rovinj), koja  je zamišljena kao pomoć osobama koji su se probudili iz kome ili imaju poteškoće govora, a zahvaljujući rješenju koje koristi fleksibilne senzore i savijanjem prstiju šake generira se zvučna informacija, npr. gladan sam, žedan sam te omogućava osobi komunikaciju s okruženjem.

Didaktičko pomagalo „Učimo drugačije“ (SŠ Tehnička škola Daruvar) je najbolji rad u kategoriji srednjih škola, a namijenjeno je starosnoj dobi od četiri godine i više, omogućavajući osim kognitivnog razvoja i ranog učenja brojeva i uvježbavanje fine motorike. Kako bi slabovidna djeca lakše istraživala umetaljku, ona je izrađena u kontrastnim bojama žute i crne boje, a za slijepu djecu postoji i tisak na Brailleovom pismu.

„Iznimno je važno kod mladih generacija poticati aktivni pristup društvenim problemima, gdje postaju dio rješenja umjesto pasivni promatrači. Vjerujemo i zalažemo se za svijet istih mogućnosti, a moderne tehnologije su prilika za unaprjeđenje društva. To smo i ove godine mogli vidjeli kroz odlične radove učenika koji ih koriste na uistinu inovativne i društveno korisne načine te je ovogodišnja, osma Generacije NOW pokazala ne samo veliki potencijal i tehničko znanje već i senzibilitet za ovu, goruću društvenu temu“, izjavio je Igor Vukasović, direktor Korporativnih komunikacija u Hrvatskom Telekomu i predsjednik ovogodišnjeg žirija.

U Hrvatskoj živi više od 650.000 osoba s invaliditetom, od čega 48% čine osobe starije od 65 godine, 41% osobe radno aktivne dobi, 11% djeca i mladi. Pritom, izvješće Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a procjenjuje kako će više od 2,5 milijarde osoba trebati barem jedno pomoćno tehnološko (assistive technology) rješenje do 2030. godine. Učenici osnovnih i srednjih škola izrađivali su konkretna rješenja upravo iz domene pomoćnih tehnoloških rješenja uz pomoć Neuron, Arduino i Dasduino kompleta te dodatnih DFRobot komponenti. Sva navedena oprema donirana je školama u sklopu programa Generacija NOW, a Hrvatski Telekom za sve uključene osigurao i besplatan internetski pristup.

„Generacija NOW je program kojeg provodimo u suradnji s HT-om već dugi niz godina i svake godine se ponovno iznenadimo raznolikošću, kvalitetom i kreativnošću projekata koje djeca izrade. Zanimljivo je i motivirajuće vidjeti što se sve može postići ako se djeci osigura jednostavna, ali vrlo korisna tehnologija Interneta stvari uz edukaciju te ih se pusti da planiraju, grade i isprobavaju svoje kreativne ideje. Ako uz ovo dodamo i činjenicu da je Generacija NOW najveća primjena tehnologije Interneta stvari u području obrazovanja u Hrvatskoj, uspjeh ovog projekta kao i djece koja sudjeluju u njemu su zagarantirani“, zaključio je Paolo Zenzerović, izvršni direktor IRIM-a i jedan od članova žirija.

Članovi ovogodišnjeg žirija također su bili: Darijo Jurišić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom, Zlata Paštar, članica vijeća Fonda Desa & Jerko Baković, Darko Rakić, predsjednik udruge Suradnici u nastavi, Marijana Šarolić Robić, potpredsjednica udruge CRO Startup, Josipa Majić, suosnivačica fintecha Revuto, Ivan Rimac, Chief Information Officer (CIO), Barrage te Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.