Sky Cruise, leteći hotel na nuklearni pogon koji u zraku može ostati godinama

Jemenski molekularni biotehnolog, znanstveni komunikator i video umjetnik Hashem Al-Ghaili predstavlja zrakoplov za 5000 putnika kojim upravlja umjetna inteligencija i koji ne ostavlja ugljični otisak

Mladen Smrekar petak, 1. srpnja 2022. u 06:00

Koncept plutajućeg svijeta sam po sebi nije nov i opisan je čak i u djelima Jonathana Swifta iz 18. stoljeća, mnogo prije nego što su braća Wright izvela svoj prvi let. Ljubitelji animiranih filmova s ovim su se konceptom mogli susresti u japanskom filmu "Dvorac na nebu" iz 1986. godine. Projekt Sky Cruise ide dalje i koristi modernu tehnologiju kako bi projektirao moguću budućnost.

Masivni nebeski brod

Osim na klasični način, gosti bi u ovaj divovski letećeg hotela mogli dolaziti komercijalnim zrakoplovima koji bi slijetali na ovu grdosiju. A kad se jednom smjeste, posjetitelji bi mogli uživati ​​u pogledu s mnogih panoramskih paluba ili promatračnice u obliku diska, dok bi restorani i barovi zadovoljili najrazličitije potrebe za hranom i pićem.

Dakako da bi ova masivni nebeski brod u svojoj utrobi imao kino dvorane, kazališta i igraonice, a našlo bi se mjesta i za vjenčanja i svadbene svečanosti.


Pokretan nuklearnom fuzijom

Prema ideji, Sky Cruise pokreće 20 električnih motora koji letjelicu održavaju u zraku. Pokrenut nuklearnom fuzijom, brod može ploviti godinama i to bez emisije ugljika. Letjelicom upravlja umjetna inteligencija, dovoljno vješta u čitanju vremenskih uvjeta da može predvidjeti turbulentno vrijeme i iskoristiti ga za vlastiti pogon. Tako je barem zamislio tvorac ovog videa, jemenski molekularni biotehnolog, znanstveni komunikator i video umjetnik Hashem Al-Ghaili


Ostvariva ideja

Al-Ghaili pušta mašti na volju i zamišlja svijet u kojem je letenje puno više od stiskanja u neudobnim stolcima ekonomske klase. Ako se njega pita, ova ideja je potpuno ostvariva, i to već da desetak godina, najkasnije 2040. 

Na veliki hotel gosti bi se spuštali komercijalnim zrakoplovima
Na veliki hotel gosti bi se spuštali komercijalnim zrakoplovima

"Sve što nam treba je dovoljno energije za polijetanje i zato je nuklearna energija bila dio dizajna. Vjerujem da je pitanje vremena kada će snažni nuklearni reaktori postati dovoljno mali da stanu unutar zrakoplova ove veličine", mašta Al-Ghaili. A kad se to postigne, trebat će još samo poraditi na aerodinamici leta.

Dizajn ovog zračnog broda svojedobno je osmislio konceptualni umjetnik Tony Holmsten, a Al-Ghaili je samo animirao njegov dizajn i na YouTube postavio video koji prikazuje kako bi Sky Cruise izgledao u stvarnom svijetu.

Skeptični kritičari

I dok su mnogi impresionirani vizijom, drugi su skeptični i ne vjeruju da bi se takva letjelica uopće mogla vinuti u nebo i održati u zraku. Praktičare muči duljina uzletno-sletne staze po kojoj bi rulala ova grdosija. 

Tehničke umove užasava nedostatak bilo kakvih podataka o veličini broda, njegovoj težini ili rasponu krila te nekim temeljnim parametrima potrebnim da bi mogao letjeti.

Prema ideji, Sky Cruise pokreće 20 električnih motora koji letjelicu održavaju u zraku
Prema ideji, Sky Cruise pokreće 20 električnih motora koji letjelicu održavaju u zraku

Ovakav Sky Cruise, kažu letio bi kao da fizika i aerodinamika ne postoje i ne vide budućnost u letjelici koja izgleda kao spoj Titanika i Hindenburga s ugrađenim nuklearnog reaktora. 

Al-Ghaili se ne uzbuđuje zbog kritika: "Nekoliko dotjerivanja dizajna i imat ćemo ogroman leteći hotel koji bi jednom mogao lutati nebom."