Kako razlikovati legalni od nelegalnog rabljenog softvera?

Rabljeni softver je svaki trajni softverski proizvod, koji je postao suvišan njegovom vlasniku te ga je odlučio prodati, a pritom nije važno tko je proizvođač softverskog proizvoda

Forscope četvrtak, 13. travnja 2023. u 20:24

Rabljeni softver zanimljiv je i relativno nepoznat način uštede troškova. Prije nego što se odlučite na kupnju već rabljenog softvera, važno je upoznati se s konceptom rabljenog softvera, te prepoznati sumnjive i nelegalne preprodavača istog.

Što je zapravo rabljeni softver?

Rabljeni softver je svaki trajni softverski proizvod, koji je postao suvišan njegovom vlasniku te ga je odlučio prodati. Pritom nije važno tko je proizvođač softverskog proizvoda. Interesantan je podatak da ne postoji razlika, u tehničkom smislu, između novog i rabljenog softvera. Radi se o potpuno istom proizvodu, ali uz značajnu redukciju cijene do čak 70%. Za neke projekte mogući su i veći popusti.

Legalnost rabljenog softvera?

Unatoč čestim pitanjima i sumnjama, rabljeni softver je potpuno legalan. Pravni okvir uređen je Direktivom 2009/24/EZ Europskog parlamenta i Vijeća EU o pravnoj zaštiti računalnih programa. Navedena Direktiva poslužila je kao osnova za presudu koju je Europski sud donio 2012. godine. Takva presuda temelji se na ideji da je proizvođač softverskog proizvoda već ostvario ekonomsku korist prilikom prve prodaje softvera, te da stoga nema pravo sprječavati ili ograničavati daljnja trgovanja softverskim proizvodima.

Međutim, da bi se izvršio prijenos vlasničkih prava nad rabljenim softverskim proizvodima moraju biti ispunjeni jasno definirani uvjeti: proizvod mora biti trajan, u potpunosti otkupljen od proizvođača, mora biti izvorno stavljen na tržište unutar EU/EEA, te prvi vlasnik/prodavatelj mora izjaviti da se odriče prava na korištenje tog softvera, te da ga je time učinio neupotrebljivim za sebe. Ispunjenje prethodno navedenih uvjeta dokazuje se pratećom dokumentacijom koju uvijek morate dobiti prilikom svake kupnje.

Kako izbjeći prevarante koji prodaju rabljene softvere online po nerealno niskim cijenama?

Možda ste već ranije primijetili da postoje neki izuzetno, gotovo nerealno jeftini, softverski proizvodi dostupni primjerice na ebay-u ili sličnim platformama. Naravno da je predobro, da bi bilo istinito. U takvim slučajevima radi se zapravo samo o prodaji ključeva proizvoda, ne i o prodaji samog softverskog proizvoda. Primjerice, to je kao da ste umjesto same kuće kupili samo ključ za istu. Ukoliko biste se odlučili za kupnju ovakvih ključeva proizvoda za svoju tvrtku koji stoje tek nekoliko eura, izložili biste se značajnom riziku od velikih novčanih kazni npr. u slučaju revizije, budući da kupnja samo takvog ključa proizvoda te računa koji je izdao prodavatelj ne jamči zakonitost proizvoda, kao ni vaše vlasništvo nad softverom kojem pripada. U prijevodu, kupili ste ključ, ali ne i kuću.

Postoji nekoliko znakova na koje treba pripaziti kako biste bili sigurni da kupujete rabljeni softver iz pouzdanog izvora. Prodavatelj bi trebala biti financijski stabilna tvrtka s dokazanim rezultatima na tržištu, po mogućnosti sa sjedištem u EU, te imati reference kupaca koje je moguće provjeriti. Najvažnije od svega, takav pouzdani prodavatelj trebao bi biti u mogućnosti pružiti svu potrebnu dokumentaciju klijentu prilikom kupnje softverskog proizvoda. I to odmah, bez odgađanja. Zaključno, rabljeni softver može biti izvrstan način uštede troškova, međutim potrebno je biti izuzetno pažljiv te dobro provjeriti poduzeće od kojeg kupujete takav softver.

Nekoliko važnih informacija o poduzeću Forscope

Forscope je softverski broker sa sjedištem u Republici Češkoj i ima predstavnike na desetak tržišta Europske Unije. Tvrtka isporučuje rabljene softverske proizvode (uglavnom Microsoftove i Autodesk licence) i rješenja klijentima iz privatnog i javnog sektora. Od 2016. godine pomaže desecima tisuća kupaca u Republici Hrvatskoj uštedjeti na troškovima softvera. Neka od zvučnijih imena među njihovim vjernim kupcima su NK Hajduk, gradovi poput Grada Karlovca ili Osijeka, ali i brojni drugi gradovi, općine, bolnice, te niz poduzeća javnog i privatnog sektora.

Ako pak ne želite kupiti novi softver, ali se “kupate” u moru softvera koji su Vam postali suvišni, zašto ne biste zaradili? Prodajte svoje suvišne softvere poduzeću Forscope. Odvedite kolege na luksuzni team building ili uložite u nešto drugo.