Promo

Logitech G413 SE nova je najjeftinija mehanička tipkovnica za igranje u tvrtkinoj ponudi

Bug.hr utorak, 22. veljače 2022. u 13:20

Logitech je proizveo nasljednika svoje tipkovnice G413, koja je bila najjeftiniji način da se opremimo modelom s mehaničkim prekidačima Romer-G. G413 SE temeljen je na istom konceptu, ali donosi neke novitete

SPECIFIKACIJE
Izvedba Mehanička tipkovnica
Prekidači Long Hua taktilni (50 g, 4 mm)
Povezivost USB
Kabel 1,8 m (gumirani)
Pozadinsko osvjetljenje Bijelo
Dimenzije 435x127x36,3 mm
Masa 780 g
Jamstvo 2 godine

Sredinom 2017. godine Logitech je predstavio mehaničku tipkovnicu G413, koja je u danom trenutku bila najjeftiniji način kojim se moglo dokopati tipkovnice s tvrtkinim prekidačima Romer-G. Model G413 SE izravni je nasljednik tog uređaja. Riječ je o mehaničkoj tipkovnici načinjenoj od plastične baze i robusne aluminijske ploče, iznad koje se uzdižu tipke s fiksnim, bijelim pozadinskim osvjetljenjem, koje isijava kroz oznake na tipkama.

Plastično kućište tipkovnice prekriveno je aluminijskom pločom, koja tipkovnici daje čvrstoću i stabilnost
Plastično kućište tipkovnice prekriveno je aluminijskom pločom, koja tipkovnici daje čvrstoću i stabilnost

Pozadinsko osvjetljenje ima tri razine intenziteta, a može se i isključiti. To izvodimo pomoću tipki F1 i F2, uz držanje tipke FN. Na isti način tipka F3 aktivira tražilicu u Windowsima, F4 kalkulator, a F5 zadani glazbeni svirač. Pomoću tipki F6-F11 upravljamo multimedijom – prebacujemo se na sljedeću i prethodnu pjesmu, pauziramo glazbu te namještamo glasnoću zvuka, ili ga posve isključujemo (FN+F9). Najzad, kombinacija FN+F12 prebacuje nas između nekolicine svjetlosnih efekata, poput pulsiranja, osvjetljavanja samo pritisnute tipke i statične rasvjete. Te nabrojane "dodatne" funkcije, koje se aktiviraju uz držanje tipke FN, diskretno su označene na prednjem bridu tipki F1-F12.

Stražnja strana tipkovnice je prazna, a odozdo nalazimo nožice za naginjanje tipkovnice, koje su dobro osigurane od nehotičnog zaklapanja. Kad G413 SE spojite u računalo i pokrenete aplikaciju Logitech G Hub, ona će vas samo kratko informirati o tome kako nije potrebna za korištenje tipkovnice – G413 SE u potpunosti funkcionira bez drivera.

Bijelo pozadinsko osvjetljenje isijava iz oznaka na tipkama
Bijelo pozadinsko osvjetljenje isijava iz oznaka na tipkama

Kapice tipki načinjene od dvostruko injektirane PBT plastike, stoga su dugotrajnije i udobnije od kapica od ABS plastike, kakve se koriste na većini drugih tipkovnica. Kapice pod prstima djeluju gusto i čvrsto te imaju prepoznatljivu, blago hrapavu teksturu. Ispod njih se nalaze mehanički prekidači proizvođača Long Hua (tvrtka koja također radi poznate mehaničke prekidače Kailh). Riječ je o taktilnim prekidačima, koji po osjećaju nalikuju prekidačima Cherry MX Brown, samo što imaju nešto nižu deklariranu silu pritiska, od 50 grama. Ukupni hod im je četiri milimetra, a točka okidanja prekidača nalazi se na 1,9 milimetra.

Tipkovnica je izvedena tako da se kapice tipki uzdižu iznad njezina kućišta, što najbolje ilustrira pogled na njezin profil
Tipkovnica je izvedena tako da se kapice tipki uzdižu iznad njezina kućišta, što najbolje ilustrira pogled na njezin profil

Najzad, poput svih drugih tvrtkinih modela za igranje, tipkovnica G413 SE opremljena je anti-ghosting tehnologijom, koja omogućava urednu detekciju do šest istovremeno pritisnutih tipki, kako bi uspješno pratila naše radnje čak i u najintenzivnijim mrežnim partijama.

S cijenom od 599 kuna, G413 SE preuzima titulu najjeftinije nove mehaničke tipkovnice za igranje u Logitechovoj ponudi, što znači kako će se raditi o popularnom izboru mnogih domaćih igrača.