Low-code će do 2024. činiti 65% razvoja aplikacija, Typeqast gradi jedan od najvećih low-code timova

Typeqast zajedno s partnerom First Technology radi low-code development i gradi jedan od najvećih timova u Hrvatskoj.

Typeqast ponedjeljak, 10. svibnja 2021. u 07:00

Godinama razvoj softvera smatramo kompleksnim procesom. Međutim, low-code i no-code platforme mijenjaju tu perspektivu te pojednostavljuju proces razvoja aplikacija. U svijetu koji se razvija nevjerojatnom brzinom, a digitalne inovacije igraju ključnu ulogu u razvoju biznisa – brza isporuka softvera i inovativnost koju omogućuje low-code čini veliku razliku.

Typeqast je tvrtka koja se bavi razvojem softvera, a prema istraživanju 24sata 2020. proglašeni su jednim od 3 najbolja srednja poslodavca. Sada zajedno s partnerom First Technology u Hrvatskoj grade low-code tim.

Predstavnik tvrtke First Technology André van Teeseling i direktor Typeqasta u Hrvatskoj Marko Barić ispričali su nam kako ide razvoj low-codea u Hrvatskoj, kako funkcionira low-code boot camp te kako izgleda zapošljavanje tijekom ove pandemije.

Marko Barić, direktor Typeqast Hrvatska
Marko Barić, direktor Typeqast Hrvatska

Što je low-code?

Low-code je novi, lakši način razvoja poslovnih aplikacija i inovativnih softverskih rješenja. Umjesto programiranja od nule, koriste se vizualni blokovi kako bi se izgradio model, logika aplikacije i korisnička sučelja. 'Low-code je poput Lego kocaka' – kaže André, koji inače ima doktorat iz astronomije – 'Koristite male standardne blokove kako biste stvorili funkcionalnost, bez da se morate brinuti oko tehničkih stvari i pravila sintakse.'

U rukavu imaju već mnoge uspješne projekte i implementacije: low-code rješenja primijenjena su na područja komunalnih usluga, infrastrukture, transporta, trgovine, bankarstva, osiguranja, proizvodnje i edukacije. Jedan od inovativnijih projekata svakako je projekt za proizvođača opreme za staklenike, kojem je implementiran internet-of-things rješenje, sa senzorima u stakleniku koji motre na struju, klimu i svjetlo. Koristi se Mendixovo korisničko sučelje za nadgledanje i upravljanje staklenikom.

 

Zašto je low-code izvrsno rješenje za klijenta?

Sve je veća potražnja za mobilnim aplikacijama i pametnim poslovnim rješenjima. S druge strane, broj developera je ograničen, i low-code se nameće kao idealno rješenje za organizacije koje žele uspješnu digitalnu transformaciju i koje žele biti inovativne.

Svaka takva aplikacija mora biti intuitivna, user-friendly, pružati odlično korisničko iskustvo kako bi korisnicima olakšala i život i posao. S low-codeom mogu se dobiti iste funkcionalnosti kao i s pisanjem koda i to za 3-5 puta manje vremena.

 

Kako izgleda proces zapošljavanja, onboarding i low-code bootcamp  u Typeqastu sada?

Marko Barić, direktor Typeqasta u Hrvatskoj, pojasnio nam je proces zapošljavanja: 'Proces zapošljavanja izgleda tako da naš recruitment tim intervjuira veliki broj zainteresiranih kandidata svaki mjesec, uglavnom se baziramo na kandidate s manje iskustva, koji će ući u low code projekte kao juniori. Naravno, za svaki tim potreban je barem jedan iskusniji developer.

Zapošljavamo na način da kada oformimo jedan novi tim (oko 5 ljudi; 1 senior, 1 mid, 3 juniora) onda taj tim ulazi u naš bootcamp od mjesec dana gdje uče relevantne tehnologije i nakon mjesec dana dobiju pravi projekt u ruke.

Intervju se bazira na tehničkom razgovoru, za iskusnije ljude je taj razgovor nešto detaljnij i jači nego za juniore.'.

Svi zainteresirani za rad u Typeqastu, i razvoj aplikacija pomoću low-code tehnologije mogu se prijaviti ovdje.

Onboarding proces vrlo im je važan, možda sada više nego ikada te je izuzetno bitno da se svi osjećaju kao dio tima. Za vrijeme ove pandemije to pokušavaju postići dnevnim sastancima preko Teamsa te redovitim individualnim coachingom i mentoriranjem.

Transparentnost i pouzdanost izuzetno su važni u Typeqastu, a ljudi koje zapošljavaju su zaljubljenici u IT i inovativne tehnologije, koji žele postići stručnjaci u svom polju; njeguje se dobra međusobna komunikacija, međuljudski odnosi i timski rad.

 

Je li low-code budućnost razvoja?

'Low-code je budućnost koja će zamijeniti dobar dio razvoja kakvog poznajemo.'- smatra Marko Barić iz Typeqasta – 'Neće zamijeniti sve, naravno. Ali jednostavnije, standardizirane i tipizirane aplikacije nema smisla razvijati od nule, ne isplati se trošiti vrijeme na razvoj nečega što je već jasno i razvijeno. Takve aplikacije će se sve više razvijati pomoću low-code ili no-code platformi, a dodatnim proširivanjem i rastom tih platformi bit će moguće razvijati sve kompleksnije sustave bez pisanja kompleksnog koda.'.