Panasonic predstavio svoju liniju televizora za 2021. godinu

Kao nastavak najave svog modela OLED televizora s vrha ponude JZ2000 na CES-u, Panasonic predstavlja ostatak svoje linije televizora za 2021. koju čine posve novi OLED i LED televizori.

Panasonic Hrvatska srijeda, 21. travnja 2021. u 10:27

Zahvaljujući svojoj holivudskoj ugođenosti i vrhunskoj preciznosti boja Panasonicovi televizori uvijek su bili najbolji izbor za gledanje filmova i televizijskih serija visoke kvalitete. U 2021. će Panasonic, vođen konceptom „Vidite i osjetite sve“, upotrijebiti svoje poznavanje kvalitete slike da bi dodatno poboljšao gledanje sportova, igranje i uživanje u streamingu sadržaja na svojim televizorima. Panasonic koristi svoju stručnost u području kvalitete slike da bi dodatno unaprijedio dojmljivo uživanje u gledanju sportskih natjecanja, igranju, streamingu i drugim sadržajima.
 

Nova linija OLED televizora: vrhunski za filmske sadržaje

Kad se radi o OLED televizorima, Panasonic je modelu JZ2000 s vrha ponude dodao serije JZ1500, JZ1000 i JZ980 koje će obuhvaćati modele s veličinom dijagonale 65, 55 i 48 inča (zadnja veličina dijagonale novost je u 2021.). Kao i JZ2000, modeli iz svih tih serija krasi fino ugađanje boja Stefana Sonnenfelda – osnivača i glavnog izvršnog direktora Company 3 i cijenjenog suradnika nekih od najboljih filmaša na svijetu. U kombinaciji s Panasonicovom tehničkom preciznosti boja ti će novi OLED televizori postaviti nove standarde za gledanje filmskih i premium sadržaja.

Zadnjih nekoliko godina Panasonic je usmjerio svoje inženjersko znanje i izvrsnost u konstrukciju puno svjetlijih OLED panela koji su naposljetku zaživjeli u obliku panela Master HDR OLED Professional Edition. Prije su se oni ugrađivali samo u televizore s vrha ponude, ali od 2021. Panasonic će ugrađivati svjetliji panel Master HDR OLED Professional Edition u modele JZ2000 i JZ1500 (osim 48" modela) – to su sjajne vijesti za gledatelje koji su željeli uživati u boljim performansama HDR-a, ali već kod kuće imaju kvalitetan zvučni sustav.

Sve će te serije OLED-a dolaziti s posve novim procesorom HCX Pro AI koji je najavljen s modelom JZ2000, a omogućuje nov način prikaza slike Auto AI. Auto AI pomaže gledateljima isporučiti optimalno iskustvo točnim prepoznavanjem koji se sadržaji trenutačno gledaju, npr. film ili sport, pa se tome automatski prilagođava kvaliteta slike. Način prikaza slike Auto AI samostalan je način prikaza, pa gledatelji koji žele ručno odabirati najbolje postavke i dalje će to moći napraviti.

Kako novi OLED televizori imaju procesor HCX AI Pro, podržavat će i Game Mode Extreme koji smanjuje latenciju na najmanje moguće brojke u branši za jedan OLED televizor. Ta smanjenja u latenciji ne mogu se zahvaliti poboljšanju panela na razini cijele branše, nego su rezultat znatnih Panasonicovih inženjerskih unaprjeđenja. Svi modeli OLED televizora podržavat će i AMD FreeSync Premium.

Novi LED televizori: savršeni za sport i igranje

Osim OLED modela Panasonic predstavlja nove serije LED televizora za 2021., a pritom je najavio i da ih ima još u pripremi. Upravo su najavljene sljedeće serije LED televizora: serija JX940  (75, 65, 55 i 49 inča), serija JX850 (65, 58, 50 i 40 inča) i serija JX800 (65, 58, 50 i 40 inča).

Panasonic je objasnio da će serija JX940 biti posebno prikladna za ljubitelje sporta i videoigara.

  • Kao prvo, kao i upravo najavljeni OLED televizori, i modeli iz serije JX940 imat će posve nov procesor HCX Pro AI, što znači da će moći automatski prepoznati sportske prijenose i u skladu s tim optimizirati kvalitetu slike. Značajka inteligentnog jasnog pokreta zaglađuje dinamičnu akciju kako bi korisnici mogli uživati u slici bez trzanja.
  • Kao drugo, serija JX940 dolazi sa svijetlim panelom HDR Cinema Display Pro frekvencije osvježavanja 120 Hz sa širokim kutovima gledanja, što je savršeno za gledanje sportova s obitelji ili prijateljima.
  • Kao treće, podrška za Dolby Atmos omogućuje stadionski zvuk koji će ispuniti sobu. Uz to, serija JX940 ima i inovativnu verziju Panasonicova dizajna s fleksibilnim postoljem (osim 75" i 49" modela). Kad se postolja stave u vanjski položaj, televizor se blago podiže kako bi se ispod njega mogla montirati zvučnička konzola (npr. Panasonicova HTB490 koja odgovara dizajnom), čime se dodatno unaprjeđuju zvučne performanse.

Kad se radi o igranju, serija JX940 ima novi procesor HCX Pro AI, što znači da podržava značajke HDMI 2.1 kao što su prikaz velikog broja sličica (High Frame Rate, HFR) i promjenjiva brzina osvježavanja (Variable Refresh Rate, VRR), čineći televizore iz te serije prikladnima za igranje videoigara. JX940 podržava i AMD FreeSync Premium.

 

JX800: savršeni za streaming

Uvođenje novog procesora HCX Pro AI u Panasonicove modele iz višeg dijela ponude omogućilo je da se prethodna generacija procesora „spusti“ u osnovne modele kao što su oni iz serije JX800, a to znači da čak i osnovni modeli imaju pristup bogatoj lepezi Panasonicova stručnog znanja u području boja.

Stoga JX800 nudi sjajnu kvalitetu slike koja ga u kombinaciji s panelom HDR Bright Panel Plus i vrlo širokom ponudom servisa za streaming čini savršenim obiteljskim televizorom povoljne cijene za uživanje u serijama.

Uz to, prvi put dosad JX800 spaja Panasonicov procesor HCX s Android OS-om uz istovremeno zadržavanje dijela lakoće korištenja Panasonicova praktičnog operacijskog sustava Home Screen.

Podrška za formate

Godine 2021. Panasonic nastavlja jaku tradiciju prema kojoj svi modeli, do onih najniže pozicioniranih u liniji, podržavaju premium značajke tako da je njihov utjecaj velik. Način rada za tvorce filmova s inteligentnim senzorima, koji je Panasonic najavio sa svojim modelima OLED televizora za 2020., bit će podržan i u 2021. u svim serijama, sve do najniže JX800.

Kad govorimo o HDR formatima, bit će podržan Dolby Vision IQ kod svih OLED televizora iz 2021., a također i kod serije JX940 LED televizora. Dolby Vision i format HDR10+ Adaptive bit će podržani u svim serijama do JX800, kao i tehnologije HDR10 i Hybrid Log Gamma.

Što se tiče igranja, Game Mode Extreme podržavat će sve serije uključujući i JX940 s početka ponude i tako ponuditi prednosti 4K velike brzine prikaza sličica (High Frame Rate, HFR) i promjenjivih brzina osvježavanja (Variable Refresh Rates). Kad se radi o zvuku, Dolby Atmos podržavat će sve serije do JX850 s početka ponude.

 

my Home Screen 6.0

Svi novi modeli do serije JX850 s početka ponude imaju najnoviju verziju Panasonicova cijenjenog OS-a za pametne televizore my Home Screen 6.0. Nova verzija donosi značajna poboljšanja u korištenju.

my Scenery omogućuje odabir između opuštajućih slika i videozapisa ili postavljanje vlastite slike ili videozapisa tako da odražava vaše raspoloženje ili doba dana, što je savršeno za seanse mindfulnessa ili pripremu za spavanje. Osim fotografija iz zbirke LUMIX CLUB koje ističu ljepote Japana, surađujemo i s tvrtkom LoungeV Studio (www.loungev.com) da bismo vam ponudili najljepše videozapise koji će vam pomoći da se opustite nakon napornog dana na poslu.

Novi tajmer za uključivanje omogućuje da korisnici zakažu vrijeme kad će se televizor automatski uključiti, a mogu i unaprijed odabrati omiljeni kanal ili s kojeg HDMI ulaza žele prikazivati sadržaje. Televizor može i prikazivati novu značajku my Scenery. Dvije Bluetooth veze omogućuju da ovaj televizor prenosi zvuk istovremeno dvama zasebnim Bluetooth uređajima, što znači da primjerice vi i vaša bolja polovica možete pratiti zvuk kasnonoćnog filma preko Bluetooth slušalica tako da ne probudite djecu koja spavaju.

Sučelje izbornika poboljšano je tako da omogućuje brz pristup najčešće korištenim postavkama slike i zvuka. Svi modeli do JX850, uključujući i njega, tvornički podržavaju Google Assistant i Amazon Alexu, pa korisnici mogu govornim upravljanjem uz druge korisne informacije saznati vremensku prognozu izravno od televizora.  JX800 podržava Google Assistant, ali ne i Amazon Alexu.

Među drugim su novim značajkama HDMI Signal Power Link koji omogućuje automatsko uključivanje iz stanja mirovanja i prijelaz s jednog ulaza na drugi, čak i za uređaje, npr. PC-je, koji nisu kompatibilni sa značajkom CEC.

Dizajn

U skladu s Panasonicovom filozofijom stvaranja dojmljivih iskustava koja nalikuju stvarnom životu, dizajn linije za 2021. jednostavan je i minimalistički kako bi se gledatelji mogli posve fokusirati na njihove omiljene sadržaje.

Panasonic će tijekom 2021. predstaviti i posve nov daljinski upravljač. On će se glatko uklopiti u okruženje vaše dnevne sobe, a njegov zaobljen oblik inspiriran je izgledom ukrasnih zdjela. Uz to ga zaobljeni rubovi čine ergonomskim i udobnim za držanje.

 

Napomena u vezi s podrškom za HDMI2.1

Svi modeli do LED televizora JX940, uključujući i njega, imat će dva HDMI priključka koji podržavaju HDMI2.1 značajke poput velike brzine prikaza sličica (High Frame Rate, HFR) i promjenjivih brzina osvježavanja (Variable Refresh Rates, VRR).

U trenutku isporuke ti će priključci podržavati 4K ulaz, ali u slučaju 4K HFR-a i 4K VRR-a pri 120 Hz, prikazivat će se samo u polovici okomite razlučivosti.

Tijekom 2021. izdat ćemo ažuriranje programske podrške koje će donijeti cjelovitu podršku za 4K HFR.

Za 4K VRR pri 120 Hz pravovremeno ćemo objaviti dodatne informacije. Druge razlučivosti osim 4K VRR pri 120 Hz, kao što su Full HD i 4K VRR pri 60 Hz, bit će podržane od trenutka isporuke bez tog problema.Idealni zvučnici za male i srednje velike prostore

ACOUSTIC ENERGY AE300

45Hz -30kHz, 86dB, 100w, 300 x 175 x 260 (HxWxD), 6.5kg (each)

4.675 kn 5.499 kn Kupi

Novi dizajn stereo pojačala s zaslonom za jednostavnije korištenje

VINCENT SV-121

2x80W/8 Ohm, 2 x 130W/7 Ohm output, 20Hz, 90dB, 430 x 95 x 380mm, 10kg

3.999 kn 4.999 kn Kupi

DLS Stereo - One savršena je baza za 2.1 audio sustav vašeg televizora

DLS FLATSUB Stereo One

550 x 165 x 300 mm, 32 Hz @-6dB, 8,5 kg, 80W za sub + 2x35W satelitsko pojačalo

3.199 3.999 kn Kupi