Amsterdam od 2030. zabranjuje vozila na fosilna goriva

Unatoč tome što se Nizozemci vrlo rado voze biciklima, promet je u Amsterdamu vrlo gust a zagađenje je iznad granica koje dopuštaju pravila Europske unije

Sandro Vrbanus nedjelja, 5. svibnja 2019. u 13:27

Još samo jedno desetljeće u nizozemsku će se prijestolnicu smjeti ući dizelskim ili benzinskim automobilom ili motociklom. Od 2030. godine u Amsterdamu će biti na snazi zabrana prometovanja vozilima na fosilna goriva, najavile su ovoga tjedna tamošnje gradske vlasti, ističući kako je zagađenje zraka "tihi ubojica" i jedan od najvećih rizika za zdravlje u tom gradu.

Unatoč činjenici da je u Nizozemskoj iznimno popularno voziti se biciklom, pa ih se na tisuće može vidjeti svakoga dana na ulicama Amsterdama, promet je i dalje zagušen automobilima i motociklima što je dovelo i do vrlo visokih razina zagađenja zraka, viših od onih dozvoljenih pravilima Europske unije.

Zabrana će biti uvedena postupno. Prvo će već sljedeće godine biti zabranjeno prometovanje središtem grada vozilima na dizelski pogon starijima od 15 godina. Nakon toga će 2022. godine biti zabranjeni autobusi s bilo kakvim pogonom osim onog s nultim emisijama štetnih plinova. 2025. slična će zabrana zahvatiti popularne brodove koji plove amsterdamskim kanalima, te mopede, da bi u konačnici 2030. godine benzin i dizel bili zabranjeni kao pogonsko gorivo za sva vozila koja voze Amsterdamom.

Kako bi pripomogli u tranziciji na električni prijevoz, gradski će oci morati izgraditi između 13 i 20 tisuća punionica do 2025. godine. Istodobno će vlasti davati poticaje i dostupnije dozvole za parkiranje vlasnicima "zelenih" vozila kako bi stimulirali napuštanje klasičnog pogona.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi