EU bi mogla proizvođačima mobitela uvjetovati ugradnju zamjenjivih baterija

Dok se regulativa koja bi propisala jedinstveni punjač za sve mobitele čini kao gotova stvar, pojavio se jedan još kontroverzniji prijedlog čiji je tekst procurio u javnost

Sandro Vrbanus petak, 28. veljače 2020. u 15:10

U javnost je putem nizozemskih medija procurio neslužbeni prijedlog nove europske regulative koja bi mogla značajno izmijeniti gotovo sve danas dostupne mobitele na tržištu. U tekstu koji je objavio Het Financieele Dagblad vidi se da bi Europska komisija mogla uvesti propis prema kojem bi mobiteli svih proizvođača na europskom tržištu morali dolaziti sa zamjenjivim baterijama – i to na način da ih sami korisnici mogu prema potrebi promijeniti.

Prošloga mjeseca govorilo se o obvezi uvođenja jedinstvenog punjača, a ta je regulativa, čini se, gotova stvar. Nakon što je prošla glasanje u Europskom parlamentu poslana je u Komisiju na finaliziranje teksta i detalja novih pravila za proizvođače.

Nakon punjača – baterije?

S baterijama je stvar tek u povojima, a dokumenti koji kruže ne znače nužno da bi mogli rezultirati donošenjem novih propisa. Ipak, oni pokazuju da u vrhu Europske unije razmišljaju o tome da učine mobitele ponovno lako rasklopivima a baterije dostupnijima. Navodno bi prijedlog nove regulative mogao službeno biti predstavljen sredinom ožujka.

Koliko bi to problema izazvalo proizvođačima, vjerojatno nije potrebno pojašnjavati u detalje. Danas gotovo svi modeli mobitela imaju ugrađene baterije, smještene u milimetar između ostalih dijelova kućišta, matične ploče, senzora i ekrana. Zbog tako gustog rasporeda mobiteli su tanji, lakši i vodootporni. Uvede li se ponovno poklopac baterije koji korisnik može lako skinuti, neizbježno je da bi se radikalno morao izmijeniti dizajn mobitela.