EU dobiva jedinstvena pravila za crowdfunding

Europski parlament većinom je glasova potvrdio prijedloge Komisije i Vijeća o novom zakonodavnom okviru za skupno financiranje za poduzeća koji će vrijediti za sve zemlje članice

Sandro Vrbanus utorak, 6. listopada 2020. u 16:00

Europski parlament u ponedjeljak uvečer većinom je glasova prihvatio dogovor postignut između Parlamenta i Vijeća u prosincu prošle godine, a koji se tiče usluga skupnog financiranja za poduzeća, tj. crowdfundinga. Set novih pravila trebao bi osigurati da usluge crowdfundinga funkcioniraju glatko među državama članicama i da se potakne dodatni razvoj ove grane suradnje među državama. Pravila će važiti za sve pružatelje usluga skupnog financiranja i za projekte vrijedne do 5 milijuna eura, računato unutar 12 mjeseci.

Zaštita ulagača

Osnovni ciljevi nove regulative tiču se zaštite investitora, kojima će vlasnici projekata morati dati transparentne podatke i jasne informacije o svojim projektima te o dodatnim troškovima i rizicima koji postoje u poslovanju. Pružatelji usluga crowdfundinga bit će obvezni i među potencijalnim ulagateljima provesti ulaznu provjeru znanja kako bi utvrdili njihovo razumijevanje ulaganja, te ih upozoriti ako smatraju da ovaj način ulaganja nije za njih.

Kako bi ulagači imali sve informacije za donošenje kvalitetne odluke o ulaganju, pružatelji usluga morat će im dostavljati jedinstveni obrazac s ključnim informacijama, za čije će sastavljanje biti zadužen pokretač crowdfunding kampanje.

Registracija pružatelja usluga

Pružatelji usluga skupnog financiranja morat će za obavljanje ove aktivnosti u EU dobiti dozvole u državama u kojima su osnovani, a po novome će moći, jednom kada se registriraju, svoje usluge bez ograničenja nuditi u svim državama članicama. Bit će pokrenut i javni registar svih ovlaštenih pružatelja usluga skupnog financiranja i aktivnih platformi za skupno financiranje u EU.

Reguliranjem tržišta crowdfundinga i uklanjanjem prekograničnih prepreka njegovom funkcioniranju u EU se nadaju dodatno potaknuti ovaj alternativni alat financiranja razvoja startupa u njihovoj ranoj fazi nastanka.

Nova Uredba EU o skupnom financiranju rezultat je rada u proteklih čak osam godina. Prošle je godine u ožujku prvi puta došla pred Europski parlament, da bi u drugom čitanju napokon bila usvojena ovoga tjedna. No, proces još nije gotov – nova pravila u punoj će primjeni biti tek kroz godinu dana.