Hrvatskoj pošti zabranjeno naplaćivanje famozne 4,5 kune za uručenje malih paketa

Hrvatska pošta više ne smije naplaćivati dodatnu poštarinu za uručenje malih paketa iz međunarodnog prometa jer joj je to zabranio HAKOM

Sandro Vrbanus petak, 27. rujna 2019. u 11:28

Naplata uručenja malih paketa u međunarodnom prometu – u najčešćem slučaju sitnica koje Hrvati naručuju iz Kine – započela je izmjenom cjenika Hrvatske pošte prije čak deset godina, no "proslavila se" u proljeće 2016. godine kada su u Hrvatskoj pošti počeli striktnije primjenjivati svoja pravila i naplaćivati 4,5 kune za uručenje svih malih paketa, čak i prilikom preuzimanja istih na njihovim šalterima. Međutim, praksa dodatne naplate poštarine, bilo na kućnom pragu ili u poštanskom uredu, sada postaje prošlost.

Ovu je praksu, naime, rješenjem od 18. rujna zabranio poštanski inspektor Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a). Prema njima, Hrvatska pošta je u postupku uručenja malog paketa, kao međunarodne dolazne poštanske pošiljke mase do 2 kilograma, protivno aktima Svjetske poštanske unije, obavlja naplatu za uručenje malog paketa u iznosu od 4,50 kuna, od primatelja tih pošiljaka.

Iz tog razloga naloženo je HP-u da u roku od osam dana od donošenja ovog rješenja ukine naplatu za uručenje malog paketa u iznosu od 4,50 kuna od primatelja pošiljaka. U suprotnome, izreći će im se kazna, prvo od 50.000 kuna, a u slučaju daljnjeg kršenja rješenja i značajno veća.

Citirajući pravilnik Svjetske poštansku unije, HAKOM navodi da je jasno propisano da se naknada za uručenje takvog paketa ne smije naplatiti primatelju za male pakete mase do 500 grama, pa je praksa HP-a bila protivna tim odredbama.

Hrvatska pošta tijekom postupka HAKOM-a iznijela je svoje argumente za dodatnu naplatu, no oni većim dijelom nisu prihvaćeni, a odluka je donesena sukladno spomenutim pravilima SPU. Pošti sada ostaje tek pokretanje žalbe pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske.