i Brazil razmišlja propisati USB-C priključak obveznim za pametne telefone

Na uzor EU, brazilski telekomunikacijski regulator Anatel predlaže da USB-C priključak postane obvezan za sve pametne telefone, kako bi se smanjio e-otpad i osiguralo bolje korisničko iskustvo

Matej Markovinović četvrtak, 30. lipnja 2022. u 10:28
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Nakon što su pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća EU postigli dogovor o zajedničkom standardu punjača, čini se da istu stvar želi učiniti i Brazil. Naime, brazilski telekomunikacijski regulator Anatel, pokrenuo je javnu raspravu o prijedlogu da USB-C priključak postane obvezan za sve pametne telefone koji se prodaju u zemlji.

„Svjesni spomenutih pomaka na međunarodnom tržištu, Anatel je istražio tu temu te predstavio prijedlog sa sličnim pristupom za primjenu na brazilskom tržištu“, priopćio je brazilski telekomunikacijski regulator na svom službenom blogu.

No, za razliku od novih pravila EU-a koji u USB-C standard uključuju tablete, igraće konzole, slušalice, zvučnike, e-čitače i sličnu potrošačku elektroniku, prijedlog Anatela fokusira se isključivo na pametne telefone.

Osim priključka za punjenje, Anatel želi standardizirati i protokol punjenja. Uz to, predlažu i da proizvođači u ambalaži naznače minimalnu potrebnu snagu za brzo punjenje i je li ono uopće podržano.

Baš kao i EU, Anatel navodi da su prednosti standardiziranja priključka za punjenje prvenstveno smanjenje elektroničkog otpada te poboljšavanje cjelokupnog korisničkog iskustva. Nedostaci su veći troškovi provedbe novih propisa i mogućnost da će oni obeshrabriti tvrtke od razvoja novih i boljih standarda.  

📢 Besplatna dostava

TOP!

APPLE iPad 9

A13 Bionic čip, kamera od 12 MP te brzi Wi-Fi ili mobilna mreža.

Od 2999 kn Kupi


Kompaktan zvučnik, gigantski zvuk.

KEF LS50 Meta

Najprecizniji, impresivan zvuk, 47 Hz - 45 kHz, Uni-Q driver, 85 dB, 8 Ohma, 40-100 W, Eisa Award.

9.749 kn Kupi

Soundbar i bežični subwoofer s ugrađenim HEOS-om

DENON DHT-S516H

HEOS, Bluetooth, AirPlay 2, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS dekodiranje, HDMI ulaz, ARC, Amazon Alexa, Google Assistant.

3.989 kn Kupi