USB-C priključak postaje obavezan za elektroničke uređaje koji se prodaju u EU od 2024.

O uvođenju zajedničkog standarda punjača govorilo se više od desetljeća, a sada je konačno postignut dogovor između pregovarača Europskog parlamenta i Vijeća EU

Matej Markovinović srijeda, 8. lipnja 2022. u 10:49
📷 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća EU, konačno su postigli privremeni sporazum o zajedničkom standardu punjača. Naime, od jeseni 2024. godine, svi mali i srednji prijenosni elektronički uređaji koji se prodaju u EU, morat će dolaziti s USB-C priključkom za punjenje.  

To, dakle, uključuje mobilne telefone, tablete, digitalne kamere, prijenosne igraće konzole i e-čitače, dok će USB-C priključak za punjenje postati obavezan za laptope tek 40 mjeseci nakon što zakon stupi na snagu.

„Europski potrošači dugo su bili frustrirani s više punjača koji se nakupljaju sa svakim novim uređajem. Sada će moći koristiti jedan punjač za svu svoju prijenosnu elektroniku“, rekao je izvjestitelj Europskog parlamenta, Alex Agius Saliba.

Ovaj zakon predstavlja dio cilja EU da elektroničke proizvode koji se prodaju u državama članicama učini održivijima i da smanji elektronički otpad, istovremeno pomažući potrošačima da koriste jedan punjač za sve svoje uređaje.

Zakon još treba proći na glasovanju u Europskom parlamentu i Vijeću EU, koje je zakazano kasnije ove godine, ali čini se kako je riječ samo o formalnosti. Europski je parlament u priopćenju jasno naveo da će zakon biti na snazi od jeseni 2024. godine.

Ova će odluka imati najviše utjecaja na Apple, koji je i dalje jedini veliki proizvođač pametnih telefona koji još uvijek koristi vlastiti priključak, umjesto USB-C priključka. No, čini se da više nemaju izbora.

„Za dvije godine, ako Apple želi prodavati svoje proizvode na našem unutarnjem tržištu, morat će se pridržavati naših pravila, a njihov će uređaji morati imati USB-C priključak“, napomenuo je Agius Saliba.

Na koncu, u priopćenju se navodi i da potrošači u EU troše ukupno 250 milijuna eura godišnje na kupnju punjača, a neiskorišteni punjači koji dolaze u paketu s uređajima, čine oko 11.000 tona elektroničkog otpada godišnje.