Poznati detalji o oslobođenju solarnih panela od PDV-a

Vlada Republike Hrvatske na ovotjednoj je sjednici donijela izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koje uključuju i nultu stopu PDV-a na solarne panele

Sandro Vrbanus srijeda, 24. kolovoza 2022. u 16:40

Na sjednici vlade ove je srijede objavljeno i kako će izgledati oslobođenje od PDV-a na solarne panele, što je bilo najavljeno na prošlotjednoj sjednici. Prema prijedlogu izmjena i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji su upućeni u saborsku proceduru, solarne ploče za privatne stambene objekte bit će oporezivane nultom stopom PDV-a.

Točan tekst prijedloga zakona glasi: „…na isporuku i ugradnju solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade koje se koriste za aktivnosti od javnog interesa te isporuku i ugradnju solarnih ploča u blizini takvih objekata, prostora i zgrada PDV se obračunava i plaća po stopi od 0%“.

Obuhvaćena isporuka i ugradnja, ako idu skupa

Prema ovome, oslobođenjem od PDV-a bit će obuhvaćena i isporuka i ugradnja panela, što znači da bi gotovo cijeli iznos investicije trebao biti oslobođen od plaćanja sadašnjih 25% poreza. Solarni će paneli tako za građane pojeftiniti 20%. To bi, prema Vladi, trebalo omogućiti većem broju građana da postanu energetski neovisni i nabave vlastite panele po nižoj cijeni, odnosno prijeđu na obnovljive izvore energije.

Nadalje, Vlada kaže da će se ovime omogućiti primjena stope PDV-a od 0% od strane izvođača na svu opremu i radove potrebne za realizaciju projekata izvedbe takvih jednostavnih građevina u smislu zakona kojim se regulira gradnja, primjerice na inverter, građevinsku konstrukciju, kabelski razvod, izvođenje radova na montaži, projektiranje i ishođenje dozvola. Sama isporuka solarnih ploča bez ugradnje te ostale opreme koja prati ugradnju solarnih ploča kao trgovačke robe bila bi i nadalje oporeziva općom stopom PDV-a od 25%.

Ovo oslobođenje od poreza trebalo bi ublažiti cjenovni udar, tj. poskupljenje samih panela i radova, koje će vrlo vjerojatno uslijediti. Prema tekstu zakona, čini se kako Vlada misli ukinuti PDV samo na fotonaponske sustave (spominju se, naime, kabeli i inverter), dok ne postoji odredba koja bi definirala hoće li se 0% poreza odnositi i na solarne panele za grijanje vode. Upit smo poslali Ministarstvu financija, pa ćemo odgovor objaviti kada ga dobijemo.

Nakon prihvaćanja u Saboru, ovaj bi Zakon trebao zaživjeti vrlo brzo.

📢 12 rata beskamatno

LAPTOPI

Velika ponuda laptopa za rad, igru ili učenje!

198,95€ 1.498,99 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

MONITORI

Upotpuni svoj laptop većim ekranom!

101,99€ 768,44 kn Kupi


Vitki i snažni zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE120

Glatku i široku disperziju visokih frekvencija s čistim srednjim rasponom i munjevitim basom.

778,95 € 5.869,00 kn Kupi

Pravi doživljaj zvuka kao s pozornice

JBL Stage A180

6.5-inčni 2,5-sistemski samostojeći zvučnici, frekvencijski odziv: 40-40 000 Hz, osjetljivost: 90 dB, preporučena snaga pojačala: 20-220 W

549,00 € 4.136,44 kn 573,00 € Akcija