Prva američka savezna država koja će zabraniti TikTok je Montana

Savezna država Montana postala je protekloga petka prva u SAD-u koja je donijela zakon o zabrani korištenja TikToka na svim uređajima, njegovom preuzimanju i bilo kakvom obliku poslovanja

Sandro Vrbanus nedjelja, 16. travnja 2023. u 11:59

Predstavnički dom parlamenta u Montani, saveznoj državi na stjenovitom sjeverozapadu SAD-a, ovoga je petka donio zakon kojim će se na području te savezna država zabraniti korištenje mobilne aplikacije TikTok. Zakon je prihvaćen većinom glasova (54:43), a potom je upućen guverneru Gregu Gianforteu. Potvrdi li ga on svojim potpisom, stupit će na snagu tek u siječnju sljedeće godine, ali će to biti i prvi takav zakon u jednoj američkoj saveznoj državi.

Za očekivati je da će guverner, koji pripada istoj Republikanskoj stranci kao i većina zastupnika, potpisati zakon, budući da je već uveo i zabranu korištenja TikToka na službenim mobitelima državnih dužnosnika.

Predviđene i kazne

Prema izglasanom tekstu zakona, u Montani bi trebalo biti zabranjeno na bilo kojem mobilnom uređaju imati instaliran TikTok, bilo bi onemogućeno preuzimanje te aplikacije sa službenih trgovina te TikTok ne bi imao pravo ni na koji način poslovati unutar te savezne države. U slučaju kršenja pravila o dostupnosti aplikacije, predviđene su kazne od 10.000 dolara na dan, kako za TikTok, tako i za trgovinu aplikacija koja bi ga učinila dostupnim. Privatni korisnici, koji bi prekršili zakon i ipak pristupali ovoj aplikaciji, ne bi bili kažnjavani.

Sasvim je sigurno da će, bude li prihvaćen, zakon poznat kao SB419 vrlo brzo naići na niz regulatornih prepreka i procedura. ByteDance, vlasnik TikToka, već je najavio žalbu, ističući kako navedeni zakon krši ustavno pravo na slobodu govora i izražavanja (Prvi amandman). Problematično je i to što ne postoji potpuno izvediv način za provođenje odredbi tog zakona, što su njegovi predlagatelji i sami priznali.

Kad je riječ o razlozima za zabranu, zakonodavci su naveli sada već poznato (iako nikada javno dokazano) prosljeđivanje podataka s TikToka kineskim vlastima, ali i poticanje mlađih korisnika na opasno ponašanje putem raznih viralnih TikTok izazova. "Prihvaćanje takvog zakona dovelo bi i do presedana, koji bi omogućio vladajućima zabraniti rad bilo kojoj kompaniji, koja im se ne dopada, i to bez jasnih dokaza za bilo kakav prijestup", poručio je Carl Szabo iz udruge internetskih kompanija NetChoice, koje je TikTok član.