Cray kreće u izradu superračunala El Capitan čija će procesorska snaga biti veća od 2 exaFLOPS

Cray tvrtka čija je specijalnost izrada superračunala, a koja se od 2019. godine nalazi pod otkriljem HP Enterprisea, najavila je kako će do 2023. godine izraditi superačunalo temeljeno na AMD EPYC procesorima koje će biti 10X snažnije od današnjeg

Stjepan Bilić nedjelja, 8. ožujka 2020. u 07:00

Sredinom prošle godine stigla je vijest kako je HP Enterprise za 1,3 milijarde USD preuzeo tvrtku Cray čija je primarna djelatnost izrada superračunala. Zahvaljujući tome HP Enterprise za tri godine će se moći pohvaliti kako su proizveli najsnažnije superračunalo na svijetu – El Capitan.

Naime, navedeno superračunalo trebalo bi biti gotovo do 2023. godine i imati procesorsku snagu veću od 2 exaFLOPS. U usporedbi s trenutno najsnažnijim superračunalom na svijetu - Summit,  El Capitan će od njega biti snažniji 10X. Radi još lakšeg dobivanja dojma koliku će snagu imati El Capitan – toliku snagu zajedno nema ni 200 trenutnih superračunala na svijetu.

Sve komponente na kojima će se navedeno računalo temeljiti još uvijek su u razvoju i stoga još uvijek se o njima piše kao o tehnologijama iduće generacije. Primjerice, El Capitan temeljit će se na AMD EPYC procesorima kodnog naziva Genoa koji će se temeljiti na arhitekturi Zen4, zatim AMD Radeon Instinct GPU akceleratore temeljene na budućoj GPU arhitekturi optimiziranoj za procesiranje najkompleksnijih HPC problema pomoću naprednih AI i ML tehnologija, te HBM RAM memoriju iduće generacije kao i treću generaciju Infinity Fabric tehnologije.

Dok se u superračunala većinom ugrađuju custom made procesori, AMD će u El Capitanu koristiti standardne EPYC procesore. Budući će svaki procesor biti izravno povezan s četiri nova Radeon Instinct GPU akceleratora putem široko propusne Infinity Fabric 3.0 konekcije niske latencije bit će mu omogućen uniformni memorijski pristup CPU i GPU što će u konačnici omogućiti osjetno lakše programiranje dva različita tipa procesorskih jedinica.

Kako sav taj hardver ne vrijedi ništa bez softvera AMD će isporučiti i tu neophodnu stavku u vidu softverskih alata iz razvojne platforme otvorenog koda – ROCm. Inače cijena ovog superračunala je 500 milijuna američkih dolara, a bit će namijenjeno čuvanju sigurnosti i održavanje pouzdanosti američkog nuklearnog arsenala. Detaljnije o El Capitanu možete pročitati u službenoj AMD-ovoj najavi ovdje.

Prije nego što se isporuči El Capitan, HPE će 2021. godine isporučiti superračunalo Aurora, koje će se temeljiti na Intelovim procesorima, a koje će imati procesorsku snagu od 1 eksaflopsa.