Virtualnom šetnjom do najbržeg europskog superračunala Hawk

HAWK je najbrže europsko superračunalo, a sada ga možete i obići iz udobnosti vlastite fotelje – virtualnom šetnjom sličnoj onoj na Google Mapsu

Stjepan Bilić utorak, 9. lipnja 2020. u 18:00

Tvrtke AMD i HPE u suradnji s Računalnim centrom Sveučilišta u Stuttgartu omogućile su virtualno razgledavanje najbržeg europskog superračunala – HAWK. Virtualna 360 turneja omogućit će vam kretanje kroz dvoranu u kojoj je smješteno navedeno superračunalo, a zahvaljujući hot-spot poveznicama osim vizualnih dobit ćete i tehničke informacije o superračunalu HAWK.

Inače, HAWK je jedno od najbržih superračunala na svijetu i apsolutno je najbrži sustav opće namjene za znanstveno i industrijsko računarstvo u Europi. Superračunalo Hawk temelji se na Apollo platformi Hewlett Packard Enterprise (HPE) i dizajnirano je za napredne primjene u energetici, klimatskom modeliranju, prometu i zdravstvu.

Sastoji se od 44 rijeke u kojima se nalazi preko 5.600 računskih čvorova, što rezultira s preko 720.000 Zen2 procesorskih jezgara druge generacije AMD EPYC procesora, s maksimalnom izvedbom od oko 26 petaflopsa (26 kvadrilijuma s pomičnim zarezom u sekundi).

Kao ilustraciju, da biste usporedili što računalni sustav od "samo" 1 petaflopa može učiniti u samo jednoj sekundi, morali biste izvoditi jedan izračun svake sekunde idućih 31.688,765 godina.

Obilazak uključuje i intervju s dr. Bastianom Kollerom, izvršnim direktorom HLRS-a, koji objašnjava kako sustav funkcionira i kako se primjenjuje. Hawk omogućuje znanstvenicima i inženjerima da istražuju veće i složenije fenomene, istovremeno podržavajući radne tijekove koji intenzivno koriste podatke koji kombiniraju umjetnu inteligenciju, analizu velikih podataka, duboko učenje i simulaciju.