Antec A400 RGB - Pristupačan i osvijetljen

Ova klasični hladnjak u obliku tornja oplemenjen je RGB LED-icama osvijetljenim prstenom na ventilatoru. Isprobali smo ga na dva jača procesora Intela i AMD-a

Krešimir Matanović petak, 19. srpnja 2019. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Podržani socketi Intel LGA20xx/115x/1366/775; AMD AMx
Ventilatori 1 × 120 mm, RGB LED ring (do 1.800 rpm, PWM)
Dimenzije 125 x 76 x 155 mm
Masa 861 grama (s ventilatorom)
Dodatna oprema 3 godine

A400 klasični je hladnjak u obliku tornja, koji je namijenjen ugradnji na sve moderne desktop sockete (osim TR4), i kućišta koja primaju hladnjake visine 155 milimetara. Ovo posljednje je vrlo bitno, jer je to otprilike granica za neka kućišta iz srednjeg segmenta veličine, koja su ujedno i najpopularnija na tržištu.

Hladnjak je napravljen od vodoravno postavljenih i vertikalno naslaganih tankih aluminijskih limova, kroz koje prolaze četiri bakrene toplovodne cijevi promjera šest milimetara. Način spajanja limova je svijanje, a ne kao kod nekih skupljih hladnjaka, lemljenje. To znači da su i kontakti nešto slabiji, pa time i prijenos topline, pogotovo s toplovodnih cijevi na limove. Bakreni dijelovi nisu presvučeni slojem nikla na račun štednje pri proizvodnji, ali je i završna obrada time malo lošija, te izostaje onaj premium osjećaj.

Četiri toplovodne cijevi na vrhu su pokrivene plastičnim poklopcem koji služi isključivo kao ukras. Na dnu prolaze kroz deblju aluminijsku bazu te ostvaruju direktan kontakt s površinom integriranog hladnjaka procesora. Nasjedna površina grublje je obrađena, no sve te nesavršenosti trebala bi “popeglati” priložena termalna pasta Golden Grease.

Četiri bakrene toplovodne cijevi ostvaruju direktan kontakt s integriranim hlandjakom procesora
Četiri bakrene toplovodne cijevi ostvaruju direktan kontakt s integriranim hlandjakom procesora

Na bazi se nalazi i univerzalni nosač, tj. kopča koja je kompatibilna s tvorničkim nosačima na pločama s AMD-ovim utorima, te plastičnim nosačima za Intelove ploče koji dolaze uz hladnjak. Instalacija je vrlo jednostavna, a jedino na što treba pripaziti jest krutost kopče. Ta krutost čak nas je prisilila na skidanje nosača AM4 socketa, jer kopča nikako nije htjela otpustiti nos koji se nalazi na nosaču, kako bismo normalno skinuli hladnjak. S Intelovim nosačima bilo je nešto manje problema.

Posebna zanimljivost A400 RGB hladnjaka je 120-milimetarski ventilator koji ima RGB LED prsten, koji je stalno osvijetljen i koji prikazuje 256 boja. Ima promjenjivu brzinu vrtnje od 600 do 1.800 okretaja u minuti i protok zraka od 77 CFM. Proizvođač navodi maksimalnu buku od 34.5 dBA, a mi smo na maksimumu izmjerili nešto viših, ali i dalje zadovoljavajuće tihih 40 dB(A). Ako ne overklokiramo, ventilator će najčešće raditi na nešto nižem broju okretaja (1.600 – 1.700), pri čemu smo izmjerili 38 dB.

Hladnjak smo isprobali na dvije platforme – Asus ROG Strix Z390-E Gaming ploča s Intelovim i7-8700K, i Gigabyteova X470 Aorus Gaming 7 WiFi ploča s AMD-ovim Ryzenom 7 2700X. Iz tablica vidimo da su rezultati prosječni i otprilike u rangu s Arcticovim Freezerom 34 eSports Duo na Intelovom procesoru, i puno bolji od njega na AMD-ovom. Stoga možemo zaključiti da je A400 RGB dobar i za ovakve, jače procesore, sve dok ne počnemo overklokirati. Na obje platforme nismo imali problema s memorijskim modulima – ventilator ne nadvisuje nijedan DIMM utor.

Antecov je A400 RGB solidan hladnjak koji se prodaje po povoljnoj cijeni, i u konačnici ima solidne performanse. Ne treba očekivati da će uspješno hladiti overklokirane šesterojezgrene ili osmojezgrene procesore, no s četverojezgrenim ne bi trebao imati problema. Mnogima će se svidjeti jednostavnost montaže, ali i RGB LED osvjetljenje.

Antec A400 RGB

  • Jednostavna instalacija
  • Solidne performanse i s jačim procesorima
  • Visoka kompatibilnost s visokim memorijskim modulima
  • Konkurentna cijena
  • Vrlo kruta kopča otežava demontažu s AMD-ovih procesora
Performanse 7
Buka 8
Izrada 8
Montaža 7
UKUPNO 7
Cijena Oko 35 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Antec