APC Smart-UPS SMT1500IC - Kad nestane struje

Schneider Electric i njihova APC divizija proizvode moćna i svestrana besprekidna napajanja, a Smart-UPS 1500VA jedno je takvo

Krešimir Matanović petak, 5. listopada 2018. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Vrsta Line-interactive
Snaga 1.500 VA, 1.000 W
Dimenzije i masa 439 x 171 x 219 mm, 24 kg
Izlazi 8x IEC 320-C13
Jamstvo 2 godine

Besprekidna napajanja odavno su prerasla poslovnu upotrebu i sve više korisnika prepoznaje prednosti takvog uređaja u vlastitom domu. Ona nude sigurnost prilikom nestanka struje ili fluktuacija u napojnoj mreži. Svi koji rade na računalima znaju koliko je bitno da njihovi podaci na kojima trenutačno rade ne nestanu nestankom električne energije. Upravo tu u pomoć dolaze ovakvi uređaji.

UPS koji smo dobili na test, model oznake SMT1500IC, spada u Smart-UPS obitelj proizvoda koji su namijenjeni poslovnoj, ali i kućnoj primjeni. Donosi podršku za tehnologiju SmartConnect, koja omogućuje udaljeni nadzor rada, s automatskim obavještavanjem, nadogradnjama firmwarea i naprednom podrškom, što ga čini pravim poslovnjakom.

Ovaj je UPS tzv. “tower” izvedbe, za razliku od verzija koje se ugrađuju u serverske ormare. Prednja maska uređaja je plastična, a sve je ostalo metalno. S bočne se strane pri kraju nalazi rešetka iza koje je ventilator, koji hladi elektroniku i transformator, smješten iza baterija. Ventilator se uključuje prema potrebi, u trenutku kada je visoko opterećenje ili kada uređaj isporučuje energiju iz baterije. U radu je vrlo bučan.

Na prednjoj se maski nalazi omanji LCD, a iznad njega su kontrolne LED-ice – Online, On Battery, Error Detected i Replace Battery te široka tipka Power. Ispod ekrana četiri su tipke za kretanje menijima – Escape, Enter, Up i Down.

Stražnja je strana ispunjena s osam IEC 320-C13 utičnica, jednom IEC 320-C14 utičnicom, dva RJ-45 porta, USB portom, sigurnosnim konektorom baterije i pokrivenim Smart Slotom
Stražnja je strana ispunjena s osam IEC 320-C13 utičnica, jednom IEC 320-C14 utičnicom, dva RJ-45 porta, USB portom, sigurnosnim konektorom baterije i pokrivenim Smart Slotom

Straga je osam IEC 320-C13 utičnica za uređaje, produžne letve i ostalo. Desni set utičnica, označen zelenom bojom, takozvane su kontrolirane utičnice. Pored njih je IEC 320-C14 za napajanje UPS-a iz gradske mreže, a iznad je tipka Overload Protector. UPS posjeduje i konektor za baterije, koji iz sigurnosnih razloga tvornički dolazi odspojen. Stražnju stranu još ispunjavaju i dva RJ-45 porta (APC Smart Connect port i serijski port), jedan USB komunikacijski port, te Smart Slot (za kartice s dodatnim komunikacijskim portovima).

U SMT1500IC ugrađene su dvije olovne baterije s kiselinom, spojene u serijsku vezu. Daju ukupnu snagu od 1.000 W, ili prividnu od 1.500 VA. UPS je line-interactive tipa, što znači da je u osnovi offline topologije, ali s buck-boost transformatorom koji kontinuirano kompenzira padove napona i gladi izboje, pri čemu ne koristi akumuliranu energiju u baterijama. Time se produžuje vijek autonomije uređaja kada jednom nestane glavnog izvora energije, ali i vijek trajanja baterije. Ulazni napon može varirati od 160 do 286 V (50/60 Hz), a izlazni je 230 V s distorzijom manjom od 5%. Bitna stavka kod svih UPS-a je vrijeme transfera, to jest vrijeme koje je proteklo od nestanka električne energije iz gradske mreže do prebacivanja na baterije. Kod ovog modela to može varirati od 6 do 10 ms, što je dovoljno da sva oprema ostane uključena.

SMT1500IC poseban je po svojim pametnim funkcijama. Gotovo svima njima možemo upravljati preko prednje kontrolne jedinice s LCD-om, ali i pomoću softvera PowerChute Business Edition v9.5 te web-preglednika.

UPS smo u testu opteretili računalom koje je pod stalnim opterećenjem trošilo oko 465 W. Nakon iskapčanja kabela iz gradske mreže, UPS je još 34 minute napajao računalo, nakon čega je mjerač napokon pokazao 0% napunjenosti baterije. Prema tvrdnjama proizvođača, vrijeme punjenja ispražnjenih baterija je tri sata, a mi smo izmjerili kako su ta tri sata dovoljna da razina napunjenosti dođe od 0% do 96%, s time da je za posljednjih 4% trebalo još nekoliko sati.

SMT1500IC je među najskupljim, ali i najboljim uređajima prividne snage 1.500 VA na tržištu. Napredne mogućnosti čine ga prvim izborom za poslovnu upotrebu, s automatskim obavijestima, nadogradnjama firmwarea i naprednom korisničkom podrškom. Tu su i napredni dijagnostički self-testovi, obavijest o dotrajalosti baterije, Green Mod rada i koješta drugo.

APC Smart-UPS 1500VA

  • Snaga
  • Velik broj izlaza
  • Mogućnosti konfiguracije i nadzora
  • Ugrađeni LCD
  • Cijena
  • Bučan ventilator
Performanse 10
Buka 6
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 3.450 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Schneider Electric