Recenzije

ASUS ROG Crosshair VIII Impact - Malena, opremljena i moćna

Krešimir Matanović subota, 11. siječnja 2020. u 15:30

Asusovi su inženjeri na malu mini-DTX ploču upakirali toliko toga da može posramiti i neke puno veće

specifikacije
Čipset AMD X570
Socket Socket AM4
Memorija 2 × DDR4, do 4.800+ MHz, maks. 64 GB
PCIe konektori 1 × PCIe 4.0 x16 (CPU)
SATA / M.2 / U.2 4 × SATA, RAID 0, 1, 10 (čipset)
2 × M.2 do 2280 NVMe/SATA PCIe 4.0 x4
Mreža 1 × GbE Intel I211-AT
Intel Wi-Fi 6 AX200 / Bluetooth 5.0
Audio ROG SupremeFX
ESS ES9023P DAC
Stražnji konektori Clear CMOS tipka
BIOS Flashback tipka
Q-Code LED
2 × Wi-Fi/BT antene
1 × LAN (RJ45)
2 × USB 3.2 Gen1
6 × USB 3.2 Gen2
1 × USB-C 3.1 Gen2
3 × audio konektor
1 × optički S/PDIF izlaz

Asus je dosad ime Impact koristio kod mini-ITX ploča za Intelove procesore. Sada su ga prvi put iskoristili za jednu ploču namijenjenu procesorima Ryzen, a malo su i povećali format u mini-DTX.

Format Mini-DTX najmlađi je takav format za desktop matične ploče, a predstavljen je 2007. godine. Dimenzija je 20.3 x 17 centimetara, što znači da je matična ploča 3 centimetra viša od ploča Mini-ITX formata, koje su dimenzija 17 x 17 centimetara. Tri su dodatna centimetra Asusovim inženjerima omogućila smještaj više komponenata i utora na samu ploču, kao što je, primjerice, SO.DIMM2 u koji se stavlja adapter s dva M.2 socketa na sebi.

M.2 adapter koji priključujemo na SO.DIMM2 utor donosi dva M.2 2280 socketa, s pripadajućim hladnjacima za SSD-e
M.2 adapter koji priključujemo na SO.DIMM2 utor donosi dva M.2 2280 socketa, s pripadajućim hladnjacima za SSD-e

Neke stvari ipak nisu mogle biti dio PCB-a pa je tako zvučni podsustav smješten na dodatnu karticu. S obzirom na malene dimenzije, raspored elemenata po ploči morao je biti prilagođen tako da sve stane, a da nijedan utor, konektor i slično ničemu ne smetaju. I tu su Asusovi inženjeri iskoristili sve dosadašnje bogato iskustvo u gradnji ploča. Tako je, primjerice, X570 čipset, koji sada zbog kompleksnosti zahtijeva aktivno hlađenje, pomaknut bliže stražnjem I/O dijelu, kako bi bio unutar integriranog rashladnog sustava. Nadalje, dva su vertikalna SATA konektora postavljena na mjesto gdje kabeli neće smetati grafičkoj kartici, a tamo gdje bi mogli, postavljeni su horizontalni SATA konektori. Kompletan je raspored zapravo toliko dobar, da ga skoro možemo proglasiti pravim malim remek-djelom na površini od samo 345,1 centimetar kvadratni.

Rashladni sustav i napajanje

Na gornjem se dijelu ploče, standardno odmah pored integriranog rashladnog sustava s dva mala tiha ventilatora za VRM i čipset, nalazi AM4 socket za procesore, sa standardnim rupama i nosačima za hladnjake. Iznad njega smještena je 2-fazna napojna jedinica za SOC i DIGI+ VRM kontroler, a na lijevoj, ispod masivnog aluminijskog hladnjaka, 4-fazna je Vcore VRM jedinica s osam TDA21472 power stageova (svaki može isporučiti 70 ampera struje) u konfiguraciji tako da su po dva spajana u paralelu. Osam je MicroFine Alloy prigušnica, pripadajući kondenzatori te VRM kontroler ASP1405. Napojna je jedinica tako vrlo učinkovita i dovoljno robusna za overklokiranje i najjačih Ryzenovih procesora. Na ploči se nalaze i neki od elemenata koji otkrivaju kako je namijenjena i za ekstremno overklokiranje – LN2 jumper, tipka Safe Boot, tipka Retry, prekidač Slow Mode i konektor za termalni senzor. Memorijska su utora samo dva pa je podržano maksimalno 64 GB DDR4 memorije, brzine do 4.800 MHz prilikom overklokiranja.

Uz desni rub ploče grupirani su 24-pinski ATX konektor, i 8-pinski EPS konektor za napajanje, a ispod njih je tipka Power te dva vertikalna interna USB 3.0 i USB 3.1 konektora. Iznad jedinog PCIe 4.0 x16 slota nalazi se spomenuti SO.DIMM2 slot, na koji priključujemo dodatni adapter s dva M.2 socketa i aluminijskim hladnjakom za SSD-ove. Ploča ima i konektor za ARGB LED trake te 4-pinski konektor za vodenu pumpu i 3-pinski za mjerač protoka vode, uz standardne 4-pinske konektore za ventilatore. S donje se strane ploče, uz još poneki kontroler, nalazi i velika aluminijska ploča koja učvršćuje konstrukciju i poboljšava hlađenje s integriranom toplovodnom cijevi, a na donjoj desnoj strani smještene su i RGB LED-ice, kao dio Aura osvjetljenja.

Ograničeni SupremeFX

Spomenuta SupremeFX 8-kanalna HD audiojedinica na zasebnom je PCB-u, spojena na audiokonektor i okrenuta prema dolje, sa zaštitnim limom na vrhu. CODEC je S1220, koji podržava 32-bitni/192 kHz playback (ali ne i za 8-kanalni audio zbog ograničenja u propusnosti), podržava 120 dB SNR audio playback i 113 dB SNR snimanje. Tu je i jedan ESS ES9023P HD DAC, a sa softverske strane, kao i uvijek, tu je Sonic Radar III, Sonic Studio III i Virtual Mixer.

Jedan od zanimljivijih dijelova ploče je i stražnji panel koji ima i zasebni dio koji se naziva Impact Control card. Ta se kontrolna “kartica” sastoji od Q-code LED displeja, tipke Clear CMOS, tipke Reset (Flexkey) i tipke USB BIOS Flashback. Ostatak se stražnjeg panela sastoji od dva plava USB 3.2 Gen 1 konektora, pet crvenih Type A USB 3.2 Gen 2 portova, jednog USB 3.2 Gen 2 Type C konektora, Anti surge RJ-45 LAN porta, tri osvijetljena i pozlaćena audio jacka, jednog S/PDIF izlaza i 2×2 WiFi modula, tj. dva konektora za antene. Tu je, jasno, i zaštitni lim, koji je integriran u veliki hladnjak. WiFi modul je Intelov AX200 s podrškom za MU-MIMO i dual band (2.4/5 GHz, HT160, 2.4 Gbps) te Bluetoothom 5.0. LAN kontroler je poznati Intelov I211-AT podržan sa softverom ROG Game First.

Asus je na malenu s Mini-DTX površinu ploče Crosshair VIII Impact uspio smjestiti bogatu opremu, kakve se ne bi posramile ni mnogo veće ROG ploče. Ima sve što je potrebno za gradnju jednog minijaturnog high-end računala. Overklokeri će biti zadovoljni robusnom napojnom jedinicom, vrlo dobrim hlađenjem VRM-a i čipseta, a svi ostali bogatom opremom, koja uključuje M.2, USB 3.2 Gen 2 utore, WiFi AX karticu, dobru audiojedinicu itd. Mnogo se pozornosti pridodalo i layoutu koji je mudro složen kako bi sve bilo dostupno, i kako ništa ničemu ne bi smetalo.

Za igrače, tu je PCIe 4.0 x16 utor na koji je moguće ugraditi i najveće grafičke kartice i stvoriti pošteni igraći stroj. Entuzijasti će svakako uživati u ovom komadu hardvera, bilo dok ga pregledavaju, ugrađuju u funkcionalno računalo ili overklokiraju, pa čak i ekstremnim vrstama hlađenja. Jasno, kako biste zaista i uživali u ovom posebnom komadu hardvera, treba izdvojiti i pozamašan iznos.

ASUS ROG Crosshair VIII Impact

  • Raspored komponenti s obzirom na dimenzije
  • Izgled
  • Robusna napojna jedinica i dobar rashladni sustav
  • OC mogućnosti
  • Mnoštvo opreme (USB 3.2 Gen 2, M.2, dobra audiojedinica itd.)
  • Odličan UEFI i softver
  • Ograničenja audiosustava
Dodatne mogućnosti 10
Ponuda konektora 9
VRM i hlađenje 10
Performanse 10
Cijena 6
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 400 € Prikaži sve cijene Ustupio: Asus