Recenzije

Asus ROG Strix B450-I Gaming – premium klasa malog formata

Denis Arunović utorak, 31. srpnja 2018. u 20:41

AMD-ov čipset B450 od danas je i službeno dostupan. Jedna od zanimljivijih implementacija je ova Asusova mini ITX ploča u ROG Strix bojama

Procesori Ryzen druge generacije lansirani su zajedno s matičnim pločama temeljenim na čipsetu X470. Usporedni test ovakvih ploča imamo u aktualnom ljetnom dvobroju časopisa Bug, no danas je tema malo drugačija – službeno lansiranje matičnih ploča temeljenih na nešto manje moćnom čipsetu B450. On na tržištu nasljeđuje čipset B350, na jednak način kao što čipset X470 nasljeđuje stariji X370.

Bitno je naglasiti da ovo "nasljeđuje" nema tako jasno značenje jer sve ploče temeljene na starijoj generaciji čipseta uredno podržavaju nove procesore serije Ryzen 2000. S novim pločama u pravilu ćete dobiti malo ispoliraniju platformu i potencijalno neke sitne dodatke koji su u trendu ove godine.

Što se tiče odnosa mogućnosti čipseta B450 i X470, situacija je sljedeća. Kao što se može vidjeti u priloženoj tablici, B450 ne podržava dijeljenje PCIe 3.0 kanala na dva utora za grafiku, pa nema podrške za SLI. Također čipset ne podržava šest već dva USB 3.1 Gen1 porta, te ima dvokanalni SATA kontroler umjesto četverokanalnog na X470. Tu je i nešto slabija PCIe podrška – proizvođači ploča mogu koristiti šest umjesto osam kanala. Kod tumačenja tablice imajte na umu da i sâm Ryzen procesor ima neke karakteristike čipseta – primjerice osim PCIe i memorijskog kontrolera ima integriran i USB te SATA kontroler. Sve u svemu, za većinu korisnika B450 čipset je sasvim prihvatljivo rješenje, pogotovo ako imamo na umu da su B450 ploče u pravilu jeftinije nego X470 ploče.

ROG Strix B450-I Gaming

specifikacije
Čipset AMD B450
Socket Socket AM4
Memorija 2x DDR4, do 3.600 MHz, maks. 32 GB
PCIe konektori 1 x PCIe 3.0 x16
SATA / M.2 / U.2 4 x SATA, RAID 0, 1, 10
2 x M.2 do 2280 NVMe/SATA PCIe 3.0 x4
Mreža 1 x GbE Intel I129V
Asus WiFi 802.11ac MIMO 2x2 + BT 4.2
Audio SupremeFX / Realtek S1220A
Stražnji konektori 1 x HDMI 2.0
1 x LAN (RJ45)
2 x WiFi antene
2 x USB 3.1 Gen2
4 x USB 3.1 Gen1
3 x audio konektora

Rado bi vam pokazali jednu takvu jeftinu ploču, no prije nego što se autor ovih redaka zaputio na zasluženi godišnji odmor, do Bug laba stigla je samo jedna ploča temeljena na B450 čipsetu – specifična i samim time relativno skupa.

Riječ je o Asusovoj ROG Strix B450-I Gaming, matičnoj ploči mini ITX formata koja će, kada stigne do hrvatskih dućana, koštati oko 1.400 kn. Toliko naime košta i njezina izravna prethodnika ROG Strix B350-I Gaming. Tu ploču nismo imali prilike isprobati, no brza usporedba na Asusovim stranicama otkriva nam da su dvije ploče praktički identične.

U malu, ali deblju kutiju Asus je osim ploče upakirao dva crna SATA kabela, trokutastu antenu za WiFI, set jednokratnih plastičnih vezica, vijke za montažu M.2 SSD-ova, tapecirani zaštitni limić za stražnje konektore, produžne kabele za spajanje RGB traka, set ROG naljepnica, DVD s driverima i softverom te priručnik za uporabu.

Ploču je dizajnirana neobično – tik do ojačanog PCIe utora smješten je uzdignuti daughterboard namijenjen ugradnji M.2 SSD-a, a na kojeg su ugrađeni i analogni konektori integrirane zvučne kartice. Riječ je o tri konektora crne boje koji imaju i svoje vlastito osvjetljenje radi lakšeg priključivanja kabela (crveno, zeleno, plavo). Zanimljivo je da ploča usprkos korištenju high-end zvučnog rješenja (SupremeFX, Realtek S1220A, kombiniran s dva operacijska pojačala i hi-fi kondenzatorima) ne nudi više od tri analogna konektora, niti digitalni optički izlaz za izravno spajanje pojačala ili zvučnika s integriranim pojačalom. Valja napomenuti da usprkos tome što ima samo tri analogna konektora ova ploča i dalje podržava 7.1 setove zvučnika. Kako je ilustrirano u priručniku, za spajanje ovakve kombinacije potrebno je iskoristiti sva tri stražnja konektora te jedan interni konektor koji je u praksi izveden na prednju stranu kućišta. Nekako sumnjamo da će se netko odlučiti na ovakvo spajanje, pa ovo spominjemo više radi faktološke točnosti. 

Spomenuti primarni M.2 konektor ima svoj prilično masivni hladnjak, a ploča nudi i još jedan skriveni M.2 konektor na poleđini. Ovaj pak nije hlađen, a može biti aktivan isključivo ako je u Socket AM4 ugrađen Ryzen procesor, ali ne i APU. Čak i u tom slučaju istovremenim korištenjem oba M.2 konektora gubimo maksimalnu propusnost PCIe utora za grafiku, pa ona pada s x16 na x8 kanala. Dobro je to što oba M.2 utora nude maksimalnu propusnost, dakle četiri PCIe 3.0 kanala, što nije slučaj s velikom većinom drugih Socket AM4 ploča temeljenih na čipsetima iz serije 400.

Tik do analognih audio konektora imamo dva konektora za antene iza kojih se nalazi nespecificirani čipset koji nudi WiFi MIMO 2x2 po 802.11 ac standardu (maksimalno do 866 Mb/s) i Bluetooth 4.2. Žična mreža je gigabitna Intelova, a tu su još dva USB 3.1 Gen2 konektora (crvene boje), četiri USB 3.1 Gen1 konektora i HDMI za integriranu grafiku ako je u ploču ugrađen APU. S obzirom na ponudu konektora i općenito pripadnost ROG proizvodnoj marki, ova ploča nije baš zamišljena da bude srce HTPC-a odnosno da se koristi s APU-om već je više zanimljiva korisnicima koji žele složiti kompaktno, ali snažno računalo temeljeno na Ryzen procesoru.

U tom kontekstu zanimljivo nam je baciti pogled na VRM odnosno Asusovu implementaciju istog. Riječ je o 6+1-faznom rješenju (šest faza za jezgre procesora, jedna za SoC i sve što je u njemu) kojim upravlja Asusov Digi+ digitalni kontroler (preimenovani ASP1405I). Za CPU faze koriste se Infineonovi MOSFET-ovi International Rectifier 3553M koji mogu isporučiti maksimalno 40 ampera, a maksimalnu efikasnost postižu pri izlaznoj struji od 10 ampera. Za SoC fazu je iskorišten International Rectifierov 3555M koji može isporučiti do 60 ampera, a najefikasniji je dok isporučuje 18 ampera. 

Napomena - gornji paragraf je promijenjen u odnosu na originalnu verziju recenzije jer smo pogrešno zaključili da je Asus na ovoj ploči kao i na B350 inačici koristio Infineove MOSFET-ove boljih karakteristika. Na našem testnom primjerku oznake s MOSFET-ova koji napajaju jezgre procesora su izgrebane, pa otuda i greška

S obzirom da kod maksimalne efikasnosti ovaj VRM procesoru može isporučiti 78 A struje pri maksimalnoj efikasnosti naponske jedinice, a tipičan radni napon AMD-ovog Ryzena pod maksimalnim opterećenjem iznosi 1,2 volta, VRM je sposoban maksimalno efikasno napajati 95-vatni ili slabiji AMD-ov procesor. S većom potrošnjom (zbog overklokiranja ili korištenja procesora s višim TDP-om kao što je Ryzen 7 2700X), efikasnost pada, pa time i zagrijavanje cijelog sklopa raste. CPU VRM-ove hladi pasivac solidne veličine (za mini ITX ploču).

Sve u svemu, ako želite složiti jaču konfiguraciju temeljenu na Ryzen procesoru, a ciljate na mini ITX format, ROG Strix B450-I Gaming nameće se kao odličan izbor pod uvjetom da ne planirate spajati 7.1 sustave zvučnika i ne treba vam optički izlaz zvučne kartice kartice. 

Asus ROG Strix B450-I Gaming

 • Dva M.2 utora za SSD-ove pune brzine
 • Hladnjak na primarnom M.2 utoru
 • USB 3.1 Gen2 konektori
 • Odličan UEFI
 • Kvalitetan zvuk
 • Integriran WiFi i Bluetooth
 • RGB osvjetljenje
 • Viša cijena
 • VRM nije optimiziran za 95-vatne i jače procesore
 • Nema optički audio izlaz
 • Samo tri stražnja analogna audio konektora
Dodatne mogućnosti 8
Ponuda konektora 7
VRM i hlađenje 7
Performanse 9
Cijena 7
UKUPNI DOJAM 7
Cijena oko 1.400 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Asus