Audio-Technica ATH-M20xBT - Dodana bežičnost, zadržana povoljnost

Dodavanjem bežičnosti početnim slušalicama iz najpoznatije linije u svojoj povijesti, Audio-Technica dobila je model koji će, zbog dobrog omjera uloženog i dobivenog, biti zanimljiv širokom krugu korisnika

Davor Šuštić petak, 30. prosinca 2022. u 05:00
specifikacije
Izvedba Zatvorene, over-ear (okvir gore)
Zvučnički driver Dinamički (40 mm)
Frekvencijski odziv 5-32.000 Hz
Impedancija/Osjetljivost 36 Ω / 100 dB/mW
Deklarirano trajanje baterije 60 h
Povezivost Bluetooth 5.0 (SBC, AAC), 3,5 mm
Dodaci USB-C kabel za punjenje, 3,5-mm audiokabel
Jamstvo 2 godine

Ako ste čitali našu recenziju izvrsnih Audio-Technicinih Bluetooth slušalica ATH-M50xBT2, koje nam, više od godinu dana nakon izlaska, nastavljaju biti jedan od favorita u kategoriji do 1.500 kuna, tada vam ne treba objašnjavati genezu modela ATH-M20xBT. No, čak i ako vam je ona promakla, već se iz njihova naziva može naslutiti o čemu se radi: japanska tvrtka uzela je svoje megapopularne studijske slušalice ATH-M20x te im je dodala funkciju bežične reprodukcije zvuka. Pritom se pazilo na to da cijena ostane u razumnim granicama; štoviše, s obzirom na to da ona iznosi 86 eura, slušalice ATH-M20xBT potencijalno su zanimljive korisnicima koji ne raspolažu izdašnim budžetom, poput srednjoškolaca i studenata.

Premda se, dakle, radi o razmjerno povoljnim bežičnim slušalicama, Audio-Technica ne pokušava živjeti na staroj slavi žičnog izvornika, već ih je izvela promišljeno. To, konkretno, znači da ATH-M20xBT sadrži Bluetooth 5.0 čip s podrškom za tehnologiju Bluetooth Multipoint, koja omogućuje istodobno spajanje slušalica s dva izvora zvuka, poput laptopa i mobitela, kako bismo mogli, primjerice, odgovarati na telefonske pozive bez potrebe za ručnim prebacivanjem slušalica na mobitel. Ta funkcija bit će zgodna i korisnicima dvaju mobitela. Kad je riječ o kodeku za bežični prijenos zvuka, podržani su samo osnovni: SBC i AAC. Stava smo kako su same slušalice dovoljno rezolutne da bi se osjetili benefiti naprednijih kodeka, ali to nikad nećemo saznati.

Iako slušalice djeluju pomalo krhko, tijekom godina nebrojeno su puta dokazale svoju izdržljivost
Iako slušalice djeluju pomalo krhko, tijekom godina nebrojeno su puta dokazale svoju izdržljivost

Traju i traju

Mislilo se i na drugi esencijalni aspekt bežičnih slušalica: vrijeme autonomije. Ona je deklarirana na punih 60 sati, i takva će zaista biti u praksi, uz pretpostavku da se držite umjerenih glasnoća slušanja. Vrlo glasno slušanje, za kakvo su slušalice ATH-M20xBT svakako sposobne, skratit će trajanje baterije za nekoliko sati, no još uvijek ga zadržati iznad 50 sati, što je za povoljne bežične slušalice prilično impresivan rezultat.

Baterija će se pojačano trošiti i u slučaju korištenja takozvanog Low Latency Modea, načina rada u kojem se smanjuje latencija prilikom bežičnog prijenosa zvuka. Dotični je praktičan prilikom gledanja videa i mobilnog igranja, jer osjetno smanjuje kašnjenje zvuka za slikom, do mjere da ono prilikom gledanja sadržaja na YouTubeu, Netflixu i srodnim servisima postaje neprimjetno. Zagriženiji mobilni igrači, osobito oni koji preferiraju mrežne pucačine, osjetit će blago kašnjenje zvuka čak i s aktivnim Low Latency Modeom, no takvima se ionako bolje držati žičnih slušalica. Prilikom slušanja glazbe Low Latency Mode nema smisla koristiti, jer tada bežični lag nije relevantan čimbenik. Sama funkcija uključuje se i isključuje trostrukim pritiskom tipke Power, smještene na lijevu slušalicu.

U kutiji su priložena oba potrebna kabela, a za punjač morat ćete se pobrinuti sami
U kutiji su priložena oba potrebna kabela, a za punjač morat ćete se pobrinuti sami

Posljednja pohvala vezana uz bateriju odnosi se na način punjenja. Naime, ugrađeni USB-C port, također smješten na lijevu slušalicu, podržava tehnologiju brzog punjenja, tako da je svega 10 minuta na punjaču dovoljno za nova tri sata bežičnog rada. USB-C kabel za punjenje priložen je u kutiji, a za punjač ćete se morati pobrinuti sami. Poslužit će bilo koji adapter za mobitel, kao i USB port vašeg stolnog ili prijenosnog računala.

Opcionalna žica

U slučaju da vam se baterija ipak uspije isprazniti, a niste u blizini USB porta pomoću kojeg biste ju mogli napuniti, dobro će vam doći 3,5-milimetarski konektor na lijevoj slušalici. Pomoću njega se slušalice s izvorom zvuka mogu povezati žično i koristiti kao bilo koji pasivni model, dakle, bez korištenja baterije.

Ako vjerujemo Audio-Technicinim službenim materijalima, ATH-M20xBT trebao bi zvučati poput žičnog modela ATH-M20x, na kojem je temeljen. Slušalice ATH-M20x posljednji sam put koristio 2021. godine, a ljudski mozak ima izrazito slabo "akustičko pamćenje", stoga bi bilo neozbiljno da vršim izravne usporedbe iz sjećanja. Ipak, nakon pregleda vlastitih utisaka s testa modela ATH-M20x, dojma sam kako je ATH-M20xBT ipak ugođen ponešto drugačije.

Lijeva slušalica sadrži dva konektora: USB-C za punjenje baterije i 3,5-milimetarski ulaz za zvuk
Lijeva slušalica sadrži dva konektora: USB-C za punjenje baterije i 3,5-milimetarski ulaz za zvuk

Primjerice, dok mi je ATH-M20x zvučao pomalo zagušeno visokim frekvencijama, kod modela ATH-M20xBT isti dio frekvencijskog raspona zvuči prilično otvoreno, na trenutke čak i "presvijetlo". Srećom, vrlo zadovoljavajuća količina basa stvara dobar balans s prezentacijom gornjeg dijela spektra, a kada se tome pridoda naglašeno i iznenađujuće detaljno vokalno područje, dobiva se vrlo dobar zvuk, koji ni u jednom trenutku ne postaje dosadan, a ni naporan za slušanje. Onaj tko traži slušalice u kategoriji do 100 eura, definitivno neće ostati razočaran.

Bez aplikacije

U slučaju da posjedujete dobro pojačalo za slušalice, još ćete više iz Audio-Technicinog modela izvući u žičnom načinu rada. Primjerice, u kombinaciji s Toppingovim fenomenalnim pojačalom A90 Discrete, ATH-M20xBT zvuči čišće, čvršće i neusporedivo moćnije. Međutim, ATH-M20xBT nema smisla kupovati za primarno žični način korištenja, prije svega zato što nije moguće istodobno koristiti žicu i Bluetooth. Ako planirate rabiti žicu, tada vam je pametnije (i povoljnije) kupiti "obični" model ATH-M20x.

Spomenimo još i da ugrađene zvučničke jedinice odlično reagiraju na ekvilizaciju, pa nam je utoliko više žao što slušalice ATH-M20xBT nisu podržane u mobilnoj aplikaciji Audio-Technica Connect, gdje kod nekih tvrtkinih bežičnih modela, kao što je izvrsni ATH-M50xBT2, možemo upravljati ekvilizatorom.

Kontrole su izvedene pomoću tri tipke. Središnja (Power) pauzira i pokreće glazbu, dvostruki pritisak aktivira glasovnog asistenta, a trostruki Low Latency Mode. Druge dvije tipke namještaju glasnoću (kratki pritisak) i prebacuju pjesme (pritisak i držanje)
Kontrole su izvedene pomoću tri tipke. Središnja (Power) pauzira i pokreće glazbu, dvostruki pritisak aktivira glasovnog asistenta, a trostruki Low Latency Mode. Druge dvije tipke namještaju glasnoću (kratki pritisak) i prebacuju pjesme (pritisak i držanje)

Konstrukcijske karakteristike slušalica nisu se mijenjale. I dalje se radi o modelu koji u rukama djeluje pomalo krhko, ali davno se iskazao "na terenu", pa bi svoje vlasnike trebao vjerno služiti dugi niz godina. Slušalice nisu ni na koji način sklopive, što donekle otežava njihovo prenošenje u prenatrpanim ruksacima.

Čitav kostur neobično je lagan i fleksibilan, a to u konačnici rezultira izvrsnom udobnošću. Riječ je o slušalicama koje se mogu držati na glavi cijeli dan, bez ikakva žuljanja, prekomjernog pritiska na neki dio glave, ili bilo koje druge neugodnosti. Cjelokupnoj udobnosti pridonosi i prilično mala sila pritiska na područje oko ušiju. To, doduše, također znači da je pasivna izolacija buke ispodprosječna; ako od slušalica očekujete da vas potpuno izoliraju od okoline, ATH-M20xBT nisu dobar izbor.

U svim drugim slučajevima, riječ je vrlo isplativim bežičnim slušalicama, koje nude dobar zvuk, provjerenu robusnost, visoki stupanj udobnosti, izvrsnu bateriju i poneki itekako koristan dodatak, na čelu s Bluetooth Multipointom.

Audio-Technica ATH-M20xBT

  • Vrlo izdržljiva baterija
  • Podržan Bluetooth Multipoint
  • Upotrebljivi mikrofoni za telefoniranje
  • Brzo punjenje baterije
  • Dokazana dugoročna izdržljivost i trajnost
  • Visok stupanj udobnosti
  • Mogućnost pasivnog žičnog rada
  • Low Latency način rada
  • Dobra kvaliteta zvuka (s obzirom na cijenu)
  • Ispodprosječna pasivna izolacija zvuka
  • Nemogućnost sklapanja slušalica
Cijena 86 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art
Bug 362 siječanj 2023.