Audio-Technica ATH-M50xBT2 - Stari znanac u bežičnom ruhu

Novo izdanje bežične varijante jednih od najpopularnijih slušalica na svijetu oduševilo nas je – apsolutno svime

Davor Šuštić petak, 31. prosinca 2021. u 00:00
Specifikacije
Izvedba Zatvorene, over-ear (okvir gore)
Zvučnički driver Dinamički (45 mm)
Frekvencijski odziv 15-28.000 Hz
Impedancija/Osjetljivost 38 Ω / 99 dB/mW
Deklarirano trajanje baterije 50 h
Povezivost Bluetooth 5 (SBC, AAC, LDAC), 3,5 mm
Dodaci Torbica za prenošenje, USB-C kabel za punjenje, 3,5-mm audiokabel
Jamstvo 2 godine

Audio-Technica ATH-M50x ubrajaju se među najpopularnije naglavne slušalice modernog doba. Japanska tvrtka u njima je uspješno objedinila robusnu konstrukciju, udobnost prilikom dugotrajnog korištenja te, najvažnije, izvrsnu kvalitetu zvuka, kakvu je inače trebalo tražiti kod drastično skupljih konkurenata. Zbog impresivne detaljnosti i pažljivo izbalansiranog frekvencijskog odziva, slušalice ATH-M50x njihovi vlasnici podjednako rado koriste za slušanje, ali i miksanje glazbe, kao i za montažu videa te sve druge zadatke gdje je vjernost reprodukcije imperativ.

Sve kontrole, kao i USB-C konektor za punjenje, smješteni su na lijevu slušalicu
Sve kontrole, kao i USB-C konektor za punjenje, smješteni su na lijevu slušalicu

S ciljem modernizacije provjereno odličnih slušalica, Audio-Technica je 2018. godine lansirala njihovu Bluetooth varijantu ATH-M50xBT. Dotična je nedavno doživjela zatezanje bora te se sada naziva ATH-M50xBT2. U slučaju da posjedujete originalni ATH-M50xBT, zanimat će vas kako osvježeni model donosi USB-C konektor za punjenje, tehnologiju brzog punjenja, poboljšane mikrofone za telefoniranje i izdavanje glasovnih naredbi, podršku za ponajbolji Bluetooth audiokodek LDAC te Bluetooth multipoint funkcionalnost, koja nam omogućuje da slušalice budu istodobno bežično povezane s dva izvora. Riječ je o pozamašnoj listi poboljšanja, koja su usto i vrlo suvisla. Štoviše, izuzev tehnologije aktivnog blokiranja buke, ne pada nam na pamet nijedan dodatak koji bi kupci bežičnih naglavnih slušalica u ovom trenutku mogli poželjeti.

Poboljšana bežična akustika

Uza sve to, novi model osjetno je napredovao i na polju bežične kvalitete zvuka. ATH-M50xBT2 usudili bismo se proglasiti jednima od najbolje izbalansiranih bežičnih slušalica koje novac trenutačno može kupiti. Time želimo kazati kako nema napadnog fokusa na basove, a ni agresivnog umjetnog dodavanja živosti njihovoj akustičkoj prezentaciji. Svi dijelovi frekvencijskog spektra izuzetno su dobro međusobno povezani, a naglasak je na slojevitosti i detaljnosti, u basovima, a još više u srednjim i visokim frekvencijama. Riječ je o jednima od onih slušalica koje će vam u omiljenim pjesmama, koje ste čuli na tisuće puta, otkriti neke nove zvukove i pozadinske finese, koje su vam na manje rezolutnim slušalicama i zvučnicima jednostavno promakle.

Zahvaljujući toj silnoj količini detalja, zvuk Audio-Technicinih slušalica doimat će vam se širim i grandioznijim nego što zapravo jest, a svakako prozračnijim no što biste od jednih zatvorenih slušalica očekivali. Basovi zvuče odlično – imaju dubinu i punoću, ali i brzinu i agilnost, kakva je itekako dobrodošla u gitarskim žanrovima, gdje se nikad ne događa da bubanj i bas-gitara zagušuju druge instrumente i vokale. Dubokih tonova nije nam nedostajalo ni za rap, EDM i druge žanrove s obiljem sintetiziranog basa, a da je to bio slučaj, još uvijek bismo si mogli pomoći mobilnom aplikacijom Audio-Technica Connect, koja nudi moćni ekvilizator, a u njemu akustički profil "Bass Boost".

Pridružimo li svemu tome energične, ali nenapadne visoke frekvencije te sveprisutnu kristalnu čistoću zvuka, očito je kako slušalice ATH-M50xBT2 isporučuju ozbiljan zvuk, koji neće biti samo po volji širokih masa, već i zahtjevnijih slušatelja iz porodice audiofila. Cijena od 1.550 kuna nekome se može učiniti prilično visokom, ali tu smo kako bismo vam kazali da ove slušalice nude performanse kakve inače treba platiti mnogo više.

Tvornički ugrađeni jastučići načinjeni su od umjetne kože i mogu poprilično zagrijati uši. Srećom, za ove slušalice dostupni su zamjenski jastučići od svih materijala koji vam mogu pasti na pamet
Tvornički ugrađeni jastučići načinjeni su od umjetne kože i mogu poprilično zagrijati uši. Srećom, za ove slušalice dostupni su zamjenski jastučići od svih materijala koji vam mogu pasti na pamet

Kao što je to bio slučaj kod prethodnika, mogućnost bežične reprodukcije zvuka kod slušalica ATH-M50xBT2 nimalo se ne doima "nabačenom", već je implementirana promišljeno i s jasnim ciljem da modernizira provjereno odlične slušalice. Kako smo već naveli, integrirani Bluetooth 5 čip podržava reprodukciju zvuka preko kodeka SBC, AAC i LDAC, pri čemu je LDAC trenutačno najnapredniji Bluetooth audiokodek, s maksimalnim bitrateom od 990 kbit/s te podrškom za reprodukciju PCM datoteka u kvaliteti do 24-bit/96 kHz. Njemu su pridruženi sposobni AKM-ov digitalno-analogni konverter AK4331 te neimenovano pojačalo, koje uspijeva isporučiti dovoljno glasan zvuk za ugodno slušanje u miru vlastita doma, ali i na otvorenom.

Dva izvora

Tehnologija Bluetooth multipoint, koju ugrađeni Bluetooth 5 čip podržava, omogućuje nam istodobno bežično uparivanje slušalica s dva izvora. Za većinu će korisnika to biti računalo (stolno ili prijenosno) i mobitel. To nam omogućuje da slušamo glazbu i druge zvukove s računala, a kad nas netko nazove, zvuk se automatski prebacuje na mobitel te obavljamo telefonski poziv. Nakon završetka poziva, slušalice se automatski vraćaju na računalo. Prilikom korištenja Bluetooth multipointa slušalice s mobitelom nastavljaju komunicirati pomoću kodeka LDAC – mnogi konkurentski modeli u takvoj se situaciji prebacuju na lošije kodeke AAC i SBC.

Školjke slušalica se, među ostalim, mogu zakrenuti za 90° u oba smjera
Školjke slušalica se, među ostalim, mogu zakrenuti za 90° u oba smjera

Na spomen sve te silne elektronike mogli biste pomisliti kako Audio-Technicine slušalice ne mogu imati osobito izdržljivu bateriju, ali grdno biste se prevarili. Ugrađena baterija, naime, isporučuje oko 50 sati relativno glasnog sviranja, uz korištenje kodeka LDAC. Kad se koriste kodeci AAC ili SBC, autonomija raste na preko 60 sati, što znači da će prosječni korisnik ove slušalice puniti svega nekoliko puta mjesečno. Tehnologija brzog punjenja osigurava tri sata rada nakon svega 10 minuta provedenih na punjaču. U slučaju da vam se baš dogodi da se isprazne, a nemate ih kako dopuniti, u pomoć priskače ugrađeni 3,5-milimetarski konektor, koji omogućuje klasično, žično povezivanje s izvorima zvuka. Jedino što bez baterije ne možete koristiti, mikrofoni su za telefoniranje i glasovne naredbe.

Zglobovi slušalica izvedeni su tako da omogućuju razne načine sklapanja
Zglobovi slušalica izvedeni su tako da omogućuju razne načine sklapanja

Kad već spominjemo mikrofone, kažimo da im je kvaliteta u svakom pogledu natprosječna. Prilikom telefoniranja zvuče bolje od većine mikrofona ugrađenih u same mobitele, stoga ćete sugovornicima uvijek biti glasni i posve razumljivi. Poslušajte uzorak.

Zanimljivo je kako se za vrijeme telefonskih poziva automatski aktivira funkcija "Side Tone", koja zvuk s mikrofona prenosi u slušalice, s ciljem da bolje čujemo vlastiti glas te tako izbjegnemo preglasan govor. Side Tone ima dvije postavke, High i Low, a prema potrebi, može se isključiti, premda to ne preporučujemo – riječ je o vrlo zgodnom dodatku. Ugrađeni mikrofoni brinu se i za uredno izvršavanje glasovnih naredbi, uz pretpostavku da su one ispravno izgovorene. Podržani su glasovni asistenti Google Assistant, Amazon Alexa i Apple Siri, a aktiviraju se pritiskom na dediciranu tipku, smještenu na lijevu slušalicu.

Iako neće osvojiti nagrade za ljepotu, sve slušalice iz linije M50x tijekom godina stekle su status izrazito funkcionalnih i praktički neuništivih
Iako neće osvojiti nagrade za ljepotu, sve slušalice iz linije M50x tijekom godina stekle su status izrazito funkcionalnih i praktički neuništivih

Provjerena trajnost

Na lijevoj slušalici nalaze se još tri tipke, namijenjene namještanju glasnoće zvuka te uključenju i isključenju slušalica. Potonja se također koristi za pauziranje glazbe i javljanje na telefonske pozive, a pritiskom i držanjem tipki za glasnoću prebacujemo se na prethodnu, odnosno sljedeću pjesmu. Jednostavno i intuitivno.

Voljeli bismo da su tipke načinjene od nešto luksuznijih materijala, umjesto od obične plastike, ali njihovoj se kvaliteti zapravo nema što zamjeriti. Istim riječima mogli bismo opisati i konstrukciju ostatka slušalica. Audio-Technicin model ATH-M50x, uključujući i ovu njegovu najnoviju bežičnu iteraciju, nikad nije ostavljao dojam skupocjenog komada hardvera, niti obarao s nogu svojom estetikom. Dizajn (i) ovaj put ustupa mjesto funkciji, stoga slušalice ATH-M50xBT2 definitivno neće privući ljubomorne poglede vaših prijatelja, ali oduševit će vas fleksibilnošću svojeg okvira, mogućnošću rotacije ušnih školjaka za 90° u oba smjera te sklapanja prema unutarnjoj strani obruča, kao i dugotrajnošću svih svojih dijelova, prema kojoj je čitava linija ATH-M50x sad već legendarna.

U paketu se dobivaju zaštitna vrećica za prenošenje, USB-C kabel za punjenje te 3,5-milimetarski kabel za žično spajanje slušalica
U paketu se dobivaju zaštitna vrećica za prenošenje, USB-C kabel za punjenje te 3,5-milimetarski kabel za žično spajanje slušalica

Naravno, kako to ozbiljnim slušalicama priliči, jastučići od umjetne kože mogu se skinuti i zamijeniti, a na tržištu je dostupno na tisuće kompatibilnih jastučića najrazličitijih debljina i materijala. O njihovoj promjeni mogli biste razmisliti ako ste osjetljivi na zagrijavanje ušiju, jer pod tvorničkim jastučićima nakon višesatnog korištenja definitivno zna postati vruće. Dobra ideja je nabaviti prozračnije jastučiće za ljetne mjesece, osobito ako ćete ATH-M50xBT2 koristiti na otvorenom.

Audio-Technica odradila je fenomenalan posao i proizvela bežične slušalice koje možemo bezrezervno preporučiti. Praktički svaki njihov aspekt podignut je na visoku razinu, počevši od bežične povezivosti i kontrola, preko trajanja baterije i mogućnosti mobilne aplikacije, sve do kvalitete zvuka. Izvrsno izbalansiran zvuk čini ih pogodnima za svakodnevno uživanje u glazbi, a prema potrebi, mogu se pretvoriti u sposoban alat za miksanje zvuka za vaš sljedeći YouTube video. Malo je bežičnih slušalica na svijetu koje se toliko prirodno i glatko prebacuju između tih dviju uloga.


Audio-Technica Connect - Nema što nema

Mnogi proizvođači bežičnih slušalica podbacuju u aspektu prateće mobilne aplikacije, no to je još jedan element kojem je Audio-Technica posvetila veliku pozornost. Za upravljanje slušalicama koristi se lijepo dizajnirana i izrazito responzivna aplikacija Audio-Technica Connect. Na glavnom ekranu aplikacije prikazuje nam se stanje baterije, trenutačno aktivni kodek (uz mogućnost promjene na neki drugi), ekvilizator, način rada Low Latency Mode, klizač glasnoće te tipke za pauziranje i prebačaj pjesama. Kliknemo li na strelicu iznad klizača glasnoće, otvara nam se ekran u kojem možemo odrediti hoće li se glasnoća slušalica moći namjestiti u 16, 32 ili 64 koraka. To je iznimno korisna opcija, kakva se kod bežičnih slušalica rijetko viđa, kao stvorena za korisnike kojima uobičajena granularnost klizača za glasnoću nije dostatna.

Low Latency Mode nas s kodeka LDAC prebacuje na AAC te osjetno smanjuje kašnjenje zvuka za slikom u osobito osjetljivim situacijama, poput ritamskih igara i pucačina. Aktivacija ekvilizatora ostavlja nas na kodeku LDAC, ali smanjuje maksimalnu podržanu razlučivost zapisa na 24-bit/48 kHz, što u praksi ne čini drastičnu razliku. Nudi nam se klasični 5-kanalni grafički ekvilizator, a tu je i mnogo složeniji parametarski ekvilizator, koji nam pruža gotovo neograničenu kontrolu zvuka, jer u ukupno pet točaka možemo odabrati točnu frekvenciju te definirati njezinu razinu (gain) i propusnost (koeficijent promjene, poznat i kao "Q").

Uza sve to, aplikacija nam omogućuje reguliranje balansa lijevog i desnog kanala, odabir preferiranog glasovnog asistenta te namještanje Side Tonea, a tu su i priručne upute za korištenje kontrola na slušalicama – korisno dok ih ne upamtimo.


Audio-Technica ATH-M50xBT2

  • Izvrstan balans i cjelokupna kvaliteta zvuka
  • Podjednako kvalitetne za slušanje glazbe i miksanje zvuka
  • Izvanredno trajanje baterije
  • Podržan Bluetooth kodek LDAC
  • Moćna mobilna aplikacija s obiljem korisnih opcija
  • Kvalitetni mikrofoni za telefoniranje i glasovne naredbe
  • Podržan Bluetooth multipoint
  • Brzo punjenje baterije
  • Dokazana dugoročna izdržljivost i trajnost
  • Mogućnost sklapanja i rotiranja ušnih školjaka u svim smjerovima
  • Mogućnost pasivnog žičnog rada
  • Zamjenjivi jastučići
  • Odličan omjer uloženog i dobivenog
  • Pod tvorničkim jastučićima od umjetne kože nakon dugotrajnijeg korištenja može postati vruće
Cijena 1.550 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art
Bug 350 siječanj 2022.