be quiet! Dark Rock Pro 5 - Peta inkarnacija tišine

Dark Rock Pro 5 jeftiniji je od dva nova hladnjaka, koji pripadaju vrhu ponude zračnih hladnjaka poznatog i priznatog be quieta

Lorenzo Pauković četvrtak, 30. studenog 2023. u 06:00
Specifikacije
Podržani socketi Intel LGA 115X/1200/1700, AMD AM4/AM5
Dimenzije (s oba ventilatora) 145 x 136 x 168 mm
Brzina ugrađenih ventilatora Do 2.000 o/min (Performance)
Jamstvo 3 godine
Dojam Izuzetno tih hladnjak odlične izrade, pogodan za korištenje gotovo na svim procesorima

Be quietov Dark Rock Elite opisali smo kao nadograđenog i ušminkanog nasljednika hladnjaka Dark Rocka Pro 4, koji je duže vrijeme držao titulu najmoćnijeg zračnog hladnjaka tog proizvođača. Sada je na red došlo da isprobamo njegova izravnog potomka, jednostavno nazvanog Dark Rock Pro 5.

Dark Rock Pro 5 dijeli mnogo sličnosti sa svojim skupljim bratom. Hladnjak se isporučuje u istoj kutiji kao i Elite, te posjeduje jednak sadržaj pakiranja i ima jednak način instalacije. Maksimalna toplinska disipacija iznosi 270 W (kod Elitea je to 280 W) te oba hladnjaka posjeduju identičan pasivni blok sa sedam toplovodnih cijevi. Baš kao i Elite, i taj hladnjak posjeduje prekidač za ručno podešavanje načina rada (Quiet ili Performance).

Korištenje prednjeg ventilatora manjeg promjera omogućuje veću kompatibilnost s RAM modulima natprosječne visine
Korištenje prednjeg ventilatora manjeg promjera omogućuje veću kompatibilnost s RAM modulima natprosječne visine

S druge strane, Dark Rock Pro 5 ne posjeduje RGB osvjetljenje, te mu je prednji ventilator promjera 120 mm, umjesto 140 mm, a na hladnjak se pričvršćuje tankim i rastezljivim metalnim kopčama. Središnji ventilator, prema specifikacijama i dimenzijama, identičan je onome kod Dark Rock Elitea. Međutim, Dark Rock Pro 5 ne posjeduje toliku količinu plastike na sebi, te, iako ima plastični pokrov, koji je magnetima pričvršćen za vrh hladnjaka, količina same plastike te pokrov ne odaju dojam toliko skupocjenog hladnjaka, kao što je to slučaj kod Dark Rock Elitea.

Testiranje i performanse

Hladnjak smo testirali u oba načina rada. S obzirom na to da Dark Rock Pro 5 posjeduje jedan ventilator manjeg promjera, očekivali smo veću količinu buke. Budući da je be quiet! ventilator manjeg promjera, nažalost, opremio posebnim 4-pinskim konektorom, koji je potrebno spojiti u konektor koji izlazi iz središnjeg ventilatora, nismo mogli testirati buku samo tog prednjeg ventilatora. Ono što je neobično jest činjenica da se manji ventilator okreće na maksimalnih 1.500 o/min, u odnosu na 2.000 o/min kod većeg. Model Dark Rock Elite ima oba ventilatora većeg promjera, ali oba se vrte na 2.000 o/min.

S time na umu, najprije smo postavili prekidač u položaj Q (Quiet) te nagazili naš Core i9-13900K do krajnjih granica. U toj situaciji, buka je iznosila 40 dbA, što odgovara vrijednosti koju smo izmjerili na Dark Rock Eliteu. Senzor matične ploče izmjerio je brzinu vrtnje od 1.200 o/min, ali s obzirom na to da su oba ventilatora spojena na isti konektor matične ploče, ne možemo znati kojem ventilatoru ona odgovara. Temperature P-jezgri CPU-a varirale su od 90 do 100 °C, što znači da je procesor udario u termalni limit. E-jezgre radile su između 86 i 89 °C. Za taj hladnjak način rada Quiet zamalo uspijeva održati Intelov moćni procesor pod kontrolom, što smatramo velikim uspjehom, kad se u obzir uzme buka, koja je gotovo nepostojeća.

Ovako izgleda kada se s hladnjaka skine poklopac – Dark Rock Pro 5 posjeduje identičan mehanizam koji drži središnji ventilator na mjestu. Na ovom modelu nismo imali problema s njegovim skidanjem
Ovako izgleda kada se s hladnjaka skine poklopac – Dark Rock Pro 5 posjeduje identičan mehanizam koji drži središnji ventilator na mjestu. Na ovom modelu nismo imali problema s njegovim skidanjem

Prebacivanjem prekidača u položaj P (Performance), izmjerili smo brzinu od 1.630 o/min, a temperature P-jezgri pod maksimalnim opterećenjem pale su na između 88 i 98 °C – mjerljivo, ali i dalje su na rubu termalnog limita. Pad temperaturi nad E-jezgrama bio je jednako uočljiv; radile su na između 81 i 86 °C. Najviše nas je (pozitivno) zaprepastila buka, koja je iznosila svega 42,6 dbA, a ta vrijednost niža je od one na modelu Elite. Iako je nemoguće stvoriti jednake uvjete u kojima je proizvođač mjerio buku svog hladnjaka, pogledom na specifikacije, zaista ispada da je skuplji model ujedno i bučniji, što se podudara s našim mjerenjima.

Rezultati testiranja pokazali su da je Dark Rock Pro 5 itekako sposoban zračni hladnjak, ali prema performansama ipak zaostaje za svojim skupljim bratom, najviše zbog korištenja prednjeg ventilatora manjeg promjera. Razlika u cijeni između dva modela iznosi oko 20 eura, što nije mnogo. Ako vam RGB osvjetljenje nije na listi prioriteta, i ne koristite najmoćnije procesore dostupne na tržištu, prednost bismo dali Dark Rocku 5, zbog niže razine buke, a i dalje vrhunskih performansi.

be quiet! Dark Rock Pro 5

  • Kvaliteta izrade
  • Izvrsne rashladne performanse
  • Lijep plastični pokrov
  • Izuzetno tihi ventilatori (posebno u načinu rada Quiet)
  • Dobre upute za instalaciju
  • Isporučen odvijač s dugim vratom
  • Korištenje nestandardnog konektora za prednji ventilator
  • Kratki kabeli ugrađenih ventilatora otežavaju spajanje na matičnu ploču
Performanse 9
Buka 10
Izrada 9
Montaža 7
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 100 eura Prikaži sve cijene Ustupio: be quiet!
Bug 373 prosinac 2023.