Corsair HS70 Wireless - Najpovoljniji bežični headset?

Corsair je prošle godine svojoj liniji gejmerskih headsetova Void Pro pridodao model HS50, kojim je ciljao na kupce s tanjim budžetom. Ciljao, i pogodio – HS50 je za šezdesetak eura ponudio visoku kvalitetu izrade i neočekivano dobar zvuk. U istom duhu nedavno je lansiran bežični HS70 Wireless

Davor Šuštić nedjelja, 4. studenog 2018. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Vrsta priključka USB
Duljina kabela Bežičan
Driveri 50 mm
Masa 332 g
Jamstvo 2 godine

HS70 Wireless trenutačno je jedan od najjeftinijih bežičnih brand name headsetova za igranje. Dok čekamo da se pojavi u Hrvatskoj, moguće ga je naručiti s njemačkog Amazona i nekih drugih trgovina (koristite tražilicu Idealo.de), za cijenu od 110 eura (oko 810 kuna). Premda to nekome može zazvučati mnogo, najbliže što ćete tome pronaći u svijetu bežičnih headsetova su Logitechov G533 (oko 950 kuna), SteelSeriesov Arctis 7 (oko 980 kuna) i Corsairov vlastiti Void Pro RGB Wireless (oko 890 kuna). To znači da Corsair na neki način zapravo sam sebi radi najveću konkurenciju, no testiranje modela HS70 Wireless uvjerilo nas je da bi on prosječnim kupcima mogao biti zanimljiviji od nazivno boljeg Voida Pro.

Liniji Void Pro neki zamjeraju prelabavo stajanje na glavi, obilatu upotrebu plastike i čudan, agresivan dizajn, a HS70 Wireless u svim se tim aspektima pokazuje izvrsnim. Dizajn mu je jednostavan, nenametljiv i gotovo posve pročišćen od “gejmerske” estetike. Obruč od crnog metala proteže se od lijeve do desne ušne školjke, a većim dijelom je prekriven umjetnom kožom, koja je s unutarnje strane podstavljena mekanom memorijskom pjenom i ukrašena istaknutim šavovima. Vanjska strana ušnih školjki gumirana je i prekrivena metalnom rešetkom, koja stvara dojam da su same slušalice otvorene, ali ne dajte se smesti – riječ je o posve zatvorenoj izvedbi pa osobe u vašoj neposrednoj blizini neće čuti što slušate, niti ćete vi čuti njih. Ovalni jastučići za uši također su ispunjeni memorijskom pjenom i prekriveni mekanom umjetnom kožom. Nije ih moguće skinuti i zamijeniti. Sila pritiska pogođena je optimalno; HS70 Wireless osjetno je stabilniji na glavi od Voidova Pro, a istovremeno biva izuzetno udoban te se s lakoćom može koristiti više sati bez odmora.

Na vanjskom obodu desne slušalice nalazi se tipka za uključenje headseta, a lijevo su Micro-USB port, tipka za isključenje mikrofona, kotačić za glasnoću te priključak odvojivog mikrofona
Na vanjskom obodu desne slušalice nalazi se tipka za uključenje headseta, a lijevo su Micro-USB port, tipka za isključenje mikrofona, kotačić za glasnoću te priključak odvojivog mikrofona

Na vanjskom obodu desne ušne školjke nalazimo tipku za uključivanje, a na lijevoj su sve ostale kontrole – kotačić za glasnoću, tipka za isključenje mikrofona i Micro-USB konektor za punjenje baterije. Premda HS70 Wireless ne podržava žični način rada, moguće ga je koristiti dok se puni. Vrijeme autonomije je prosječno – u nekoliko ciklusa punjenja i pražnjenja, izmjerili smo prosječnih 13-14 sati.

Kad se tipka za isključenje mikrofona drži, umjesto da se samo kratko pritisne, aktivira se mikrofonski monitoring (Corsair ga naziva “Microphone Sidetone”) – funkcija koja će vam omogućiti da sve zvukove koje mikrofon prikuplja bez zadrške čujete u slušalicama. Tako se postiže dojam da koristite otvoreni headset – smanjuje se osjećaj izoliranosti i “pritiska” u glavi, a s obzirom na to da čujete vlastiti glas, nećete govoriti glasnije od potrebnog. Razina (glasnoća) mikrofonskog monitoringa može se regulirati unutar Corsair Utility Enginea, moćnog, ali još uvijek ne osobito intuitivnog drivera. Dotični također omogućuje spremanje različitih postavki ekvilizatora te aktivaciju virtualnog 7.1 surrounda, koji nas nije osobito oduševio.

Corsair Utility Engine (CUE) je moćan, ali ne osobito intuitivan komad softvera
Corsair Utility Engine (CUE) je moćan, ali ne osobito intuitivan komad softvera

Mikrofon je odvojiv, a kvaliteta mu je takva da će poslužiti za komunikaciju sa suborcima preko Discorda ili TeamSpeaka, no definitivno ga nećete koristiti pred vašom publikom na Twitchu. To, doduše, vrijedi za većinu drugih mikrofona na bežičnim headsetovima.

Kvaliteta zvuka još je jedan aspekt u kojem će se HS70 Wireless korisnicima svidjeti više od Voida Pro RGB Wireless. Void Pro je neutralan i nenametljiv, a HS70 Wireless ne ustručava se udariti vam po ušima moćnim basom. Ipak, nije se pretjerivalo, tako da duboki tonovi ne postaju naporni. Srednje tonsko područje zadovoljavajuće je detaljno, i pomoći će vam u detekciji položaja vaših neprijatelja, a visokim tonovima nedostaje finoće – rešetanje iz pušaka u PUBG-u znalo nam je stvoriti poriv da utišamo zvuk. Korisnici s istančanijim sluhom u mirnijim će dijelovima pjesama ili igara čuti tihi pozadinski šum. Srećom, on je dovoljno nenametljiv da se posve utapa u ostalim zvucima, a treba kazati i kako ga neki drugi članovi redakcije uopće nisu čuli, niti bi ga ikad primijetili da im nije skrenuta pozornost na njega.

Corsair HS70 Wireless

  • Kvaliteta izrade
  • Izvrsna udobnost
  • Dobar i zabavan zvuk
  • Praktične kontrole
  • Korisne dodatne mogućnosti (mikrofonski monitoring, sistemski ekvilizator)
  • Najpovoljniji bežični headset poznatog proizvođača
  • Nezgrapno sučelje drivera
  • Nemogućnost žičnog načina rada
  • Mikrofon nije dostatno kvalitetan za zahtjevnije primjene poput streamanja (boljka svih bežičnih headsetova)
  • Tih pozadinski šum (čujan samo vrlo zahtjevnim korisnicima)
Zvuk 8
Udobnost 9
Mikrofon 5
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 100 EUR (Amazon.de) Prikaži sve cijene Ustupio: Corsair