Corsair Ironclaw RGB – Nasloni veliku šapu

Corsairov novi glodavac dizajniran je kako bi igračima velikih šaka dokazao da nisu zauvijek osuđeni na claw grip

Daniel Lučić petak, 14. lipnja 2019. u 06:12
Corsair Ironclaw RGB
Senzor Optički (18.000 DPI)
Broj tipki 7
Dimenzije 130 x 80 x 43 mm
Masa 105 g (bez kabela)
Kabel 1,8 m (opleteni)
Jamstvo 2 godine

Igrači velikih šaka nerijetko su prisiljeni miševe držati claw gripom, čak i ako bi na svog glodavca radije naslonili čitav dlan. Ponuda miševa velikih gabarita relativno je skromna, pogotovo ako nismo spremni pristati na kompromise u performansama, pa je najava svakog novog glodavca većih dimenzija više nego dobrodošla. Jedan takav miš stigao nam je iz Corsaira.

Bočne stranice miša obložene su hrapavom gumom pa Ironclaw ni u najžešćim bitkama ne može iskliznuti iz šake
Bočne stranice miša obložene su hrapavom gumom pa Ironclaw ni u najžešćim bitkama ne može iskliznuti iz šake

Corsair Ironclaw RGB velik je miš, prilagođen desnoj ruci i palm gripu. Na njegova visoka leđa lako je osloniti čitav dlan i ne brinuti pritom o struganju prstiju ili zapešća po podlozi. Njegova prilagođenost palm gripu ne znači da ga nije moguće držati vršcima prstiju. Dapače, zahvaljujući hrapavim gumenim površinama na lijevoj i desnoj strani miša mala je vjerojatnost da će iskliznuti iz šaka, bez obzira na to kako ga držimo, a masa od 105 g dovoljno je mala da se prsti ne umaraju. Za bolju stabilnost pri korištenju palm gripa lijeva strana miša lagano je udubljena, baš na mjestu gdje prirodno pada palac, što olakšava podizanje miša bez njegova “plesanja” u šaci.

Ironclaw RGB elegantan je miš s tek pokojom natruhom agresivnog dizajna. Na njegovim leđima nalazi se osvijetljeni amblem – slično se RGB osvjetljenje može vidjeti u prostoru oko kotačića, a na lijevoj strani miša nalazi se osvijetljeni indikator odabrane osjetljivosti senzora. Na donjoj strani Ironclawa nalaze se četiri teflonske nožice, zahvaljujući kojima se miš uz minimalno trenje kreće po podlozi.

Iako je prilično velik, miš je relativno male mase – pucači ni claw-grip igrači s njime ne bi trebali imati problema
Iako je prilično velik, miš je relativno male mase – pucači ni claw-grip igrači s njime ne bi trebali imati problema

Osim tri uobičajene tipke – lijeva, desna i kotačić – Corsair Ironclaw RGB ima četiri dodatne tipke. Dvije su smještene ispod kotačića, a na tvorničkim su postavkama namijenjene mijenjanju osjetljivosti senzora i korisničkog profila; preostale dvije tipke nalaze se na lijevoj strani miša. Te su bočne tipke na miša smještene baš onako kako treba. Lako ih je pritisnuti kad su potrebne, no upravo su toliko visoko da ih nije moguće nehotice pritisnuti. Svim tipkama na mišu moguće je dodijeliti željene funkcije ili makro naredbe, zahvaljujući pomalo složenom, ali moćnom driveru, u kojem je moguće mijenjati osvjetljenje, definirati korisničke profile, kalibrirati senzor za različite podloge i slično.

U unutrašnjosti Ironclawa RGB nalazi se optički senzor PMW3391. Radi se o senzoru napravljenom specifično za Corsair, temeljenom na raširenijem modelu PMW3389. Senzor je ekstremno responzivan i nevjerojatno precizan te sposoban pratiti apsolutno svaku brzinu pomaka ljudske ruke. Nominalno, prati brzinu od 10,16 m/s i ubrzanje od 50 G, što su vrijednosti koje vjerojatno nitko ne može postići. Maksimalna razlučivost ovog senzora je 18.000 DPI, a u driveru se može podešavati u razmacima od 1. Driver, nažalost, ne omogućuje promjenu lift-off udaljenosti. S nekim drugim mišem ovo bi mogao biti veći problem, no Ironclaw pomake prati na relativno niskoj udaljenosti, pa straha od pretjeranog pomicanja nišana pri žustrom dizanju miša s podloge nema, pogotovo na nižim osjetljivostima.

Za šezdesetak eura, koliko košta u slobodnoj prodaji, ovo je više nego dobar miš, a njegova vrhunska kvaliteta izrade, izniman senzor i odlična ergonomija, čine ga kvalitetnim izborom za sve profile igrača.

Corsair Ironclaw RGB

  • Ergonomija
  • Kvaliteta izrade
  • Performanse
  • Driver bi mogao biti jednostavniji
Izrada 9
Ergonomija 9
Performanse 9
Isplativost 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 60 eura Ustupio: Corsair