Cubot F1 - Maleni sat velike sape

Nakon velikog testa pametnih satova i fitness trackera uglavnom iz najgornjeg razreda u listopadskom broju, dobili smo i Cubotov F1, sportski sat i fitness tracker s mogućnošću notifikacija o primljenim pozivima i SMS-ovima i osnovnim sportskim funkcijama. Koliko je dobar?

Drago Galić srijeda, 31. listopada 2018. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Tip Pametni sat/fitness tracker
Navigacija Connected GPS
Ekran 128*28 točaka, mono
Povezivost Bluetooth/WiFi

Ukoliko želite imati pametni sat i fitness tracker, bilo da ste potaknuti našim listopadskim testom ovih uređaja ili iz bilo kojeg drugog razloga, a ne želite dati uistinu mnogo novaca koliko stoje primjerci iz najvišeg razreda, Cubotov F1 je uređaj koji svakako trebate uzeti u razmatranje. Nije skup, vrlo je funkcionalan, dovoljno je robustan i funkcije koje nominalno podržava uistinu funkcioniraju kako proizvođač kaže da funkcioniraju – bez bugova, „zapinjanja“ i grešaka.

Izgledom donekle podsjeća na prvu generaciju Garminovih pametnih satova od prije nekoliko godina. Nas je ponajviše podsjetio na prvu verziju Tactixa, vjerojatno zbog svoje neupadljive boje i monokromatskog ekrana rezolucije 128*128 točaka. Ipak, čak i u 2018. Cubot nema sve mogućnosti Garminovog sata od prije tri godine, ali je i dalje vrlo funkcionalan.

Opremljen je mjeračem pulsa, žiroskopom (6 osi) i akcelerometrom, GPS-om (ukoliko se povežete s mobitelom), Bluetoothom 4.0, sistemom notifikacije o pozivima i SMS-ovima (možete ih pročitati na ekranu sata), a tu su pored uobičajenih sportskih funkcija i kontrola glazbe (na mobitelu) i daljinska kontrola mobitelske kamere.

Ovo zadnje, iako se na prvi pogled čini nepotrebno, zapravo može biti korisno, kada, primjerice, ne pravite desetmilijunti selfi, nego želite slikati sebe s društvom, a nemate nikoga da to uradi za vas, ili jednostavno to ne želite moliti strance. (Što je uobičajena stvar ako ste muško. Nikad moliti prolaznike za uslugu niti pitati za smjer!)

Kućište sata je od poliuretanske plastike, aluminija i čelika, pa sveukupno uređaj teži 56 grama, a remen je užeg tipa (21 mm), ali mekan, silikon ili PU masa, vrlo udoban i dovoljno dugačak da obuhvati i najšire zapešće, pa čak i da se nosi preko rukava, ako to treba. Mineralno staklo je dovoljno otporno na ogrebotine za normalne korisnike, iako će ga zahtjevniji i nemarniji vjerojatno uspjeti ogrepsti jer je ipak manje površinske čvrstoće od safirnog stakla.

Zanimljivo je da F1 ima i IP67 certifikat pa možete biti sigurni da mu neće ništa biti ako padne u vodu ili blato, ali ne savjetuje se s njim roniti ni plivati.

Ekran koristi FSTN tehnologiju kojoj je glavna prednost čitljivost na suncu i dugo trajanje baterije. U mračnijim situacijama tu je pozadinsko svjetlo, a navigacija kroz funkcije se izvodi preko pet gumba koji su mrvicu premaleni da bi se dobro osjetili pod zaštitnom rukavicom bilo koje vrste, ali daju sasvim dobar osjećaj pod golom rukom.

Iako se može koristiti i samostalno, F1 zapravo punu funkcionalnost dobiva samo kad je spojen s mobitelom. Na Androidu se za to brinu aplikacije Cubot Sport (i eventualno će vam zatrebati Cubot Connect) čime dobiva mogućnost praćenja kretanja na mapi (na mobitelu), bilježenja vježbi i svega ostaloga.

Od ugrađenih senzora posebno bismo pohvalili mjerač pulsa koji radi praktički jednako dobro, brzo i precizno kao mjerači na najnovijim modelima Garminovih ili Samsungovih satova, a mjerenje može biti povremeno (na zahtjev), ili stalno.

Sam ekran je, pak, stalno upaljen iako se može, u slučaju da treba uštedjeti bateriju, i ugasiti.

Trajanje baterije je, svakako, najjača strana ovoga sata koji s jednim punjenjem i stalno upaljenim mjeračem pulsa i praćenjem kvalitete spavanja izdrži bez problema i čitav tjedan, a koristi li se kao sat i više tjedana. Za to je zaslužan Nordic 52832 čip (SOC sa 64 kB RAM-a i 512 MB ROM) koji nema naročite procesne i grafičke sposobnosti, ali je zato izuzetno štedljiv.

Ukratko, iako nema ekran u boji, podršku za karte, GPS, GLONASS, Galileo i neke druge napredne funkcije satova iz najvišeg razreda, F1 je izuzetno funkcionalan sportski sat i fitness tracker koji ono što radi, radi dobro i pouzdano, ima izuzetno veliku autonomiju i k tome je više nego pristupačne cijene.

Ukoliko tražite jeftini pametni sat za fitness, svakako razmotrite i F1 od Cubota.

Cubot F1

  • Cijena
  • Izdržljivost
  • Autonomija baterije
  • Jednostavna navigacija kroz izbornike
  • Mjerač pulsa
  • Udobnost
  • Monokromatski monitor,
  • Mala rezolucija
  • Nema naprednijih funkcija i senzora
Dizajn 7
Performanse 7
Baterija 10
Ekran 7
Ukupno 8
Cijena 499 kn Ustupio: Se-Mark


DLS Stereo - One savršena je baza za 2.1 audio sustav vašeg televizora

DLS FLATSUB Stereo One

550 x 165 x 300 mm, 32 Hz @-6dB, 8,5 kg, 80W za sub + 2x35W satelitsko pojačalo

3.199 3.999 kn Kupi

Zvučnici uz koje zabava nikada ne prestaje

DALI Opticon 5 Black

51 - 32,000 Hz, 30 - 150W, 88.0 dB, 891 x 195 x 310 mm, 15.6 kg

8.099 9.589 kn Kupi

Novi dizajn stereo pojačala s zaslonom za jednostavnije korištenje

VINCENT SV-121

2x80W/8 Ohm, 2 x 130W/7 Ohm output, 20Hz, 90dB, 430 x 95 x 380mm, 10kg

3.999 kn 4.999 kn Kupi