Gigabyte RTX 2060 Gaming OC PRO 6G - Diskretno ohlađena

Gigabyte u ponudi ima nekoliko izvedbi novog GPU-a GeForce RTX 2060. Ako izuzmemo model Xtreme, koji je predstavljen unutar marke Aorus, Gaming OC PRO je najskuplji, no istodobno i najmoćniji

Denis Arunović četvrtak, 21. ožujka 2019. u 06:00
specifikacije
Broj CUDA / RT / Tensor jezgri 1.920 / 30 / 240
Takt GPU-a 1.830+ MHz
Memorijsko sučelje 192 bit
Memorija 6 GB GDDR6, 1.750 MHz
Napajanje 1 x 8pin PCIe
Videoizlazi 1 x HDMI 2.0b
3 x Display Port 1.4a

Gigabyte u ponudi ima nekoliko izvedbi RTX-a 2060 – od kratkog mini ITX modela, preko jeftinijih varijanti s hladnjacima s dva ventilatora, do jačih modela s tri ventilatora. Testirani model Gaming OC PRO najjači je od “običnih” izvedbi s tri ventilatora. Tri 80-milimetarska ventilatora fiksirana su u plastičnu masku, ispod koje se nalazi pasivni dio načinjen od aluminijskih rebara, nanizanih na dvije debele bakrene toplovodne cijevi koje nasjedaju izravno na GPU. Tu je i aluminijska ploča koja nasjeda na memorijske čipove (Micronove) i VRM koji se brine za napajanje. Na stražnjoj strani kartice nalazi se metalni backplate crne boje s natpisom Gigabyte. Ventilatori miruju dok temperatura GPU-a ne prijeđe 60 °C, a zanimljivo je da se dva bočna vrte u smjeru kazaljke na satu, a srednjem je geometrija obrnuta i okreće se suprotno od kazaljke na satu. To, navodno, smanjuje zračne turbulencije, pa time smanjuje buku i poboljšava hlađenje.

Ventilatori su kalibrirani s fokusom na tih rad pa temperatura GPU-a doseže 65 °C, uz potrošnju same kartice od 195 W. Tu treba imati na umu da je kartica tvornički podosta overklokirana, s Boost taktom podešenim na 1.830 MHz, a kod modela Founders Edition taj je takt podešen na 1.680 MHz. Taj isti FE overklokiran ide do 1.860 MHz, a Gigabyteov model smo, zahvaljujući boljem hladnjaku, uspjeli dići do 1.910 MHz. Micronova memorija dala se overklokirati sa standardnih 1.750 na 1.950 MHz, niže nego što idu Samsungovi GDDR6 čipovi koji se koriste na nekim drugim RTX karticama. Viši taktovi u kombinaciji s povišenim maksimalnim TDP-om rezultiraju oko 6% višim performansama. Temperatura raste na 68 °C, potrošnja na 211 W, a samim time nešto raste i buka hladnjaka, no on i dalje ostaje dosta tih.

Kartica je vrlo skromna kad je u pitanju LED osvjetljenje – RGB LED-icama osvijetljen je samo natpis Gigabyte na gornjem rubu plastične maske hladnjaka. Bojom LED-ica možemo upravljati pomoću Gigabyteove RGB Fusion, koju je potrebno instalirati odvojeno od alata Aorus Engine, koji služi za nadzor kartice i overklokiranje. Osim ovog natpisa, kartica ima i malenu LED-icu postavljenu kraj 8-pinskog konektora za napajanje. Ona je isključena kad je s napajanjem sve OK, uključena kad kabel nije spojen, a trepće ako s napajanjem nešto nije u redu. Kompletan hladnjak lako je rastaviti radi čišćenja, jer je sve fiksirano vijcima s križnom glavom.

Konfiguracija videoizlaza nešto je drugačija nego kod modela Founders Edition, koji smo inicijalno isprobali. USB-C konektor je izostao, a DL-DVI konektor zamijenjen je trećim DisplayPort konektorom, tako da kartica ima jedan HDMI i tri DisplayPorta. Mi ipak preferiramo izvedbu s jednim starijim konektorom, zbog povišene kompatibilnosti sa starijim monitorima. Kako god bilo, riječ je o dobro zaokruženoj kartici koja nudi odlične tvorničke performanse, a pritom se može i solidno overklokirati. Potencijalna manjkavost je skromniji dizajn, no činjenica je da bi to baš moglo privući neke korisnike koje mrze trend pretjerivanja s RGB osvjetljenjem.

Gigabyte RTX 2060 Gaming OC PRO 6G

  • Dobre performanse s obzirom na cijenu
  • Dobre performanse pri 1440p i FHD razlučivosti
  • Podrška za DXR i DLSS
  • Dobar i tih hladnjak
  • Pasivni mod hladnjaka
  • Dobrano tvornički overklokirana
  • Slabiji OC memorije (Micron umjesto Samsung čipovi)
Performanse 9
Potrošnja 9
Hlađenje 10
Cijena 8
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 3.100 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Gigabyte