Recenzije

HiFiMan HE-4XX - Visoka klasa, s cijenom za smrtnike

Davor Šuštić ponedjeljak, 26. studenog 2018. u 06:00

Ako ste se oduvijek pitali kako biste uz najmanje troškove mogli zakoračiti u svijet zvuka više klase, HiFiMan i Massdrop nude odgovor u vidu izvrsnih slušalica HE-4XX

SPECIFIKACIJE
Izvedba Otvorene, over-ear (držač gore)
Zvučnički driver Planarno-magnetski
Impedancija 32 Ω
Povezivost 3,5-mm (6,25-mm adapter u paketu)
Sklopive Ne
Kabel 1,5 m (gumirani)
Masa 370 g

HiFiMan HE-4XX otvorene su, planarno-magnetske slušalice, nastale na temelju tvrtkinog istovrsnog modela HE-400i, ali dostupne za prodaju isključivo preko Massdropa. Zašto sam ih kupio, koliko sam ih čekao i koji su me dodatni troškovi snašli, detaljno sam opisao u ovom tekstu, stoga tu priču nema smisla ponavljati. Valja, međutim, istaknuti da je glavna privlačnost ovih slušalica u tome što se radi o jednom od najjeftinijih ulazaka u svijet planarno-magnetskih zvučničkih jedinica, a samim time i u svijet visokokvalitetne reprodukcije zvuka.

Na unutarnjoj strani obruča otisnuti su Massdropov amblem i redni broj slušalica (primjerak vašeg autora nosi broj 8185, hvala na pitanju)
Na unutarnjoj strani obruča otisnuti su Massdropov amblem i redni broj slušalica (primjerak vašeg autora nosi broj 8185, hvala na pitanju)

Kao što znamo, većina slušalica raspolaže dinamičkim zvučničkim jedinicama, kod kojih zvuk nastaje gibanjem membrane uslijed djelovanja magnetskog polja. Kod planarno-magnetskih jedinica zvuk se proizvodi linearnim vibriranjem tanke dijafragme, smještene između dva magneta, čije magnetsko polje djeluje u ravnini (planarno) s dijafragmom. Zbog toga što se takva tanka dijafragma može gibati mnogo brže od klasične membrane, takav način reprodukcije u teoriji rezultira manje distorziranim, preciznijim i prirodnijim zvukom. HiFiMan nije jedini koji proizvodi planarno-magnetske slušalice; također ih nude Audeze, Fostex, Monoprice, MrSpeakers i (danas umirovljeni) Oppo. Nijedan njihov model, doduše, nije jeftiniji od ovog HiFiManovog, odnosno Massdropovog.

Duhovni nasljednik

HE-4XX tvornički dolaze s jastučićima Focus-A Hybrid, koji su na bridovima prekriveni umjetnom kožom, a na strani koja dodiruje lice velurom
HE-4XX tvornički dolaze s jastučićima Focus-A Hybrid, koji su na bridovima prekriveni umjetnom kožom, a na strani koja dodiruje lice velurom

Iako su ove slušalice temeljene na modelu HE-400i, ponajviše se radi o duhovnom nasljeđu, jer je HE-4XX modificiran izgledom, kvalitetom konstrukcije, ali i akustički. Umjesto dvostrukog obruča, koristi se klasična izvedba s jednim metalnim obručem, posve zaštićenim umjetnom kožom i s unutarnje strane podstavljenim nečime što pod prstima djeluje poput kruće memorijske pjene. Na krajnju lijevu i desnu stranu obruča fiksirani su nosači ušnih školjki, a same školjke za nosače povezane su pomoću metalnog okvira. Jastučići su na bridovima prekriveni umjetnom kožom, a dio koji dolazi s u kontakt s glavom je od velura. Čitava opisana kontrapcija omogućuje zadovoljavajuću slobodu gibanja ušnih školjki u svim smjerovima, a to se u praksi prevodi u mogućnost prilagodbe glavama svih veličina, odnosno izvrsnu udobnost. HE-4XX vam na glavi može stajati mnogo sati u komadu, a da ni u jednom trenutku počne žuljati ili se pretjerano zagrijavati.

Vanjska strana ušnih školjki perforirana je i posve otvorena, a to znači da slušalice propuštaju zvuk u oba smjera. Zbog toga definitivno nisu pogodne za korištenje na otvorenom ili u prostoriji, gdje biste mogli smetati drugima (ili drugi vama).

Ovo su jedne od najjeftinijih slušalica s planarno-magnetskim zvučničkim jedinicama, umjesto uobičajenih, dinamičkih
Ovo su jedne od najjeftinijih slušalica s planarno-magnetskim zvučničkim jedinicama, umjesto uobičajenih, dinamičkih

Kabel je odvojiv, a spaja se u obje ušne školjke. Posve je gumiran i dobro zaštićen. Kvalitetno oklopljenim doima se i mjesto gdje dvije žice postaju jedna. Terminiran je 3,5-milimetarskim konektorom, koji se pomoću priloženog adaptera jednostavno pretvara u 6,35-milimetarski. Nekim korisnicima potencijalno bi mogao biti prekratak, zato što broji 1,5 metara.

Prije no što se pozabavimo akustičkim performansama, kažimo da su HE-4XX relativno zahtjevne u smislu elektronike koja ih pogoni. Planarno-magnetske jedinice u pravilu iziskuju nešto više snage da bi postigle dostatnu glasnoću, no neka vas deklarirana impedancija od 35 Ω ne navede na krivi put – minijaturna pojačala neće biti dostatna. Primjerice, popularni FiiO E10K posve je nesposoban potjerati ih pri zadovoljavajućoj glasnoći i s dovoljno energije. Na mobitele također možete zaboraviti.

Na obje slušalice nalazi se 2,5-milimetarski konektor za lijevi i desni kanal
Na obje slušalice nalazi se 2,5-milimetarski konektor za lijevi i desni kanal

No, kad se spoje na pojačalo koje im može parirati – za test smo koristili NAD C326BEE, NAD D3020 V2 i Onkyo A-9010 – HiFiManove slušalice smjesta počnu pokazivati zašto su toliko cijenjene i vrijedne uložena novca. Karakterizira ih silno čist, detaljan i prozračan zvuk. Reprodukcija vokala je izvrsna, bez obzira radi li se o muškim ili ženskim – kako zbog njihove prirodnosti, tako i činjenice da se nikad ne utapaju u glazbenoj podlozi, već redovito zadržavaju svoju distinktivnost. Moglo bi se reći da su malo gurnuti naprijed, ali ne toliko da bi se izgubila širina zvuka i cjelokupna atmosfera u pjesmama u kojima vokali nisu u fokusu. Jednako dobro zvuče i instrumenti – gitare, gudački instrumenti, bubnjevi, sintesajzeri i ostali. Bas je brz i precizan, ali treba kazati da nema osobitu dubinu i veliku prisutnost u najnižem dijelu frekvencijskog raspona, što bi nekim slušateljima moglo zasmetati. Srećom, spas dolazi u vidu izvrsnog ponašanja planarno-magnetskih jedinica prilikom ekvilizacije. Ako na pojačalu imate mogućnost regulacije jačine basa, iskoristite ju kako biste slušalicama dodali još malo dubine – naravno, uz pretpostavku da će vam je uopće nedostajati.

Obruč je prekriven umjetnom kožom, a s donje strane dodatno podstavljen pjenom
Obruč je prekriven umjetnom kožom, a s donje strane dodatno podstavljen pjenom

Kad se kupe preko Massdropa i uvezu u Hrvatsku, ove slušalice sveukupno koštaju manje od 1.500 kuna. Za taj novac praktički je nemoguće pronaći model koji bi im kvalitetom zvuka mogao parirati. Njihove akustičke performanse, svestranost (izvrsne su za gotovo sve glazbene žanrove i igranje), ali i podložnost modificiranju, također bi se mogli pobrinuti da su vam jedine slušalice koje ćete ikad htjeti kupiti. Bezrezervna preporuka!

HiFiMan HE-4XX

 • Čist, detaljan i prozračan zvuk
 • Izvrsna reprodukcija vokala
 • Brz i precizan bas
 • Udobnost
 • Solidna izrada
 • Odlično podnose ekvilizaciju
 • Mogućnost modificiranja
 • Dobar kabel
 • Izvrstan omjer mogućnosti i cijene
 • Iziskuju dobro pojačalo
 • Basu nedostaje malo dubine (rješivo ekvilizacijom ili zamjenom jastučića)
Kvaliteta zvuka 9
Izrada 8
Udobnost 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 169,99 USD Ustupio: Massdrop